Aici, in Olanda (7)
Raspunsuri - Pagina 8
Iris2002 spune:
Danyce,
16 ore de travaliu??? Ik moet niet aan denken...dar vine rindul fiecareia... felicitari inca o data pentru micut, ii sade bine cu taticul si mamica stralucind de fericire alaturi !
Multumesc si eu pentru geboortekaart, e superdraguta, si imi plac numele alese pentru micuta !
Si noi vom veni sa va vedem, insa peste o luna, cred, cind se mai linistesc lucrurile si voi va intrati in ritm.
bb_alinus spune:
Buna fetelor olandezelor!
Inru si eu pe la voi cu o intrebare/nedumerire! Spuneti-mi si mie cat e de grea limba olandeza, si cum o invatati voi, ce carti, cursuri, casete folositi? As vrea(trebuie) sa ma apuc - diverse motive, printre care si serviciul mi-o impune- si nu stiu de unde si cu ce sa incep!
Merci pt orice sfat!
Pupici,
Alina
PS:Danyce sa iti traiasca printesa , am vazut pozele si e o dulceata!
Iris2002 spune:
Buna bb alinus,
Cred ca parerile despre gradul de dificultate al limbii olandeze vor fi impartite, asa ca le vei auzi si pe ale altora, uite care e parerea mea: olandeza nu e o limba greu de invatat. Depinde, sigur, cit timp esti dispusa sa ii aloci, eu am intrat fulltime in olandeza si dupa trei luni o vorbeam. Foarte repede mi-am luat si NT2(un atestat pentru straini ca vorbesc olandeza la nivel rezonabil, daca ai NT2 II poti sa te inscrii la facultate aici fara alte dovezi de cunoastere a limbii).
Metode folosite: cursul la scoala (e gratis aici pentru nou-veniti legal, sunt diferite cursuri, eu am folosit metoda Nieuwe Buren si mi s-a parut ok si datorita faptului ca se ocupa si de gramatica), mult
contact cu limba (sotul meu e olandez, m-a ajutat enorm, citeam in fiecare seara cu el, scriam eseuri si mi le corecta- el scrie super in olandeza si asta e destul de greu si pentru olandezi, mai ales daca e vorba despre scrisori/documente cu caracter formal)...combinam placutul cu utilul, ascultam muzica olandeza (daca vrei iti trimit eu CD-uri), vizionam emisiuni olandeze (si aici te pot ajuta daca vrei, copiez pe DVD filme titrate in franceza sau engleza, ce iti e mai usor, chiar am un film superb, care a cistigat si un Oscar pentru film strain, se numeste Karakter).
Asa am invatat-o eu, inca o invat, pentru ca studiez(pe linga job) si normal ca sunt confruntata zilnic cu termeni specifici domeniului.
Nu stiu daca ai cunostinte de germana, limba olandeza seamana cu limba germana mult, e doar, parerea mea, mai moale.(asa o simt eu)
Cam asta e experienta mea, mie imi e draga limba olandeza si imi place sa ii descopar cit mai multe nuante...
Daca crezi ca te pot ajuta cu ceva (CD-uri, reviste, samd), da de veste.
A, sa nu uit, in Olanda se organizeaza cursuri de limba pentru straini, si vara si iarna (in perioadele de vacante), poate ca un asemenea curs e un bun inceput, desigur platit de firma.
spor la invatat !
bb_alinus spune:
Iris merci pt raspuns, nu ma asteptam la atatea detalii si...incurajari! Ca al meu sot deja ma sperie ca e o limba imposibila .
O sa incerc incet incet, mai intai cu un programel pe care il incarc acuma de pe net, cu ceva dictionare, ca doar nu vrau sa devin fluenta in olandeza - cred ca ar fi si imposibil pt mine.
Te inteleg foarte bine cand zici ca ai invatat cu placere olandeza alaturi de sotul tau, la fel am facut si eu cu franceza, sotul meu, francez fiind ma ajuta si ma corecteaza tot timpul - chiar si acuma, dupa aproape 3 ani, cand eu am impresia ca nu mai am nevoie de profesor:)
O sa incerc sa caut pe net filmul de care imi ziceai, Karakter, cu subtitrarea in franceza - recunosc ca nu am vazut in viata mea vreun film olandez, asa ca o sa imi prinda bine!
Dar o sa o iau cu inceputul, ca deocamdata nici multumesc nu stiu sa zic - asa ca "un grand merci" Iris pentru raspuns si tinem legatura
Alina
ancuta06 spune:
Fetelor, voi cu ce sunati in Romania? Ca tocmai am aflat un numar cu care putem suna cu 1 cent pe minut, cu orice telefon de la KPN: fix sau mobil. Nr este 09001439. Daca sunati de pe fix pe fix, platiti un cent pe minut. Iar daca sunati de pe mobil KPN, vi se duc minutele pe care le aveti,locale, si platiti si un cent pe minut.
Conversatii placute!
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
Iris2002 spune:
Ancuta, si eu folosesc numarul acesta, dar de obicei dupa o perioada creste iarasi pretul la 4 centi pm, apoi la 7 si apoi la 10.... si dupa aceea urmaresc preturile ca sa vad cand se ieftineste din nou. Acum merge numarul de citeva saptamini, din nou, sper sa tina, ca eu sun des la ai mei (azi-dimineata vazusem la stiri la Realitatea ca a fost cutremur, si desi in Cluj nu s-a simtit, a fost iarasi un motiv sa sun sa vad daca sunt ok...).
BB Alinus, cu mare placere te ajut, daca pot. La inceput pare grea limba, dar daca ai un pic de rabdare, te obisnuiesti cu ea.
va pup fetelor, o zi frumoasa !
Ancade spune:
Anky, am aflat ca mamele noastre au calatorit ieri impreuna cu Eurolines.Desi mama ta nu a vrut sa dea numele tau sau adresa, mama i-a dat datele mele, dar din spusele ei am dedus ca tu esti.(cu o fata, din Cluj, gravida in 3 luni).Mama a calatorit naspa pt ca i-a inghesuit la Frankfurt cu cei din autocarul de Belgia si a preferat sa coboare la Arad si sa ia trenul spre Bucuresti.
Ieri am fost in Heerlen la un ginecolog care nu a obiectat deloc pt epidurala insa cezariana nu face fara motiv medical.Acolo se fac epidurale la cerere din 1979 si le fac chiar ei ginecologii;nu au nevoie de anestezist .Acolo se verifica urina la fiecare control, precum si tensiunea si kg;aici nimeni nu m-a verificat pana acum;acum ramane sa vad cum fac sa-i anunt pe cei de la spital de aici ca nu mai vin la ei.Si distanta pana in Heerlen e de 90 km si asigurarile nu vor sa deconteze transportul...dar prefer sa merg acolo si sa ma parte de consult decent decat aici la 5 min de casa, dar cu un control de mantuiala.
Danyce cum te descurci ca mama?Alaptezi? E cuminte Alma?
Vad ca tot la spitalul din Heerlen nu te obliga sa alaptezi si iti dau medicamente dupa nastere pt a opri lactatia;aici se uita ca la nu stiu ce daca le spun ca de data asta nu vreau sa mai alaptez. Stiu avantajele ,insa stiu prin ce am trecut data trecuta(timp de 4 luni l-am alaptat pe Vladimir) si acum si cu Vlad pe cap imi va fi imposibil sa alaptez in conditii optime.
Anca23 sapt si Vladimir(21.08.2001)
danyce spune:
Salut, fetelor,
Alma mea e un copil model. Nu plange decat cand ii e foame si asta nu se intampla prea des deoarece papa foarte bine (eu am lapte mult). In plus, doarme bine si ne lasa si pe noi sa dormim (azi-noapte a dormit de la 11.30 la 5.30!!!). A papat super bine si nu a avut nici o problema. Creste deja aproximativ 50g pe zi si are aproape greutatea de la nastere (din spital am venit cu 4020g, iar azi avem 4210g).Sa speram ca tot asa va fi. In plus, a dat-o gata pe moasa la control cu privirea ei alerta, cu tendinta de a-si ridica capsorul si cu zambetul ei dulce. Se pare ca progreseaza super repede in comparatie cu alti bebelusi.
Eu ma simt mult mai bine si cred ca asta are mare legatura cu Alma.
Revin cu noutati. Acum ma duc sa-i dau sa pape.
Daniela Veuger si bb Alma Bianca
http://community.webshots.com/user/danyce103
anky spune:
Danyce,ce bine ca puteti sa va odihniti.Cinci ore de somn e ideal.Tu cum te simti acum ,poti sa umbli,te mai doare taietura.Pe mine m-a durut tare nasol si oboseam rapid,plus ca nu puteam sa tusesc sau sa rid.Noi inca mai sintem raciti si se pare ca mai dureaza o perioada dar cind ne trece o sa va facem o vizita,probabil pe la mijlocul lui noiembrie.
O zi buna!
Anca DPN 08.05.05 si Bianca
anky spune:
Ancuta,numarul acela nu se poate accesa de oriunde.Eu sun prin 0900/1777 cu 10 centi/min.
Anca DPN 08.05.05 si Bianca