Este si asta tot "spaga"?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Draga Anca, eu zic sa ii refuzi pe toti.Spune ca esti obosita si ca doctorul ti-a recomandat cat mai putin stress.Ai facut destule!

Sabina siSofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dena spune:

Incerc sa raspund la intrebarea care da titlul subiectului tau. Din punctul meu de vedere raspunsul este NU! Nu draga Anca...ceea ce iti ofera ei nu se numeste spaga...chiar daca , asa cum spui tu, unii fac eforturi sa cumpere un buchet de flori... Un buchet de flori nu este refuzat nicaieri in lume... nici o cutie cu ciocolata sau alte chestii din astea marunte care nu sunt in fapt decat niste atentii...
Spaga presupune mult mai mult si de obicei este ceruta de persoana care ofera serviciile.
Asa ca nu iti mai face procese de constiinta. Nu "ai trecut dincolo de baricada" :) in nici un caz.
Dar daca simti nevoia sa afectezi mai mult timp tie si familiei tale,atunci ,asa cum a zis Papadie... refuza-i ... fa-o amabil dar ferm. Nu ai timp si gata. Dar daca tie iti place activitatea respectiva si ajutorul pe care il oferi acestor colegi iti da o stare de bine... atunci nu le stirbi oamenilor placerea de a-si exprima multumirea, pt ca ei nu asta intentioneaza ... sa te mituiasca cu o ciocolata... :)
Cat priveste cadouri neinspirate ca cel cu lantisorul de tinichea... da-i-l amabil inapoi si spune-i ca ii multumesti , dar cum tu nu porti o mare varietate de bijuterii, ci numai pe cele pe care le ai de la mama ta (whatever), vrei sa i-l daruiesti fetitei sale sau chiar persoanei in cauza ca sa isi aduca aminte de tine... Nu se va simti lezata ...
Daca primesti ciocolata sau ma rog... ceva de genul acesta, este un gest frumos daca desfaci pachetul si servesti si pe cel care te-a cadorisit si pe cei din jur...
Eu zic sa nu iti mai faci atatea griji... nu este cazul.
Sa-ti ajute D-zeu dupa sufletul tau bun si saritor!
Sanatate!

Denisa si bebica din burtica - 33 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns smillaraaq spune:

Buna Anca, imi dau si eu cu parerea cam in spiritul Sabinei: NU, CATEGORIC.

E un sfat pe care ti-l dau tie si, in acelasi timp, un sfat pe care si eu ma lupt sa-l urmez. Din pacate mi-e foarte greu. Dupa 4 ani de liceu in care am facut temele la franceza pentru o gramada de colegi (deh, sa fiu populara! aiurea! eram pur si simplu fo-lo-si-ta!), dupa 5 ani de facultate in care multi au copiat cursuri de la Smilla tocilara, iata-ma acusi in aceeasi situatie la serviciu.

Mai, parca am lipici, vorba ta, cred ca se imprastie vestea "ixulica e fata buna si nu te refuza" si vin toti ca la sfintele moaste. Si eu, de proasta, zic da, da, cum sa nu, se face. Se face cu pretul nervilor mei si al uichendurilor mele ... ca m-am laudat azi de la 6 jumate ca plec si n-am apucat inca!!!

Te rog eu, spune-le NU. Politicos, dar ferm. Imi pare rau ca v-am educat asa, incerc sa ma schimb, nu-mi face placere sa iau plocoane de la toti in schimbul serviciilor mele, nu-mi face placere sa stau peste program cu pretul timpului meu liber si al familiei mele ... NU.

Dar stii o chestie? Sa-mi spui daca si la tine e la fel: eu accept in continuare sa fac servicii (slava Domnului, colegii mei nu se inghesuie cu plocoanele, ca stiu ca dau cu ele dupa ei!!! ) pentru ca imi place enorm de mult ceea ce fac. Stiu ca fac bine, ma simt capabila, buna, simt adesea ca fac mai bine decat ei si gata. Si-mi vine sa zic chiar "ia mana si lasa-ma pe mine" cand vad un coleg mai impiedicat.

Dar trebuie sa ne dezvatam. E extraordinar sa fii capabila, da' hai sa mai fim si pentru noi. Pentru ca colegii cum ti-i inveti asa ii ai ...

Dar invatul are si dezvat. Si pana la urma le prinde si lor bine in viata sa invete sa-si faca treaba bine.

Pupici,

Smilla

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Bunica mea e profesoara de o viata, si a asistat si la bac, si la admitere la fac si la liceu...si a fost asaltata de o gramada de "binevoitori" care mai de care cu "spaga" de toate formele, culorile si metalele...
A spus "NU" de fiecare data si lumea s-a mai potolit: "nu-i duce ca nu primeste"...ea le spune de fiecare data copiilor ca ea nu primeste nici martisoare, nici cadouri de Craciun...flori, da...atat!!!
Daca cei ce ofereau s-au simtit prost, foarte bine, o lectie invatata...dar daca cedezi creezi un precedent...si se ajunge la "du-i ca accepta!!!".
Asa ca un NU hotarat ajunge...

Sinzi si David
Poze cu David la 19luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviujuristul spune:

Parerea mea este ca la locul de munca ne aflam ca sa ne facem treaba,pentru care suntem platiti.Ca atare noi nu promovam o astfel de procedura, nu suntem de acord cu interventii de genul "sa fac in locul lui" pentru-ca iti pui intrebarea "el de ce a venit la munca?".Fiecare dintre noi isi face treaba,si nu acceptam sa piarda cineva, pentru-ca unul depinde de toti si invers,si in functie de rezultatele obtinute in Directie,va fi bine pentru toti.
Deci fiecare trebuie sa-si faca munca,pentru asta primeste salariul,iar daca unul ramane in urma sau pierde atunci ne afecteaza pe toti.
Alta este situatia cand se uita un dosar si atunci suna colega sa il aduc ,daca am drum pe acolo,sau sa inregistrezi niste documente la B.D.C. si alta sa ii rezolvi cazul.

In schimb,fiind numai doi barbati intre 20 de femei + seful Directiei tot femeie,ne face placere de multe ori sa oferim cate un buchet de flori, sau o cutie de bomboane colegelor, cand castiga ceva deosebit in instante,rezolva un caz deosebit,sau de ziua numelui sau de nastere,chiar si cate un sprit scurt la munca,marcand momentul.

Parerea mea este ca procedezi gresit,facand munca altuia il duci in "spate".Si salariul atunci de ce il ia ???Poate judec gresit dar asta este viata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aalexia spune:

intrebarea mea : sunt mereu aceleasi persoane?
Daca da, atunci ori se apuca de invatat ce au de facut ori sa-si schimbe locul de munca si sa-i lase pe altii care au chef sa munceasca......

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aalexia spune:

Ar mai fi ceva: fa cateva ore de training cu ei si eventual da-le si o testare dupa aceea , nu de alta dar se poarta calificarea la locul de munca si apoi nu-ti poate scoate nimeni ochii ca nu vrei sa-i inveti pe altii sau ca tii totul ptr. tine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anca Vlad spune:

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Cred ca aveam nevoie de o mana de ajutor pentru a rezolva odata o problema care ajunsese sa ma apese prea mult.
Intradevar, ajunsesem sa fac in timpul meu liber o munca pe care altii ar trebui sa o faca in programul de servici. Sa nu ma intelegeti gresit: si mie imi facea placere sa ii ajut, dar cand erau putini, 1-2 din cand in cand. Am ajuns sa constat ca nu mai fac la fel de bine ceea ce faceam inainte (treburile mele de servici) cand eram mai linistita si cand nu era tot timpul cineva la usa care mai avea o intrebare de pus. Tot adevarat este ca la inceput eram flatata de faptul ca atatea persoane (cam toata mai mari ca mine de varsta) veneau sa imi ceara ajutorul in diverse probleme. Dar acum s-au inmultit "cazurile" peste masura si nu mai pot face fata. Apoi mai e si celalalt aspect: ori ii ajut pe toti ori pe nici unul.
E buna ideea cu instruirea: am sa pun afis / cine vrea sa invete cutare procedura voi face o demenstratie in ziua X. Si apoi sa incerce si singuri.
Si cu NU -ul categoric m-ati lamurit. Am sa le dau inapoi cu orice risc. N-au decat sa se simta ei prost pentru ca dupa aceea eu cu siguranta ma voi simti bine.
Va multumesc inca odata pentru sfaturi si sper ca decizia mea sa fie cea corecta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iga spune:

[oirange][/orange]Imi pare bine sa stiu ca mai sint astfel de oameni ca dumneavoastra stimata doamna.La noi in tara spaga este ceva normal.Daca nu dai spaga nu poti rezolva nimic.mai avem mult pina sa priceapa tot romanul ca in alte tari(japonia)de ex.asa ceva nu este admis.Lomea este de o corectitudine uimitoare.Noi mai avem mult de invatat de la altii in acest scop.Inca o data va felucit ptr.corectitudine si poate sint si altii care o sa va urmeze exemplul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fiquelle spune:

Fara foarte mare legatura cu subiectul mi-am adus aminte -de la bibeloul lui Papa mi se trage - de o intamplare a unei colege care preda pe undeva in judet, intr-un orasel, acum cativa ani. De un 8 martie a primit un bibelou din acelea de se gaseau prin '80 aproape prin toate casele, o un cal. Neavand ce face cu el, il da fata la consignatie. Dupa un timp, afla ca i s-a vandut minunatia. De Craciun, ghici ce cadou primeste? (de la alt elev insa)- calul!
Fara a face misto de cadoul in sine - intentia conteaza! - pe mine m-a amuzat intamplarea.
Asta e spaga?

Mada si Sofi

Mergi la inceput