Proprietate in indiviziune. HELP!
As vrea sa stiu daca o garsoniera are doi proprietari (in indiviziune) si unul dintre ei vrea sa vanda partea lui , care este procedura. Eu stiam ca celalalt ori il despagubeste (cumpara el) ori se vinde tot si se impart banii (iesirea din indiviziune intr-o garsoniera e hilara oricum). Poate unul dintre ei sa se opuna vanzarii si aceasta sa nu se faca (???)sau poate fi obligat sa vanda sau sa despagubeasca pe celalalt?
Astept cu interes rasunsurile voastre!
Ioana si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
Raspunsuri
liviu`s spune:
Starea de indiviziune inceteaza fie prin confuziune (unul din proprietari cumpara de la cealalt proprietar cota-parte), fie prin vanzarea bunului, urmand a imparti pretul, fie prin procedura iesirii din indiviziune, urmand ca in acest sens sa adreseze o solicitare instantei judecatoresti competenta.
inaioana spune:
Multumesc mult de tot, Liviu!
As vrea sa stiu ce se poate face daca unul dintre proprietari nu este interesat sa vanda proprietatea si celalalt este.
Problema iesirii din indiviziune , sa zicem ca se face, (cu toate ca e cam greu concret in privinta unei garsoniere), dar daca unul nu vrea sa vanda , nici celalalt nu o poate face.
Poate fi obligat in vreun fel (legal vorbind) unul dintre ei sa accepte sa se vanda proprietatea si sa isi ia partea in bani sau , daca ii convine mai mult, sa cumpere partea celuilalt?
Pentru ca totusi mi se pare incorect sa ai o proprietate (o parte din ea) si sa nu poti dispune de ea pentru ca cineva are acolo "cuiul lui Pepelea"
Spre exemplu s-ar putea cere in instantza ca proprietatea sa se vanda si sa se imparta banii, avand in vedere ca e o garsoniera si nu se poate imparti. Daca se scoate din indiviziune...este impropriu sa se imparta si nu se poate vinde, inchiria sau locui in ea... (deci nu se poate dispune de ea ca de o proprietate oarecare). Cu alte cuvinte are instantza aceasta competentza, exista vreo lege in sensul asta..cum se procedeaza in fapt????
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ioana si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
liviu`s spune:
Nu sunteti obligati sa ramaneti in indiviziune. Exista in dreptul romanesc o coproprietate fortata si perpetua, dar nu e cazul vostru.
Sfatul meu este sa faci o cerere de iesire din indiviziune la instanta de civil competenta. Se va rezolva.