C.I.C. in strainatate?
Dragi moderatori,
Ma vad nevoita sa deschid un subiect la care nu am gasit raspuns in discutiile abordate de forumisti si la care, va rog, sa-mi comunicati daca aveti vreo solutie.
Datorita unei burse in strainatate din oct.2003, contractul meu de munca la universitatea XX a incetat la 1.10.2004. Odata cu acest moment nefast, am aflat ca angajatorul nu a platit in ultimul an nici o cotizatie la stat, astfel incat in 01.2005 cand voi naste, nu voi putea beneficia de CM sau CIC. Am gasit doua solutii pe care as dori sa le confirmati (sau sa comentati) valabilitatea:
1.Ca sa mai pot salva ceva, solutia ar fi sa fac un contract individual cu Casa de Pensii incepand din aceasta luna (10.2004), fara a avea contract de munca. Daca cotizez 10 luni (pana in 07.2005 inclusiv), dupa aceste 10 luni pot cere CIC pana la implinirea celor 2 ani ai copilului? Daca intru CIC, trebuie sa mai cotizez in perioada CIC? Perioada celor 10 luni cotizate plus perioada CIC se considera vechime la pensie?
2.Exista posibilitatea prelungirii bursei pana in 12.2005. Dupa cele 10 luni de cotizare, asa cum am descris mai sus, pot beneficia de CIC si implicit indemnizatia corespunzatoare daca eu sunt in strainatate? Daca da, in ce conditii?
cu multumiri, o mama disperata
Raspunsuri
Marina spune:
nici o varianta din pacate...este vorba de 10 luni cotizate inainte de nasterea copilului, indiferent cand soliciti tu CIC
a_adi spune:
quote:
Originally posted by Marina
nici o varianta din pacate...este vorba de 10 luni cotizate inainte de nasterea copilului, indiferent cand soliciti tu CIC
Marina
Multumesc Marina! Nu e tocmai ceea ce asteptam. Alta varianta nu exista, nu?
adi
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by a_adiquote:
Originally posted by Marina
Marina
Multumesc Marina! Nu e tocmai ceea ce asteptam. Alta varianta nu exista, nu?
adi
Ar putea beneficia de CIC tatal copilului, daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 10 luni din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.
a_adi spune:
Stimate liviu's,
multumesc pentru sugestie. tatal e de doi ani cu bursa deci nici el nu are dreptul la CIC. Dar tocmai am citit un raspuns al lui marius la un alt subiect unse se spune:
"Pentru a putea beneficia de CIC este necesar acelasi interval de mininm 10 luni din ultimele 12 asigurate DAR avand ca si referinta dfata solicitarii dreptului si nu data nasterii copilului. Cu alte cuvinte in cazul in care o persoana are un numar mai mic de luni (sub 10) fata de data care a nascut daca ajunge sa cumuleze 10 luni ulterior datei nasterii poate solicita oricand acordarea CIC. Un scenariu este incadrarea in munca pt salarii inferioare salariului mediu brut pt o perioada de cel putin 10 luni si solicitarea CIC a carui valoare insa va fi in cuantum fix de 85% din venitul mediu brut."
Te rog sa ma lamuresti daca cele 10 luni trebuiesc cotizate NUMAI INAINTE de nasterea copilului.
adi
marius spune:
Acest raspuns a fost dat intr-o perioada cand era in discutie ceea ce am precizat in mesajul scris mai sus. Intradevar ar fi fost moral discutand mai corect dar acest proiect nu s-a mai finalizat niciodata. Era vorba de luna ianuraie 2004 daca nu ma insel. In consecinta pot sa spun ca acest raspuns dat de mine atunci nu are valoare. In prezent sunt valabile raspunsurile date mai sus.
Cat despre partea legislativa e vorba de legea 19/2000 cu modificarile uletrioare toate putand fi gasite si consultate la mine pe site www.romleas.ro pagina legislativa.
a_adi spune:
Dragi prieteni,
Revin cu aceeasi problema, dar cu date noi.
Sa zicem ca rezolv astfel incat sa am cele 10 luni cotizate pana la nasterea copilului. In acest caz, pot beneficia de CM si CIC daca sunt in strainatate? Exista vreo incompatibilitate intre notiunea de a avea bursa aici si a primi CIC si indemnizatia corespunzatoare in Ro? Exista vreo modalitate prin care se verifica daca eu sunt in tara sau nu? Mi-a spus cineva ca odata cu intrarea Ro in EU bazele de date ale celor doua tari vor fi corelate si asa se va putea afla ca am primit bani din Ro.
Poate are cineva un raspuns....
a_adi + bb nelinistit
marius spune:
Point by point cum se spune...
1. Sunt foarte retinut ca se va "rezolva" cu plata a 10 luni anterior nasterii. Evidentele sunt informatizate iar fapta de a modifica este fapta penala (nu mai continui pe aceasta latura)
2. Bursa nu este interzisa sau mai exact este acceptata in paralel cu CIC deci nu ar fi nici o problema
3. Poti sa ai bursa in tara sau afara si CIc in tara. Nu presupune neaparat prezenta ta fizica, insa va trebui cineva sa o primeasca nu?
4. Pana la intrarea in UE mai este caaaale lungaaa..deci fii pe pace.
cool spune:
a_adi,
Sfatul meu:trebuie sa faci un contract de asigurare la Casa de pensii incepand cu luna aceasta si astfel vei avea cele 10 luni de stagiu la data nasterii copilului - ian. 2005.