Credit imobiliar
Am pe cineva interesant sa-mi cumpere apartamentul prin credit imobiliar, dar care nu are banii necesari pt avans asa ca mi-a propus sa trecem in acte valoare mai mare (plateste ea actele),astfel incit sa primesc intrega suma de la banca.Agentul imobiliar a spus ca se practica astfel de aranjamente,dar eu as vrea sa stiu daca eu ma expun ,adica ma gindesc daca nu pot avea surprize sa nu li se aprobe de ex imprumutul si sa-mi ceara "avansul"pe care defapt nu l-am primit.Ce masuri preventive as putea lua??
As putea avea pb apoi cu finantele de ex??Adica se impoziteaza aceasta suma (eu vreau sa-mi cumpar un alt apartament cu acesti bani plus o diferenta tot prin credit imobiliar).
Multumesc.
Gabi
Raspunsuri
liviu`s spune:
Si daca mai faceti un contract, cotract de imprumut, care sa acopere diferenta dintre pretul real si pretul stipulat?
acvi spune:
Adica daca inteleg bine,un contract prin care eu ii "imprumut "suma necesara pt avans??
Gabi.
liviu`s spune:
Consider ca e practic. Dupa ce se definitiveaza procedura de vanzare-cumparare, poti sa ii returnezi contractul.
oanaesn spune:
Noi am luat un credit imobiliar si s-a intamplat asa: am depus avansul in cont la banca si dupa semnarea actelor banca a depus in acelas cont banii din imprumut. Esti sigura ca banca respectiva accepta un precontract ca avans?
acvi spune:
Multumesc mult pt sugestie Liviu ,intr-adevar ar fi mai intelept asa!!
O zi frumoasa ,cu multe surprize placute!
Oana,ei prin BCR vor sa faca creditul,in principiu accepta asa ceva eu ieri am intrebat la BRD pt mine si e ok.Oricum ma mai interesez.
Gabi.
Andries spune:
Eu tocmai am depus actele pentru mine pentru a obtine un credit imobiliar, tot la BCR. Trebuie sa dovedesc bancii prin depunere bani in cont la BCR ca am banii de avans sau sa duc un contract notarial in care vanzatorul sa spuna ca a primit avansul.
Este bine sa faci cum a zis Liviu un contract de imprumut (ca altfel te trezesti ca iti cere inapoi avansul pe care de fapt nu ti l-a dat) dar trebuie sa fii atenta si la valoarea apartamentului tau pt ca cei de la BCR care evalueaza apartamentele vor evalua la valoarea reala si s-ar putea sa spuna ca apartamentul tau nu face cat pretul vanzarii pe care voi vreti sa il treceti in contract, pret care inteleg eu ca este mai mare decat banii pe care ii vrei tu pe el).
In plus, tu cand ridici banii din banca trebuie sa te asiguri ca pentru retragere comisionul va fi platit de cumparator.
Andries
alma spune:
Nu sunt multi cei care ar accepta acest lucru, insa eu am avut norocul sa cumpar in acelasi fel un apartament. Nu aveam toti banii pentru avans si am rugat proprietarul sa declare ca ar fi primit o suma mai mare. Acesta si-a primit restul de bani prin creditul ipotecar, dar a fost stresant si pentru mine si pentru ei, datorita faptului ca a durat destul de mult intocmirea actelor si aprobarea creditului.
http://community.webshots.com/user/freediaro
acvi spune:
Multumesc mult pt raspunsuri,ai dreptate Alma e foarte stresant deja(la genul ca nu vreau sa am pb, ca timpul nu ar fi asa o pb, ca as avea timp eu sa-mi caut) si nici nu stiu sigur daca se poate adica asteptam sa vina evaluatorul sa vedem daca il poate evalua la suma respectiva(e totusi diferenta de 6000 de euro!!),si are si "handicapul "ultimului etaj.Si ei cauta de ceva vreme ,au mai gasit ceva dar vinzatorii s-au razgindit in ultima clipa .Speram sa fie bine!!
Gabi.
Sobo spune:
Acvi ati intrebat daca banca accepta ultimul etaj? Noi cand am luat credit acum cateva luni, majoritatea bancilor puneau conditia asta. Noi am luat prin BRD si astia sigur nu acceptau. Si din cate tin eu minte si BCR-ul cerea la fel.
Daca faci asa, sa ai grija sa plateasca si taxele notariale pentru contractul de imprumut.
La noi vanzatorul a avut pretentii sa platim noi toate comisioanele : deschidere cont lei + valuta, diferenta de curs valutar ( ca banca iti vireaza lei la cursul lor de schimb si tu vrei valuta), comision de retragere numerar. Asa ca ar fi bine sa le ceri si tu, deoarece e forte posibil ca la randul tau cand cumperi apartamentul celalalt sa le platesti.
Nu stiu sigur care, dar erau banci care acceptau sa ipotechezi un apartament pe care-l ai deja in proprietate pentru a-ti cumpara un alt apartament, dupa care mutai ipoteca si puteai vinde celalalt apartament. Poate poti mai usor asa.
Bafta multa!
Misi spune:
Buna...ma bag si eu..
eu mi-am cumparat un apartament cu credit ipotecar anul trecut si am facut asa...va dau un ex.:
Daca cel care vinde vrea 20000$ pe apartament in precontract se trece suma de 27000$.Apoi ca avans se trece suma de 7750$..din care de fapt s-au dat doar 1000$ vanzatorului(nu este nici un risc pt. vanzator)pt ca in precontract sunt acele clauze in care se spune ca daca,cumparatorul se razgandeste da dublul sumei vanzatorului sau pierde avansul deja dat plus comisionul la agentie(daca este cazul) .
Iar cand banca ii aproba cumparatorului creditul se face contractul de vanzare cumparare final in care se specifica,ca vanzatorul va primi restul sumei de 19000$in contul X deschis la bancaY in termen de X zile.
Vanzatorul trebuie sa stabileasca de la inceput cu cumparatorul ca el vrea 20000$ in mana...adica sa ii spuna ca el nu plateste nici un comision...si in ziua in care banca ii transfera banutii in contul lui(al vanzatorului) se duce la banca cu cumparatorul si scoate banutii din cont si il pune pe cumparator sa plateasca comisionul de extragere...
Cam atatica...daca mai sunt nelamuriri..astept...