Politetea la telefon

Politetea la telefon | Autor: Bic

Link direct la acest mesaj

Deschid acest subiect ca sa ma pling de ceva.
Pe mine tata m-a invatat ca atunci cind suni undeva, mai intii te recomanzi si apoi ceri cu cine vrei sa vorbesti.
Nu, domne', americanii astia suna, il cauta pe barbata-miu, dar nu spun cine sint. Eu intreb subtil, "vreti sa-i lasati un mesaj?", da' inapoiatu' nu se prinde, imi zice nu si inchide, fara sa spune cine e. Mie mi se pare teribil de nepoliticos si imi vine sa fac educatie cu ei.
Voi ce ziceti???

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Si eu am fost la fel educata. Si asa scrie si in Codul bunelor maniere: spui alo, iti ceri scuze de deranj, spui cine esti si ceri cu persoana pe care o doresti, apoi spui multumesc si iti iei la revedere.
Din pacate , aceasta regula nu se mai respecta nici pe aici. La noi , suna zilnic persoane care-l cauta pe tata la telefon si dupa ce ca nu spun cine sunt, cand intreb efectiv "Cine-l cauta" sau "cine sa-i spun ca l-a cautat" sunt teribil de surprinsi si vadit deranjati, parca le-as cere sa-mi spuna secrete de stat. Imi aduc aminte de o conversatie cam asa:
-Cu dl. ....!( nici buna ziua nici nimic)
Nu este acasa. Cine-l cauta va rog?
-O persoana!
-Da, evident , dar cum va numiti?
-Nu conteaza, cine esti tu sa ma intrebi pe mine cum ma cheama? Cine este la telefon?
-Evident , fac parte din familie din moment ce raspund la telefon intr-o casa particulara si consider ca am tot dreptul sa intreb cu cine vorbesc, din moment ce dumneavoastra ati sunat!
-Bine, bine, mai sun eu!

Am si eu o curiozitate despre americani: in filme , conversatiile lor telefonice se termina brusc, nu incheie cu o formula de salut , pur si simplu inchid telefonul! Este reala treaba? Asa se procedeaza si in viata de zi cu zi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Stai ca asta nu-i nimic. Sa vezi ce spun astia cand apleleaza din greseala numarul meu de mobil. Zic: alo, cu cine vorbesc, cine-i la telefon? Ce sa mai zici?

scarmanus

Sa nu lasi nici o zi sa treaca fara sa faci sau sa auzi ceva frumos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

A, si am uitat sa pomenesc despre generatia tanara. Am un frate mai mic, are 16 ani si in toti anii astia de cand este la scoala si-l cauta colegii la telefon , nu am auzit pe unul care sa vorbeasca civilizat. De obicei spun cam asa: Alo, cu Tibi!( nici salut, nici...)sau Tibi e acasa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

quote:
Initial creeata de Bic

Deschid acest subiect ca sa ma pling de ceva.
Pe mine tata m-a invatat ca atunci cind suni undeva, mai intii te recomanzi si apoi ceri cu cine vrei sa vorbesti.
Nu, domne', americanii astia suna, il cauta pe barbata-miu, dar nu spun cine sint. Eu intreb subtil, "vreti sa-i lasati un mesaj?", da' inapoiatu' nu se prinde, imi zice nu si inchide, fara sa spune cine e. Mie mi se pare teribil de nepoliticos si imi vine sa fac educatie cu ei.
Voi ce ziceti???

Si eu ma enervez cind lumea nu se recomanda, si se mai asteapta sa le dau si informatii suplimentare desi eu nici nu stiu cine sint, dar ii intreb direct: "cu cine vorbesc". Dar astia sint nepoliticosi, de obicei lumea cu maniere se prezinta la telefon.

Mai intreba cineva daca in US se obisnuieste sa nu zici "good bye" si sa inchizi tel direct. raspunsul este da, se obisnuieste, nu stiu de ce, dar manierele sint diferite de la o tara la alta si eu nu o iau ca pe o nepolitete deoarece toti fac asa si m-am obisnuit, ba chiar si eu fac la fel , fara sa ma mai gindesc.

Oricum, eu am incetat de mult sa ma astept ca manierele sa fie la fel peste tot, unele chestii sint universal valabile, dar altele difera foarte mult, deci ma gindesc inainte de a categorisi pe cineva badaran doar pentru ca nu se comporta asa cum ma astept eu.
sa vedeti suedezii ce se mai ciocnesc de tine prin magazine si nici nu zic "pardon", pe cind americanii se scuza chiar si daca trec la mai putin de 20 de cm de tine, mai ales daca ti-au taiat calea sau raza vizuala. Cite bordeie, atitea obiceiuri...

iar la Polul Nord

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salmida spune:

Aici cel care ridicä telefonul sä räspundä se prezintä primul! Asa ciudat mi s-a pärut la inceput!

Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste.(Blaise Pascal)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bubbles spune:

Eu nu astept sa mi se spuna cu cine vorbesc, intreb din prima. Imediat dupa ce primesc raspuns, continui conversatia. Asa cum si eu ma recomand cind sun undeva, consider normal, politicos, etcetera, sa mi se raspunda in acelasi fel, cel putin.
In plus, la orice companie sun, in general la relatiile cu clientii, unde iarasi... cu greu se recomanda unii agenti, dupa ce-mi spun numele imi continui pledoaria intrebind numele celui cu care vorbesc, codul de angajat si un numar de confirmare a convorbirii. Nu se stie niciodata cind apare vreo problema, si e bine sa ai datele complete in agenda (inclusiv data si ora convorbirii).

B.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

quote:
Originally posted by Salmida

Aici cel care ridicä telefonul sä räspundä se prezintä primul! Asa ciudat mi s-a pärut la inceput!

Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste.(Blaise Pascal)

si aici

------------------------
poze cu Bandit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns m34 spune:

Si mie mi se pare normal ca sa te prezinti, fie ca esti la telefon fie ca mergi la cineva.
Dar se pare ca au apus timpurile de demult, poate noi am ramas in urma... Lumea de azi este prea grabita sa se mai impiedice de astfel de "fleacuri" si se mai si supara cand le cerem sa "isi piarda timpul" spunand cine este...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sanca spune:

Bic,

in America suna mult telemarketing - ba incearca sa-ti vanda ziarul, ba sa-ti vopseasca casa, ori sa-ti ofere o asigurare forte. Binenteles ca astia nu se prezinta, ca daca ti-ar spune direct, le-ai inchide telefonul brusc, oricat de manierat ai fi.
Noi avem caller ID - si aparare numarul cand ne suna cineva, asa ca stiu cine e la telefon inainte sa ridic. Eu zic ca se merita cei 7-8 dollari pe luna extra, ca decizia de a raspunde sau de a nu raspunde e facuta repede, pe baza afisajului.
Daca nu se prezinta, cu o voce acra intreb cine suna, chiar daca sant prietenii sotului, sa stie si ei ce acra pot fi . Nici nu-i intreb de lasat mesaj pana nu se prezinta.
Noi avem telefonul unlisted, si nu mai avem probleme cu cei de la telemarketing.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sanca spune:

quote:
Originally posted by delsim

Am si eu o curiozitate despre americani: in filme , conversatiile lor telefonice se termina brusc, nu incheie cu o formula de salut , pur si simplu inchid telefonul! Este reala treaba? Asa se procedeaza si in viata de zi cu zi?

Reala e treaba. Eu mor cand il aud pe sotul meu cum le inchide la unii telefonul - nici macar, da multumesc, nici un bye - bye, doar le inchide, asa, brusc. L-am intrebat eu, dar cand e vorba de maniere se basica tot, si nu am cu cine discuta. Mie nu-mi inchide brusc, ca are automat raspunsul de inchiere "I love you, bye."

Mergi la inceput