Concediu medical/odihna
Rugamintea este sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarele probleme:
1. Cum se acorda in concordanta cu noul cod al muncii concediul de odihna. Punctual daca eu am intrat in 2003 in concediu de sarcina din 16.10. si pana la aceea data mi-am efectuat tot concediul de odihna pe 2003 sunt restanta fata de firma acum in 2004 cu un anumit numar de zile de concediu? Daca da cu cate zile avand in vedere nr de 22 zile de concediu pe cre le am in contractul de munca.
2. Cum se poate lua acum concediu fara plata, care este modalitatea si in ce conditii?
3. Daca eu imi iau pana la varsta de 2 ani a copiilor(nascuti in data de 04.01.2004) concediul stipulat de lege de ingrijire copii, deci concediu medical, mi se taie zilele respective din total zile efectuate de munca deci implicit din numarul corespunzator de zile de concediu de odihna?
Va rog sa-mi specificati daca se poate si temeiul legal adica legea in care se stipuleaza aceste lucruri.
Va multumesc si astept cu mult interes raspunsurile voastre.
O zi buna
Corina
Corina
Raspunsuri
Corinaa spune:
As dori daca se poate totusi un raspuns sau daca intrebarile mele nu au fost clare va rog sa-mi spuneti.
Va multumesc.
Corina
marius spune:
1. Esti restanta cu 5 zile lucratoare
2. Se poate lua doar daca ti se aproba cererea in acest sens. Ai dreptul sa ceri dar nu sunt obligati sa ti-l acorde (cu mici exceptii dar probabil nu e cazul tau).
3. Nu am intes intrebarea. Reformuleaza te rog. Daca intrebi la cate zile de concediu de odihna ai dreptul raspunsul este la 22 de zile pt norma intreaga lucrata timp de 11 luni. Daca ai lucrat mai putine luni atunci proportional cu lunile efectiv lucrate.
Partea de legislatie este diferita problemele ridicate fiind diferite. Oricum gasesti cam toata legislatia care te-ar interesa pe pagina legislativa dedicata acestui site la adresa www.romleas.ro
cool spune:
1)Dupa noul cod al muncii CO se acorda proportional pentru timpul efectiv lucrat. In cazul tau:
22 zile : 12 luni = 1,83 zile CO/luna
1,83 x 9,5 luni lucrate = 17 zile drept CO/2003
2)Art 54/ Codul muncii:
"Art. 54. - Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părților, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale".
3)DA
***Sunt unele firme care au prevazut in CCM ca perioada de concedii medicale nu influenteaza dreptul anual de concediu de odihna.***
Corinaa spune:
Multumesc pentru raspunsuri. Marius ai gresit cumva sau cele 22 zile de concediu sunt aferente la 11 luni lucrate efectiv?
In
CONTRACT COLECTIV DE MUNCA
nr. 1.116 din 30 ianuarie 2003 la nivel national pe anul 2003
Incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale cu nr. 1116/01/30.01.2003
la art 17 se stipuleaza urmatoarele:
"ART. 17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite."
Este valabil pentru orice persoana indiferent unde lucreaza?
Multumesc frumos
Corina
marius spune:
. Se practica ideea de an efectiv lucrat dar sa nu uitam ca anul are 12 luni din care poti sa lucrezi efectiv 11 pt simplul motiv matematica ca 1 luna in medie este reprezentata de insasi concediul de odihna. De aceea am scris 11 luni dar calculul se face la 12 dupa cum a scris si cool, daca vei face difeenta vei vedea ca tot acolo iesi.
La a doua intrebare raspunsul este afirmativ este valabil pt. orice angajat si orice angajator.