Aici, in Olanda (7)
Raspunsuri - Pagina 14
anky spune:
Uups,Iris nu m-am referit neaparat la tine,vorbeam in general de romanii care spun chestiile astea.Nu e nevoie sa ataci.Este absurd sa spunem ca totul e perfect.
Oricum chiar daca unora le vine greu sa recunoasca fiecare dintr-e noi am plecat in primul rind pentru o situatie materiala mai buna.Asta inseamna din start o viata mai buna.Eu l-am cunoscut pe sotul meu in Romania deci daca situatia financiara din Romania ne permitea sa ducem o viata ca si aici ar fi putut si sotul meu sa ramina in Romania,mai ales ca ii place foarte mult.Nu am venit eu sa il caut in Olanda.Sa nu imi spui ca cine pleaca din tara pleaca pentru ca asa are chef sa isi lase familie,prieteni si toate cele.Nu reusesti sa ma convingi.Cum am venit eu aici putea el foarte bine sa vina in Ro.De ce nu?.
Eu nu am spus ca nu imi place Olanda dar nu mai e cum a fost inainte.Oricum patru ani nu se compara cu opt ani.Si cine e de mai multi ani aici isi da seama de treaba asta.
Si eu am prieteni olandezi,si ne intilnim dar nu sint ca cei de
acasa.Poti tu sa spui ce vrei ca iar nu ma convingi.
Hai ca nu o mai lungesc,fiecare cu parerea lui.Si da inca o data am venit aici pentru o situatie materiala mai buna deci o viata mai buna asa cum am venit cu totii dealtfel.
http://community.webshots.com/user/anky2001
Anca DPN 08.05.05 siBianca
anky spune:
Danyce,nu mi-a trecut inca raceala se pare ca ma tine o perioada mai lunga dar de indata ce imi trece am sa vin cu Bianca sa iti vedem papusica.
Numai bine si pupici micutei
Anca DPN 08.05.05 si Bianca
http://community.webshots.com/user/anky2001
danyce spune:
"Acasa e acolo unde iti este inima", acasa e locul unde esti tu insuti/insati, acolo unde e omul iubit, unde ti-ai gasit linistea sufleteasca. Si pentru mine Olanda, respectiv provincia Gelderland si orasul Doetinchem inseamna "acasa".Anul asta, in vacanta in Romania am trait un sentiment ciudat: ma simteam chiar in vacanta, undeva departe, nicidecum acasa. La intoarcere am avut parte de o senzatie unica de liniste sufleteasca, ma aflam acasa.
Sunt un roman patriot care se bucura cu toata fiinta sa de realizarile conationalilor sai, iubesc Romania si ma dor criticile nejustificate uneori (a se citi critici nefondate din partea persoanelor dezinformate/prost informate care nu cunosc de fapt Romania) la adresa ei precum ador sa ascult cuvinte de lauda la adresa tarii din partea celor care au vizitat-o. Si totusi, imi place sa fiu aici, cu familia mea . Am un sot extraordinar, olandez 100%, care a reusit sa imblanzeasca o feminista aproape convinsa, considerand calitati tot ceea ce altii ar fi considerat defecte (mai ales "papagalul", comentariile si zapaceala).Si mai am o mica minune de 2 saptamani. Si am si o intreaga familie Veuger care ma adora. Sunt iubita pentru ceea ce sunt, neconditionat. Sunt iubita de olandezi chiar mai mult decat de romani si asta are ceva de-a face cu un anume uitstraling pomenit mai sus. Si eu am multe de criticat, mai ales sistemul medical (am amintiri proaspete de la nastere) si lipsa profesorilor de limba la cursurile de olandeza, dar am mult mai multe laude.
Anky, fara suparare, dar eu chiar nu am venit aici pentru o viata mai buna devreme ce in Romania puteam face cariera. Am venit aici pentru ca aici m-a chemat inima, nu o mai buna situatie financiara. Sunt aici pentru ca alte valori au capatat prioritate in sufletul si mintea mea.Cariera incepe si aici sa se contureze si am deja ceva mult mai important : o familie fericita si iubire. Te astept sa vii sa ma cunosti si sa imi vezi comoara cea micuta.
Daniela Veuger si bb Alma Bianca
http://community.webshots.com/user/danyce103
Iris2002 spune:
Danyce, asta spun si eu. Nu am venit aici pentru o viata mai buna, ci pentru ca omul iubit e aici. Poate in asta consta si diferenta de perceptie. Nu am avut asteptari de la Olanda sau olandezi, am fost doar eu insami si am sperat sa fie bine. Si e bine.
In alta ordine de idei, pentru cine are inca examene si locuieste de mai putin de 5 ani in Olanda, aveti dreptul la examentijdsverlenging. Aveti nevoie doar de o hirtie din evidenta populatiei, de la primarie.
Rukki spune:
Buna dimineata, dragilor,
Ma alatur si eu celor care au venit in Olanda nu neaparat pentru implinirea financiara, asta se putea si in Romania...cel putin in cazul meu, sunt convinsa ca ar fi fost cu mult mai putine dificultati decat aici, ca doar aveam educatie recunoscuta, vorbeam limba, etc Am venit pentru implinirea sufleteasca, si poate de aceea parerile mele despre Olanda sunt pozitive.
In alta ordine de idei, acum sunt blocata in Bucuresti...Iris, ar fi trebuit sa fiu in Amsterdam ieri seara, dar zborul a fost anulat din cauza cetii in Amsterdam. Si, in stil tipic KLM, fara nici o despagubire, asa ca m-am intors la ai mei, si ajung in A'dam azi dupa amiaza, vorbim noi...Poate si din cauza motivului pentru care am venit in Romania de data asta, dar de-abia astept sa fiu in Olanda la Onne(mai ales) si la munca...
ancuta06 spune:
Danyce, eu nu mai vin in week-endul asta, 100% sigur. Pentru ca Sebas nu vrea sa ma aduca, ca e prea departe de noi si i se duce toata ziua, si are prea multe de facut. In fine, voi veni saptamana viitoare, sper, in una din zilele saptamanii, cu trenul. Abia astept sa va vad.
Anky, nu esti prima de la care aud zicand ca Olanda de acum nu mai este Olanda de acum 8 ani. Stiu ca s-au schimbat multe, si nu in bine. Poate de aici vine si dezamagirea ta.
Cu discutiile astea care au aparut, imi place ca macar suntem si noi mai active pe-aici.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
lena spune:
Dragele mele,
Desi m-am hotarat greu sa va spun povestea intreaga totusi o sa o fac atat cat este de bun simt, tocmai pentru a ma alatura celor care spun ca "acasa este acolo unde este sufletul tau"...Olanda este acum tara mea, pentru ca acolo este casa si barbatul meu, desi eu sunt aici in Romania cu o fetitza ce tocmai a implinit un an si 3 zile, de aproape 6 luni si jumatate...De ce? Iata povestea: m-am casatorit in Olanda, am nascut in Olanda, dar tocmai din cauza procedurilor greoaie de obtinere a vizei prin MVV si fetele care stiu despre ce e vorba poate imi vor da dreptate am incercat sa le obtinem de aici cu ajutorul unui avocat, care mai mult a aincurcat totul decat sa descurce situatie in care desi "virtual" vorbind ar fi trebuit sa ne bucuram de viata noastra linistita de familie, ne-am trezit intr-o buna zi cu politia straina la usa...ce a urmat numai bunul Dumnezeu stie! Umilitor nu a fost faptul ca nu facusem absolut nimic gresit decat ca ne incredintasem viata pe mana unui sistem care nu conteaza ca e olandez sau roman cand e vorba de sentimente numai conteaza! Intr-o buna zi mi-am dat seama ca ceva nu e in regula, tocmai vorbind cu Ancutza si am contactat avocatul, dar era deja prea tarziu, trecusera deja 7 luni, si acum minunati-va:eu cu copil cu tot era ca si cum as fi stat ilegal, dar ca si cum nu era totul, cireasa de pe tort abia acum urmeaza, desi un caz special nimeni nu a incercat sa treaca mai departe de cuvintele:"asa e procedura"...nu mai ma deranjeaza deja ca acest timp nimeni nu o sa ni-l mai dea inapoi, nici macar olandezii nu au nici o vina...prietenii mei olandezi m-au ajutat enorm in situatia asta, pana si moasele de la thuiszorg care au depus marturie ca nu puteam pleca cu un nou nascut in tzara sa astept 3 luni cel putin acte care sa dovedeasca intregirea familiei, ei au fost alaturi de mine! Olanda este o tara frumoasa, are farmecul ei aparte, la fel e si Romania!
Acum totul e in regula, dar sotul meu a trebuit sa treaca prin umilinte cumplite, eu la fel, dar cum sa va spun, daca romanii prin cultura lor sunt mai puternici, mai luptatori, ei sunt mult mai increzatori in sistem, in valorile lor morale, li se pare de necrezut cand li se face o nedreptate...ca o glumitza: eu de exemplu sunt o persoana educata, care vorbesc fluent engleza, franceza si putin daneza, din cauza job-ului meu, dar cu toata astea in anumite discutii pe care a trebuit sa le poarte Jan cu autoritatile simtea ca innebuneste cand inevitabil era intrebat: dar Romania e o tara saraca, nu? sau: dar ce va munci ea aici? se va descurca? etc etc...Si nu cred ca este un mai inversunat aparator al romanilor decat sotul meu, care invariabil le spunea as putea spune chiar cu un aer "ironico-romanesc" in Romania nu traiesc in copaci! Si au o cultura bogata de care sunt mandrii, si le povesteste despre Vlad Tepes, sau chiar despre daci, caci asa cum o sa fac cu Freya am facut-o si cu Jan: Inainte de a judeca un popor sau o tzara, cunoaste-i istoria!
Le-a spus mandru cum ne-a ajutat pe noi in situatia asta, consulul roman de la Haga si cum a paticipat la botezul ortodox al fetitzei noastre si ca Olanda si Romania sunt tarile noastre acum, iar Freya e dovada faptului ca nu conteaza in ce sistem politic, economic, social traiesti, chiar spatiu geografic, atata vreme cat exista iubire si respect reciproc, nimic nu te poate darama!
Doamne, imi cer scuze ca m-am intins cat o zi de post, dar in urma celor scrise aici am vrut sa va arat si eu parerea mea, intr-o situatie mai speciala, zic eu.
Numai bine,
Lena si Freya
anky spune:
Hai mai,stim cu totii care sint salariile in Ro.Cariera se poate face ,nu zic nu dar oricum e platita prost. Chiar si cu facultate nu reusesti sa ai un salariu care sa te multumeasca.Nu se poate trai ca aici,in momentul de fata.Uitati-va la doctori care invata toata viata lor si au un salariu de mizerie.
Am impresia ca nu intelegeti defapt ce vreau sa va spun.
Cind a-ti venit voi aici nu aveati de unde sa stiti cum e, nu puteati sa vorbiti de valori pentru ca nu le cunosteati.Cit despre persoana iubita,chiar olandez fiind putea sa ramina si el in Romania alaturi de voi daca e asa precum spuneti in legatura cu cariera.Se putea si invers.Si olandezul poate invata o limba straina si se poate integra intr-o tara straina.
Sper ca acum a-ti inteles cit de cit ce am vrut sa spun .
O zi buna!
Anca DPN 08.05.05 si Bianca
Ancade spune:
Buna dimineata,
Cu riscul de a supara multa lume de pe aici va spun si eu ca nu prea imi place nimic in Olanda.Eu sunt de aproape 5 ani aici, nu am dat nici un fel de examene si vad ca nimeni nu-mi trimite nimic in sensul asta;scoala de limba olandeza am facut doar 6 luni caci apoi avusesem probleme cu sarcina si a trebuit sa stau la pat.Cand am vrut sa reiau(dupa 3 luni de la nastere) mi s-a spus ca acum nu mai e gratis si a asta a fost tot din partea autoritatilor; acum daca as vrea sa cer pasaport olandez am citit ca trebuie sa dau examene echivalente cu NT2?
In fine nu ma omor cu pasaportul olandez(nu vad nici un avantaj deocamdata);la anul imi expira cel romanesc si probabil ca tot unul romanesc imi voi face.
Sotul meu a vrut acum 6 ani sa ne stabilim in Romania(dar nu in Bucuresti-unde eu aveam o slujba buna la o banca) ci undeva la tara, la munte -in the middle of nowhere)...nu mi-a convenit asa ca am venit aici unde el tocmai obtinuse o slujba buna. Acum imi pare rau de alegerea facuta insa cale de intoarcere nu mai este;intre timp am vandut apartamentul din Buc si ca sa merg sa stau la mama nu e o solutie.
Sotul meu nu poate pleca acum definitiv in Romania- e la o varsta cand nu poate lua totul de la capat(avem si un copil de 3 ani, altul pe cale sa vina)si deci trebuie sa rabd si sa stau aici.Singurul lucru care ma tine aici e faptul ca-mi iubesc sotul si copilul;familie nu are sotul meu, asa ca suntem singurei.
Nu am nici un fel de prieteni aici, poate e vina mea, desi am incercat ...tot ca un outsider sunt privita.Parerea lor despre romani nu e tocmai roza; s-au mirat vara asta la un barbecue in zona, cand au aflat ca am studii universitare.
Coincidenta face ca nici sotul meu sa nu aibe prieteni sau cunostinte apropiate (din cauza schimbarii frecvente a jobului)ceea ce imi face si mai grea existenta in singuratate.
Nu lucrez pt ca am decis sa stau acasa cu copiii si totodata pt ca kinderopvang nu e tocmai ieftin.Dar tare as vrea sa ies din starea asta...5 ani nu e tocmai o perioada scurta!
Sora -mea locuieste in Germania, au avut sansa sau nesansa sa mearga 6 luni in Rom(sotul ei german a capatat o slujba buna acolo insa s-a dovedit a fi doar un fiasco-din cei 2 ani pe care ii aveau de stat s-au facut doar 6 luni);mutari de mobilier etc va imaginati ce stress.In fine ideea este ca s-au convins ca nici in Rom nu e mai bine si prefera Germania(ca si reguli , legi etc)dar le-a placut atmosfera si romanii.Comparand Germania si Olanda si eu as alege Germania .Dar asa a fost sa fie, sa traiesc in Olanda.
Apropo , sora mea a fost la noi in weekend si e si ea insarcinata; deci vom naste la diferenta de 4 luni;tare mi-as dori sa fie copiii nostri apropiati atat ca varsta cat si sufleteste(caci distanta va fi de 600 km intre ei).
Ma astept la reactii (violente chiar) si critici, dar asta e povestea mea.
Anca DPN 25.02.2005 si Vladimir(21.08.2001)
Alina Maria spune:
Dragele mele , buna dimineata !
Anca nimeni nu o sa dea cu pietre sunt convinsa ca fiecare poveste are un adevar, este adevarul pe care il purtam cu noi in suflet si nimeni nu ti-l va lua . Probabil sunt oameni care sa-l murdareasca dar sa-l ia e inposibil.
Stiu ce vrei sa spui caci asa a fost la inceput pt. mine insa daca ai fi avut sansa pe care am avut-o eu de a retrai in ro. probabil iti vei schimba parerea , asa mi-am schimbat-o eu.
Nu mai conteaza motivele pt. care suntem aici sau situatia cel mai importat este ca SUNTEM AICI si a accepta ceea ce ne inconjoara u ne va face rau ci vom fii mai fericiti.
Va doresc din inima pt. cei care nu si-au gasit linistea sufleteasca , sa o regasesca cat mai cureand , iar pt. cei care au satisfactie in viata de aici sa prospere si sa creasca caci avem o singura viata.
Alina si bb. 28+5 saptamani
alina