Exista rasism in Romania ?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Eu stiu pe cineva caruia i s-a refuzat intrarea la strand, pe motiv ca este colorat si au dreptul sa isi aleaga clientii.

Si cred ca pentru un copil de tigan, care traieste intr-o casa in care stau toti gramada, vorbesc intr-una, e mult mai greu sa invete decat pentru un copil crescut in conditii normale. Si exista si astfel de copii, dornici sa invete, si ar fi bine daca ar fi ajutati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

quote:
Originally posted by DARAEL

Sabina – sa nu uiti asta si dupa ce vei termina, sa mergi la proful respectiv, sa te uiti la el in ochi , sa-i aduci aminte de treaba povestita aici si sa-i spui clar si limpede:
"Eu te-am iertat, Dumnezeu te-a iertat, dar tu vei reusi sa te ierti si sa te uiti in oglinda fara sa-ti fie rusine ???"

Referitor la subiect, nu cred ca este rasism, ci o lipsa acuta de bunacrestere, bunacuviinta si bunsimt, lucruri ce se dobandesc printr-o educatie buna in primii 7 ani de acasa... din pacate !!!

Singur, DARAEL
http://www.geocities.com/dara2el/

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Draga Darael,
Eu am terminat anul trecut si acum lucrez prof. asociat la conservator, deci sunt colega cu fostul prof....care are o atitudine f. politicoasa de altfel!!
E o pers. tare ciudata si imprevizibila, si cunoscut ca mare antisemit.Asa ca orice i-as spune nu schimba cu nimic conceptiile lui.Din Pacate.

Sabina siSofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Originally posted by Sabina

Draga Ira,
Sa vezi ce am patit eu anul trecut cu profesrul Voiculescu de la cons.
la admitere la master trebuie prezentat un proiect.Al meu avea la baza o poezie a poetului de limba idis Israil Bercovici.Pt. ca toti din comisie erau profii mei din anul 1( Nemescu, Doinita Rotaru si Voic.)am indraznit sa le fac carticica cadou, avem multe exemplare acasa, mai ales ca I B este fostul socru al sotului meu.
Voiculescu nici nu s-a uitat pe ea, a pus-o pe masa si mi-a dat 9 ( ceilalti mi-au dat 10) La-m intrebat de ce si nu mi-a spus.A doua zi la Forme am avut de analizat a 3-a de Olah.Iti dai seama ca nu stia nimeni mai bine ca mine, tu ma cunosti si stii ca asa e.
Iarasi am primit de la primii 2 nota 10, iar Voic. mi-a dat 8, dupa ce s-a interesat care e cea mai mare diferenta de note posibila....noroc ca imi dadusera 10 prima nota, ca altfel nu stiu ce-ar fi fost.Explicatia? ca n-am facut schema......Cine stie muzica contemporana stie ca nu se poate face schema ca la matematica, ceilalti profesori i-au aratat subliniat cu rosu tpoate elemantele clar analizate acolo, dar n-a vrut sa cedeze.
Toate astea din cauza ca am indraznit sa ma prezint cu un text evreiesc.
In conditiile in care eu nu sunt evreica, si doar am prezentat un text de limba idis( tradus totusi in rom.) , cum sa nu consider ca a fost o mare discriminare??
Urmarile? N-am luat bursa de merit semestrul ala, desi am intrat prima la compozitie.Cei de la alte specializari, nediscriminati, au luat note cu cateva zecimi mai mari....

Sabina siSofia Galagia

Sabina, Voiculescu este omul care i-a facut o gramada de magarii lui Sibin in Conservator, pe mine m-a scutit Dumnezeu , era genul de ipocrit care zicea ca ii pica pe toti la examen daca nu vin si la sfarsit i-a trecut pe toti care nici nu au calcat la curs, ba chiar cu note mari, iar pe cei care au fost seriosi si au invatat i-a dezavantajat, efectiv. El a dat o tema, sa fie descrise 3 moduri ale lui Olivier Messiaen, iar unul din sala a intrebat : "cine p--- mea e Messiaen" , cu voce tare, si tot a trecut, iti dai seama ?

Nici nu vreau sa aud de el.

Dar de tigani ce zici ?

Casandra, eu nu cred ca copiii de tigani sunt dezavantajati din punctul ala de vedere, am vazut oameni saraci care invatau la lumanare si au devenit personalitati, conditiile grele nu sunt o scuza, la ei e vorba de mentalitate, li se rupe lor de scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anca Vlad spune:

Eu cred ca parerea generala despre rromi este justificata. Eu stau intr-un cartier al orasului destul de bun dar la capatul lui locuiesc multi rromi. Asa ca tigancile circula in grup, fara bilet, bineinteles (lor nu le cere nimeni) cu mijloacele de transport in comu. Dupa ce am patit-o de doua ori: prima data mi-au golit jumatate din sacose, erau putini calatori in autobuz, mai mult doamne in varsta si nu am avut ce face (nu a spus oricum nimeni nimic). Era ziua, pe la ora 14 si am ajuns cu jumatate din cumparaturi acasa. Daca mi-ar fi spus cineva ca i-au bagat mana in sacosa si au luat ce au vrut nu as fi crezut (erau vreo 7 macar). A doua oara am primit 2 picioare in spate pentru ca ma-am dezechilibrat la o frana si am lovit-o pe "doamna". De data asta erau multi barbati in jur dar degeaba. Ei bine, nu mai merg cu autobuzul decat in extrema urgenta, astept maxitaxi sau iau taxiul (care la noi la Iasi e destul de convenabil).
In asemenea conditii sunt natia pe care nu o pot suferi si daca as putea sa nu-i mai vad niciodata ar fi foarte bine. Nu stiu daca asta e rasism dar realitatea zilnica e crunta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Eu nu cred ca poate fi vorba de rasism, ci doar de prudenta. Cind toata lumea stie cum se poarta tiganii din Romania, mi se pare normal sa fii putin circumspect cind ai de-a face cu ei. Din pacate, si-o fac cu mina lor, nu societatea ii exclude, ci se exclud singuri prin comportamentul pe care-l au.

Stiati ca au locuri rezervate la facultate? Adica un roman destept poate sa pice din lipsa locurilor, iar un tigan despre care nu stim cit e de destept, intra mocca, fara examen. Adica vorba vine intra, ca jumatate din locuri le vind ! A fost o stire la TV, cu camera ascunsa, in care isi vindeau locurile, ieftin, 100 euro !

Eu cred ca in Romania singurii discriminati sunt romanii !

De ce trebuie sa existe locuri speciale pt tigani, si nu exista un prag social, ca cei cu venituri mici sa fie ajutati pt a invata, indiferent ca sunt romani sau tigani ...
Ca sa nu mai zic ca am vazut o familie de tigani gabori care isi sechestrasera fata de 14 ani in casa, ca indraznise sa dea la liceu si sa intre, si asa o rusine nu se poate, ca fata dupa ce are buletin sa se mai duca la scoala ! Pina in 16 ani trebuie sa se marite, nu poata sa le faca lor rusinea asta !

Boghi

http://community.webshots.com/user/bogdanai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

OHOOOO, SI INCA CE DE RASISM.....
Dar e mai bine fara, credeti?

Anca si papusica Eliza (26.august.03)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Anul trecut , mi se pare, s-a organizat o bursa a locurilor de munca pentru rromi. Firma la care lucra sotul meu a participat si ea la organizare. Se ofereau locuri de munca gen :femeie de servici, paznic, sofer, lucrator in constructii, si alte munci necalificate.Salariile erau micute, minime pe economie sau un pic peste. Nu s-au facut prea multe angajari , pentru ca multi rromii au spus ca nu fac ei asa ceva, ca nu muncesc pe 3 milioane , desi nu aveau nici o calificare, nu aveau liceul terminat.Ce poati sa le oferi de munca avand in vedere cata scoala au ? O tiganca a zis ca ea scoate din cersit un milion pe zi de ce ar muncim o luna pentru 3 milioane? Sau alta a zis ca mai bine ramane prostituata .Aaa, ca sa nu va mai zic ca multi au venit cu mertzane sau cu taxiul...Deci cum naiba sa-i integrezi social, cum sa le dai joburi mai bune daca ei nu-si fac scoala si multi sunt analfabeti?Cum sa-i determini sa castige un ban cinstit , sa plateasca impozite , sa traiasca si sa se integreze ca orice om in societate?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorela hoff spune:

Discutiile astea despre tigani imi aduc aminte despre intamplari neplacute gen :"daca mai treci pe strada mea cu cainele te bag in spital" - tigan la vreo 12 ani, plin de coliere de aur, sau : salar furat intr-o secunda de o "trupa" colorata la agentia de bilete, portofel smuls din mana printre inghionteli de tiganci nespalate cu rinjituri cu dinti de aur, viraje cu frane scartaitoare si periculoase pe o straduta de vreo 10 blocuri inghesuite in stil comunist (respectivul a murit pana la urma intr-un accident de masina DECAPITAT!), "cotrobaielile" de dimineata in "Europubele" facute de asazisii tigani saraci, imprastiind totul in jur golind pungile cu mizerii pe trotuar spre disperarea femeii de servici care asista neputincioasa cu matura in mana, tiganii"saraci", vecinii nostri care construiesc "palate" in fundul curtilor, la strada stand drept paravan casutele nemtilor plecati, acum aflate intr-o stare jalnica, si cate si mai cate.
Ah, apropos, am intalnit si in Germania, intr-un Flohmarkt saracios, intr-o zi posomorata de iarna, o trupa de vreo 10, coborand din masini luxoase cu nr. de Italia. Navalisera peste bietii oameni care vindeau si ei ce aveau prin case pt. un euro, si incercau sa ii prosteasca cu bijuterii false, iar altii intretimp furau.
Am strigat atunci cu voce tare la sotul meu sa aiba grija de portofel si in clipa aia au disparut subit cu totii.
Eu as vrea sa cred despre mine ca nu sunt rasista dar in clipe din astea "periculoase" , ma bat tot felul de ganduri "dubioase"!
Intr-o Duminica la piata de catei, o "trupa au inconjurat un batran care vindea pechinezi, au inceput sa-i traga din brate catelul, ce mai, furt pe fata.
Ce atitudine a luat lumea? S-a facut un GOL in jurul batranului, toti care vindeau au disparutu subit, chiar eu am luat-o la sanatoasa!
Romanilor le este frica de tigani pt. ca sunt periculosi, iar ei profita, si "desteptii" reprezentanti gen Madalin Voicu, "NU SE LASA".
Cineva zicea: "Tiganu daca nu stie sa cante, stie sa vorbeasca".
Eu cred ca intrebarea daca exista rasism in Ro este nelalocul ei, cred ca exista degradare morala si o frica imensa ca sa nu mai vina odata un comunism care sa-ti ia pana si frigiderul Fram, de 100 de ani,in felul aceste unii profita cu tupeu, imens TUPEU intronat, indiferent ca e tigan sau romani.
Vio

http://community.webshots.com/user/famhoff

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bic spune:

quote:

Intrebarea mea este putin imprecisa, la nivel de individ este imposibil sa nu existe rasism, intrebarea mea poate fi formulata altfel :

Bravos, exact asta e definita rasismului: "cu tine personal nu am nimic, da' rasaaa"

Dar asta nu ma impiedica sa recunosc ca sint rasista, ca ceea ce relateaza viorela hoff si bogdanai este strigator la cer si cred ca respectivii ar trebui pedepsiti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Originally posted by Bic

quote:

Intrebarea mea este putin imprecisa, la nivel de individ este imposibil sa nu existe rasism, intrebarea mea poate fi formulata altfel :

Bravos, exact asta e definita rasismului: "cu tine personal nu am nimic, da' rasaaa"

Dar asta nu ma impiedica sa recunosc ca sint rasista, ca ceea ce relateaza viorela hoff si bogdanai este strigator la cer si cred ca respectivii ar trebui pedepsiti.

Nu ai inteles f bine ceeace am vrut eu sa spun. Mai reciteste.

Sau poate ma mai explic eu o data :

La nivel de individ este imposibil sa nu existe rasism, ca veut dire que este aproape o utopie sa ne imaginam ca nu exista unii romani care ii urasc de moarte pe tigani.

Insa asta intereseaza mai putin, ceeace conteaza e legea.

Daca nu ai inteles nici acum, pot incerca sa iti explic si altfel.

Mergi la inceput