Calcul sume concediu sarcina si lauzie

Calcul sume concediu sarcina si lauzie | Autor: Corina75

Link direct la acest mesaj

Buna ziua!
Va solicit sprijinul pentru descurcarea hatisului legislativ in care ne zbatem cu totii. La cat de des se modifica reglementarile, nu mai poti fi sigur de nimic.
Asadar, ce as vrea sa clarificam - calculul sumelor pentru concediul de 126 zile - sarcina si lauzie - si retinerile care se fac atat de la salariata cat si ce trebuie sa plateasca societatea.
Daca am inteles eu bine, baza de calcul este media din ultimele 6 luni a veniturilor pentru care s-a calculat CAS 9.5%, indemnizatia fiind in procent de 85%. Suma este suportata din bugetul de asigurari sociale, dupa noile reglementari. Asadar, daca am avut in aceste 6 luni un concediu medical de 5 zile la care nu s-a calculat CAS, indemnizatia de concediu de maternitate este afectata?
La indemnizatia rezultata, ce se mai retine de la salariat (1% pentru prima luna si apoi nimic?) si ce plateste in plus societatea?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Mult noroc tuturor,
Corina (viitoare mamica in luna noiembrie a.c)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Corina,
Concediul medical este stagiu de cotizare chiar daca asupra lui nu se aplica 9.5% CAS.
Cuantumul indemnizatiei de concediu medical pentru cele 5 zile face parte din veniturile realizate in ultimele 6 luni.

***Alt aspect!
Daca o persoana intra in concediu medical si nu are cele 6 luni necesare bazei de calcul, NU va primi indemnizatie, insa perioada acelui concediu medical va fi recunoscuta ca stagiu de cotizare.

***La indemnizatia de maternitate nu se retine 1% somaj
(la cei care sunt in altfel de concedii medicale, altele decat maternitatea nu se retine somaj daca depasesc 30 zile calendaristice)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Corina75 spune:

Multumesc de raspuns.
Corina

Corina

Mergi la inceput