Abuzuri ale politiei de frontiera aeroportul Cluj
Buna la toata lumea,
Locuiesc legal intr-o tara UE de mai multa vreme, iar proaspata sotie insarcinata urma sa plece din Cluj cu avionul, cursa Carpatair. Din pacate, lucratorul de la politia de frontiera din Cluj nu a fost de acord. Motivul invocat a fost faptul ca invitatia nu era valabila, fiind autentificata doar de notarul din orasul unde locuiesc si nu de politie sau primarie asa cum cereau ei. Dar legea spune, “Invitatie, autentificata conform legii statului de destinatie”. Asadar nu specifica politie sau primarie, si pe de alta parte, fiecare stat are diferite metode de a autentifica o invitatie.
Desigur ca putea sa vina si avand suma de 500 EURO, dar si in acest caz legea spune “100 EURO pentru fiecare zi de sedere, dar minim pentru 5 zile”. Asadar, pentru 90 de zile ar trebui sa aiba la ea 9000 EURO!!!, altfel lucratorul de la politia de frontiera ar avea motiv pentru un nou abuz.
Si in plus avea si alte dovezi la ea, copia dupa pasaportul meu si viza permanenta, certificatul de casatorie, asadar dovezi care aratau clar ca nu vrea sa plece ilegal.
Circuland de cateva ori cu Carpatair prin Cluj, am fost martor si la alte situatii, o data la sosire s-au legat de o femeie pentru faptul ca vroia sa introduca in tara bunuri (cafea, dulciuri, etc) de o valoare mai mare de 100 EURO (limita legala), si ca trebuie sa plateasca vama pentru restul ce depaseste 100 EURO. Alta data s-au legat si de mine, pentru faptul ca aveam o camera video, la iesirea din tara, si ca ar trebui sa am acte precum ca nu am cumparat-o din Ro, altfel trebuie sa platesc niste taxe (cred ca de export).
Dupa aceste experiente e cat se poate de clar ca nici eu nici sotia nu vom mai calca vreodata prin aeroportul din Cluj, si sper sa conving cat mai multa lume sa evite acest aeroport… Din cate stiu, la aeroportul din Bucuresti nu exista astfel de abuzuri sau exces de zel. Sau ma insel?
Raspunsuri
AlbaIulia spune:
Ryanad2,
Imi pare foarte rau de ce aud, este unul din motivele pentru care sotul meu nu vrea sa mergem in Romania cu toate ca mie imi este dor...
In privinta aeroportului Otopeni nu voi uita niciodata cand am plecat definitiv in Canada, cu toate ca locuiam in alta tara am vrut sa plecam din Romania, sa ne vedem familia si prietenii.
Ce sa-ti spun, la politia de frontiera au inceput sa ne faca tot soiul de mizerii si greutati, cum ca trebuia sa ne fi facut vama cu 48 ore inainte si tot soiul de alte mizerii, era la 10 seara, am cerut sa vorbim cu cineva din conducere si bineinteles ca nimeni nu era la servici, etc. noi nu ne lasam iar ei ne-au spus ca daca nu le dam 50$ US ne vor face atatea greutati si ca oricum nu ne vor lasa in avionul ce trebuia sa-l luam spre Canada. Bineinteles ca le-am dat banii, ei au zis 'uite, asa da!" si a fost totul OK. De-atunic am hotarat si eu si sotul ca prin Otopeni nu mai calcam, e o rusine ce se intampla, e strigator, cum sa mai ramai cu amintiri frumoase despre tara ta? Eu nu vreau sa generalizez, asta s-a intamplat cu 10 ai in urma, dar amintirea e mereu vie..
iti doresc success si bebe sanatos
http://community.webshots.com/user/albaiulia101
mariaangeli_que spune:
chiar ieri era sa aterizez la aeroportul din Cluj,noroc ca vamesi de aici mi-au spus dinainte ca exista riscul ca vamesi romani sa nu ma lase sa ma intorc avind in vedere ca permisul meu de sedere scade in 22 oct.,asa ca am renuntat la calatorie,acum ca voi imi spuneti care-i situatie multumesc ca am scapat
m34 spune:
Se mai intampla si pe alte aeroporturi. Nu este o regula, dar se mai intampla.
Eu am multi prieteni care au plecat din tara pentru perioade mai lungi sau mai scurte, altii definitiv si cu majoritatea ma duc la aeroport sa ii duc sau sa ii iau. In general nu am avut probleme, dar o data, la Otopeni, o prietena pleca in CA cu fetita ei, avea o gramada de bagaje. La vremea respectiva nu era voie sa treci de razele X de la intrare decat daca plecai. In plus, avea in bagaje "cam multe alimente", practic cateva conserve, cu care nu avea voie cu nici un chip. Atunci am scos ceva Euro, i-am dat omului si nu a mai fost nici o problema cu bagajele si nici cu trecerea mea dincolo. Mi-am zis ca, daca mai dadeam vreo 50 treceam si de pasapoarte si o onduceam pana la Frankfurt 
Mie personal mi-au facut probleme cei de pe aeroport niciodata.
Parerea mea este ca incet incet se mai civilizeaza si cei de pe aici, iar cei care insista sa bage mana in buzunarele oamenilor se vor trezi in strada, fara servici sau chiar in puscarie.
aura 1974 spune:
quote:
Originally posted by m34
Se mai intampla si pe alte aeroporturi. Nu este o regula, dar se mai intampla.
Eu am multi prieteni care au plecat din tara pentru perioade mai lungi sau mai scurte, altii definitiv si cu majoritatea ma duc la aeroport sa ii duc sau sa ii iau. In general nu am avut probleme, dar o data, la Otopeni, o prietena pleca in CA cu fetita ei, avea o gramada de bagaje. La vremea respectiva nu era voie sa treci de razele X de la intrare decat daca plecai. In plus, avea in bagaje "cam multe alimente", practic cateva conserve, cu care nu avea voie cu nici un chip. Atunci am scos ceva Euro, i-am dat omului si nu a mai fost nici o problema cu bagajele si nici cu trecerea mea dincolo. Mi-am zis ca, daca mai dadeam vreo 50 treceam si de pasapoarte si o onduceam pana la Frankfurt
Mie personal mi-au facut probleme cei de pe aeroport niciodata.
Parerea mea este ca incet incet se mai civilizeaza si cei de pe aici, iar cei care insista sa bage mana in buzunarele oamenilor se vor trezi in strada, fara servici sau chiar in puscarie.
Mihai
Ar fi bine asa cum zici sa intre la puscarie , chiar ar trebui cel putin asa invata si ceilalti. Mai ales ca ai foarte multe persoane ce au nevoie de un post de munca.Iar in cazul in care o femeie sau un barbat sint casatoriti in o tara de la UE , avind un permis de rezidenta sau dubla cetatenie nimeni nu are dreptul sa-ti creeze probleme. Esti liber sa vizitezi una sau cealalta tara fara sa dai explicatii vamesilor , fara nici un tip de invitatie.
Aprilie spune:
Nici nu vreau sa-mi amintesc de Aeroportul din Cluj (desi sint clujeanca get-beget)!
Cu 3 ani in urma plecam in Romania de Craciun,impreuna cu copilul meu de 3 anisori(la vremea aceea).Schimbam in Washington,apoi in Viena si aterizam in urbea mea natala, adica la Cluj.
In avion erau austrieci (poate si nemti,in orice caz vorbeau nemteste toti)si in afara mea mai era un singur roman (a fost o cursa romaneasca).La vama la Cluj, toti au trecut rapid doar pe mine cu copilul si pe pensionarul ala ne-au "frecat" inca o jumate de ora...
Intrebari stupide de genul : copilul s-a nascut in State ? ( evident, doar avea pasaport american si nu putea lua cetatenia in 3 ani ).
Copilul era epuizat,cadea jos de pe picioare ,incercam sa-l tin in brate dar dupa 3 avioane nu mai avea saracul nici o rabdare...
Trec de idiotii de la ghiseu,dau de o vamesa a dracului !
Nimeni nu a fost controlat in tot avionul decit noi, cei 2 romanasi.
Vamesa, imediat: deschideti va rog toate bagajele.
Mie imi vine sa-i zic una printre dinti dar ma execut(acompaniata de plinsetele baietelului).
Aveam haine pt. mine si copil si citeva cadouri pt.parinti si rude apropiate.
Vamesa strimba din nas : ce aveti aici ?!
ii raspund-haine pt. mine si copil si citeva cadouri.
Stiti ca nu aveti voie sa aduceti cadouri ??
Ramin perplexa !
Imi arunca cu rautate printre dinti : aveti marfuri interzise ??
Eu biigui ceva de genul"nu cred" si ea continua imperturbabil: cafea ? tigari?bauturi ?electronice ?
Imi venea sa-i spun : Nuuu, ca sintem adventisti de ziua a saptea si vegetarieni !
In loc de asta ii raspund calma : nu.
Dupa ce mi-a controlat minutios absolut toate bagajele (inclusiv valijoara copilului cu jucarii )mi-a trintit-o in final :
Sa stiti,doamna, ca aveti prea multe haine !! dar , ma rog ,in fine, sa zicem...
Pe tonul ca-mi face o mare favoare imi arunca o ultima privire obraznico-rautacioasa si pocneste din degete - poti pleca !
De jena,oboseala si stress uitasem sa-i spun de aparatul foto cu care mi-am pozat familia si locurile dragi.
Mi l-ar fi confiscat sau m-ar fi pus sa platesc niscaiva taxe vamale.
Nu cred ca as fi avut energia-in acele momente- s-o conving ca e un marunt lucru personal care ma va insoti inapoi, "acasa", in State.
A fost o experienta singulara.
Nu se va mai repeta,va sigur.
Data viitoare cind plec in vizita voi zbura la Budapesta.Acolo nu am avut absolut nici o problema nici eu si nici parintii !
Ca sa nu va mai spun ca la intoarcere am avut neplacerea sa "dau" peste aceeasi individa (avea la 50 de ani),care mi-a purecat din nou bagajele fara pic de jena.Aveam portelanuri si a facut din nou citeva comentarii nepotrivite...Imi cumparasem verighete noi (cele vechi erau tocite),incrustate si luceau (deh,erau noi noute).
La vederea lor, tipa zice: aaaa, v-ati casatorit ! De asta ati venit in Romania !!
Hodoronc-tronc!
I-am raspuns-cu sila- daaaaaa, asa este !
Eram casatorita in acel moment de 18 ani.
Aprilie 
apsara spune:
Eu n-am avut niciodata probleme la Otopeni da´imi aduc aminte de un vames maghiar. E adevarat ca nu era unul din aeroport ci in tren, cand am trecut din Romania in Ungaria. Era momentul cand paraseam definitiv Romania, cu o groaza de bagaje, haine in principal, prosoape si toate cele. Eh, si domnul acela vames m-a pus sa-mi scot fiecare lucrusor. Impacheteaza apoi totul...a fost ultima data cand am trecut prin vama ungara. Pacat pentru ca la aeroport sunt foarte operativi.
apsara
turturica spune:
sincer, si eu merg la cluj cu carpatair-ul si incep sa ma ingrijorez. Problema e ca eu, de exemplu, nu am habar ce anume trebuie declarat si ce nu.
Eu, ca si toata lumea de altfel banuiesc, duc acasa dulciuri, ceva cafea, un parfum pentru sora-mea si tot felul de nimicuri. Oricum, sint convinsa ca toata lumea duce cite ceva cind merge acasa sau ia cite ceva specific romanesc cind se intoarce.
exista pe undeva ceva reglementari cu ce trebuie sau nu sa declaram? Pentru ca as prefera sa stiu legea, decit sa le dau spaga.
dante01 spune:
eu trec prin otopeni camde 3 ori pe an...
nu mi s-a intamplat nici o data aa ceva...
pur si simplu, la sosire trec printre ei, asta daca sunt acolo, iar la plecare ma intreaba doar daca am tigari sau alcool, le raspund politicos si pa si tralala...
if you're grabbed by the balls you heart and soul will follow sooner
turturica spune:
otopeniul e aeroport mai mare cu trafic mai des, asa ca probabilitatea sa te controleze e mai redusa.
aeroportul din cluj e mic si banuiesc ca opresc in special romani din cauza ca se asteapta la spaga. probabil ca strainii oricum n-ar da.
dar eu tot as vrea sa stiu ce e legal sa aducem cu noi pentru ca nu am de gind sa le dau nimic.
Guestus spune:
"Motivul invocat a fost faptul ca invitatia nu era valabila, fiind autentificata doar de notarul din orasul unde locuiesc si nu de politie sau primarie asa cum cereau ei. Dar legea spune, “Invitatie, autentificata conform legii statului de destinatie”. Asadar nu specifica politie sau primarie, si pe de alta parte, fiecare stat are diferite metode de a autentifica o invitatie.
Desigur ca putea sa vina si avand suma de 500 EURO, dar si in acest caz legea spune “100 EURO pentru fiecare zi de sedere, dar minim pentru 5 zile”. Asadar, pentru 90 de zile ar trebui sa aiba la ea 9000 EURO!!!, altfel lucratorul de la politia de frontiera ar avea motiv pentru un nou abuz."
Guestus crede ca este normal sa fie invitatie autentificata de o autoritate...asa orice ilegal merge la notar si face invitatie pentru tot satul.
Iar legea spune clar ca trebuie 100 euro/zi cind iesi din tara....nu ai ce face...asa scrie la carte. Ai belet pe 90 zile arati 9000 euro.
Asta-i legea ....nu o fac vamesii...ei doar o aplica. Unii sint zelosi altii capsomani..altii vor spaga...si tot asa.
Sincer vb nu vad ce ilegalitate au facut vamesii la Cluj in cazul tau. Sorry