Deducere suplimentara?
Cine ma ajuta si pe mine cu o informatie?
La un salariu brut de 3,5 milioane (este vorba de agentul de paza de la firma care ne asigura noua paza la serviciu) si 3 copii minori in intretinere, ce deducere suplimentara (sau alte avantaje fiscale) se acorda? As vrea daca se poate legea si eventual articolul unde este precizat asta.
Multumesc.
Mickyyy si Malina Ioana (31.03.2004)
Raspunsuri
Rozi spune:
Codul fiscal, art 42 + Normele de aplicare (HG 44/2004).
In cazul tau, poti acorda deducere de baza 2 mil + deduceri suplimentare 605.000 (deoarece venitul net < deduceri cuvenite). Ca sa beneficieze omul cumva si in cazul in care si mama copiilor lucreaza, ar putea sa beneficieze ea de deduceri suplimetare pt 2 copii. Daca e ceva neclar, mai intreaba.
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
Mickyyy spune:
Din pacate mama copiilor nu lucreaza. Singurul care aduce bani in casa (si ce bani ) e sotul. Asa ca pentru el si 50.000 de lei conteaza. Iar cei de la contabilitate la firma unde lucreaza el sunt paraleli (i-au cerut sa vina cu legea in care se prevad deucerile).
Cam cat ar trebui el sa ia in mana daca i-ar fi date toate deducerile?
Rozi spune:
2.905.000 net (in mana). Nu poate primi "toate" deducerile, cum am scis mai sus, doar 605.000, astfel incat impozitul devine zero. Mai mult de-atat nu se poate!
Mi se pare exxxxxxtrem de ciudat ca o firma de contabilitate sa nu stie prevederile din Codul Fiscal. Ceva e putred in Danemarca! (si la noi, desigur!)
In alta ordine de idei, mai exista si compensarile acelea acordate familiilor cu venituri mici in functie de numarul de membri din familie. Cred ca ar fi o (mica) sursa de banuti si de-aici. Au mai fost raspunsuri date pe aceasta tema, in cazul in care nu le gasesti le caut eu.
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
Mickyyy spune:
Merci pentru raspuns, Rozi.
Nici eu nu cred ca cei de la el din firma de la contabilitate nu stiu, presupun doar ca nu-si dau interesul.
As putea sa caut eu chestia cu compensarile pentru familiile cu venituri mici, dar nu stiu unde. Tot la probleme legislative?
Mercedes spune:
Mickyyy- compensarile se numesc de fapt alocatii complementare
Ti-am redat mai jos pasajele care de fapt te ar interesa din
ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ Nr. 105 din 24 octombrie 2003
privind alocația familială complementară și alocația de susținere pentru familia monoparentală
EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 747 din 26 octombrie 2003
Alocația familială complementară
ART. 1
Beneficiază de alocația familială complementară, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, familiile formate din soț, soție și copiii în vârstă de până la 18 ani aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună.
ART. 2
Alocația familială complementară se acordă lunar familiei prevăzute la art. 1, dacă aceasta realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 1,5 milioane lei.
ART. 3
Cuantumul alocației familiei complementare este de:
a) 300.000 lei pentru familia cu un copil;
b) 350.000 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 400.000 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 450.000 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.
Mickyyy spune:
Merci pentru raspuns, Mercedes . Sper sa ii foloseasca. Totusi, mai am o intrebare, cine ii da aceasta alocatie? cei de la el de la firma sau trebuie depus un dosar undeva?
Mercedes spune:
Mickyyy- conform art 14 din din aceesi ordonanta de urgenta cererea se intocmeste de catre unul din parinti si se inregistreaza la primaria localitatii sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărui rază teritorială locuiește familia.Tot atunci se depun si actele doveditoare prin care se atesta venitul net pe membru de familie( adev de salarizare, copii dupa certificatele de nastere ale copiilor, copie certif de casatorie etc?
Mercedes spune:
Mickyyy - si daca tot merge persoana la primarie ar tb sa-si depuna si cerere pentru venitul minim garantat Legea 416/2001 cu modificarile ulterioare. Uite iti scriu veniturile minime garantate din lege in functie de nr membrilor de familie
Pentru anul 2004 nivelul lunar al venitului minim garantat prevăzut la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, este de:
a) 1.480.000 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
b) 2.057.000 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
c) 2.547.000 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
d) 3.041.000 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
e) câte 205.000 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în condițiile prevăzute de Legea nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare.
Succes
Mickyyy spune:
Hai ca-mi da omul un deget si eu vreau toata mana .
Multumesc pentru toate lamuririle, dar tot mai am o intrebare: la cei 3,5 mil bruti ai lui (care am inteles ca inseamna 2.905.000 net) se mai adauga si alocatiile copiilor? Ca in cazul asta depaseste minimul garantat.
Mercedes spune:
Mickyyy - da ai dreptate, se adauga toate veniturile si implicit alocatiile deci fara venit minim