Sus...in Scandinavia (12)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns frantuzoaica spune:

Ati fugit gajici?Mai mestec o guma si ma duc la culcus!Un film,somn si am primele 24 de ore din 5 ani de cand nu am pus tigara in gura!

Noapte buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

frantu!! bravo frantu!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katarina spune:

La noi au dreptul sa urmeze cursul gratuit, SFI-ul ( svenska för invandrare) doar cei care au domiciliul in Suedia,deci cei care au primit codul numeric personal ( personnummer).
Cursul SFI este structurat pe 4 nivele in cadrul asa numitor studieväger( nu-i gasesc deocamadata un corespondent in romana):
SFI1-curs A si B, SFI 2-curs B si C si SF3- curs C si D.
SFI1 este pt analfabeti si pt cei care au facut doar 5 clase , SFI 2-pt cei care au terminat scoala generala,iar SFI3-pt toti ceilalt natangi, deopotriva pt cei care au terminat un gimnaziu sau o facultate.
Eu trebuie sa sustin un test pt a invata la nivelul urmator.Pana acum am dat testele A si B. C urmeaza acum, in maxim 2 saptamani si Dumnezeu cu mila mai departe..
Eeee, dar terminarea SFI-ului e inceputul unui alt calvar, suedeza A si B .Daca vreau echivalarea dimplomei de liceu, e musai sa urmez suedeza A si B la Komvux,un fel de liceu ( cred eu).Pt a studia mai departe la nivel de universitate sau högskola, e musai sa am echivalata diploma de liceu, pe baza ei sunt admisa.
Diploma de facultate foloseste doar sa " impresionez " unii angajatori,probabil.Nu-i vad inca utilitatea aici.Am inteles ca-mi sunt recunoscute studiile universitare, am sunat la Högskoleverket,dar n-am facut inca nici un pas in sensul asta.
Mi-e ciuda insa ca ritmul de studiu e f lent,pana la sf lunii august,numai 2,5 ore pe zi..si acum 4..in conditiile in care in alte comune au posibilitatea sa invete 6-8 ore pe zi.

Mergi la inceput

Nu stiu cat am fost de coerenta.Conosrtu' m-a intrerupt de 20 ori pana acum.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by frantuzoaica

quote:
Originally posted by Katarina

Bey, pe mine sa nu ma trimita sa-nvat la Rinkeby,in carteru' ala numa de imigranti ca fac moarte de om.Crezi ca vreau sa-nvat suedeza cu accent somalez? Nu mi-e de-ajuns accentu' romanesc?

Nu stiu ce sa iti spun...hai sa-ti povestesc de ieri,de cand am stat la birou si l-am asteptat pe Daniel:se apropie un tip la geam la birou la noi si spune"Tjäna ,flicka!"eu o dau si eu pe suedeza(de obicei vorbesc engleza)la care,dupa cateva cuvinte schimbate,ma intreaba de unde suntii raspund politicos si -mi spune ca suntem vecini,el fiind din Macedonia,de 22 de ani in Suedia(avea la vreo 45 ani) si avand ca serviciu-vanzare de materiale feroase sau asa ceva...asa ajunse si la geam la noi,vrand sa ne vanda chestii-trestii..Concluzia,si totodata parerea mea personala,imigrantii nu vor ajunge niciodata sa vorbeasca limba pura a tarii de adoptie,si nici chiar copii acestora!Deci,chiar daca vei fi cu somalezi,cu macedoneni sau arabi...important e sa te intelegi...ca accentul tot ramane....de orice fel...

Fratzuzo,da un search pe google dupa cuvantul rinkebysvenska si ai sa intelegi ce vreau sa spun.
http://barnzino.rb.se/zino.aspx?articleID=533
Eu invat in Riksby,iar in articolul de sus ai sa vezi ce diferenta enorma este intre suedeza pe care o invat eu acum si rinkebysvenska.

Mergi la inceput

Culmea ca e posibil sa ajung sa invat in Rinkeby, in urma inchiderii scolii.Motivul cica ar fi lipsa de fonduri si ca marea majoritate a elevilor ar proveni tocmai din acel cartier,ceea ce este un mare neadevar.S-a facut o centraliare la scoala, numai 15% locuiesc in Rinkeby.Am semnat si o petitie..naiba,balamuc mare !

Mergi la inceput

Abo = utrop när man blir förvånad
Ajna = polis
Baitare = en som ställer till bråk
Ball = tuff
Baxa = att snatta
Baxare = snattare
Bomba = ljuga
Bäzza = att ha samla
Cach = pengar
Cho = hur är läget?/vad händer?
Fett = häftigt, läckert, skönt, stort, mycket
Fucke = fuckad, vrickad, knäpp
Gash = cigarett
Gola = skvallra och sladdra
Guzz = tjej
Gött = häck
Habibi = älskling
Hak = ställe
Idde = idiot
Idit = idiot
Jalla = skynda dig
Kom lann = kom snabbt
Langa = hämta
Lenn = kompis; som "man" i amerikansk slang
Maimon = apa
Shuno = kille
Softa = koppla av, ha det skönt
Tagga = gå
Pundig = dum
Tjacket = paketet med droger eller cigaretter
Warja = hallå; hördu
Zombie = levande död

Cam cum crezi ca m-as face inteleasa,daca as folosi cuvintele de mai sus? Si asta e doar o mica parte din ceea ce inseamna fenomenul Rinkeby.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

mda.. se pare ca nici la voi situatia nu e mai roza.. si la noi se reduc din ore, din profi.. intr-o zi or sa zica ca nu se mai tin ore...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

Katerinutzo mami,aia e limba vorbita e adolescentii de acolo,io stiu,ca am lucrat in Hjällbo,echivalentul din Göteborg.Suedeza care o inveti la scoala este riksvenska,dica aia care o auzi la stiri.Numai daca te muti acolo e riscul sa te dai pe brazda.Si accentul bre,de ala nu scapam nici daca invatam la academie,parol!

Elena si pisicutza Amelie
poze Amelie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

si mami,azi e vineri,de ce stai tu sa-ti tocesti creierul cu conjugari de verbe,cind poti sa iesi in oras la o beuta?io asa as face in locul tau!
Io ma duceam prin östermalm la o circiuma numita Collage..nu stiu daca mai exista....aaa,ce mai dadeam din buric pe acolo

Elena si pisicutza Amelie
poze Amelie

Mergi la inceput