Spaga 2

Spaga 2 | Autor: vilma

Link direct la acest mesaj

Daca doriti sa continuati, faceti-o aici.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AYUMI spune:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns energy spune:

AC: "Nikomiko am si eu o vorba pentru amicul/amica ta... satulul nu crede flamandului.

Nu exista scuza pentru a cere sau a conditiona vreun act de spaga. Poti sa mori de foame, nu conditionezi.. ca nu stii tu necazurile lor. Dar in a primi cand traiesti cu praf de vise moarte.... n-as avea nici un complex. Intai sa supravietuiesc, sa nu am copii subalimentati si apoi vedem ce e cu cinstea obrazului.

M-a ferit cineva acolo sus sa trebuiasca sa fiu pusa in situatiia asta. Si-i multumesc, dar nu ma aburesc cu ideea."

Delsim :"Lia, eu sunt exact in sitatia exemplului tau: sunt proaspata absolventa de facultate. Si unde mai pui ca mai am si un sot , tot licentiat in medicina. Chiar sunt curioasa cum se va raspunde, dar sunt sigura ca se va spune cam asa: nu trebuia sa dea la medicina, ca doar se stie despre salariile mici, in mod sigur ca te-ai gandit cand ai dat ca vei lua spaga, trebuia sa te reprofilezi, nu trebuia sa te mariti cu un medic ci cu un barbat care poate aduce mai multi bani, si alte categorii de intelectuali castiga putin si nu iau spaga, oricum in Romania toata lumea traieste greu, de ce ar trai medicii mai bine, etc...Asa ca degeaba te chinui sa sensibilizezi opinia publica cu astfel de povesti...Ei le stiu pe ale lor, iar noi pe ale noastre...si nu exista empatie intre romani..

PS. Nu vreau sa iau spaga!Dar oare cum vom trai de la 1 ianuarie eu si sotul meu? Nici nu-mi pun problema de casa , masina, nici macar un copil,ma gandesc numai la nevoi bazale si atat."

Sibylle: "Dar cred ca sunt putin cei care într-adevar pot spune ca nu au dat spaga. Ori au plecat de aici când erau copii, ori i-au protejat parintii sau relatiile. România nu e înca destul de pregatita sau, mai bine zis, hotarâta, sa scape de acest sistem. E prea bine la "caldurica" si multi încalca legea pt ca si ceilalti o fac, e un cerc vicios. "

Cataghe:"Bravo, fetelor, va felicit! Avand insa in vedere ca nici una dintre voi nu mai locuieste in Romania, indraznesc sa va intreb si cam cat timp credeti ca ati fi rezistat in conditiile descrise de voi cu atata aplomb."

Intrebarea mea e urmatoarea: de cate exemple ai nevoie ca sa nu mai arunci cu rosii in noi, cei d-acilea?? Ca deja s-au scris 10 pagini si vad ca esti si mai inversunata. As putea sa-mi pierd o ora si sa postez la nesfarsit, dar mai bine te las sa arunci cu noroi mai departe (daca noi dormim noaptea bine, care traim in jungla, o sa potzi si tu sa dormi de grija noastra si a spagii)

"Copiii au mai multa nevoie de modele decat de critici"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmelica spune:

Parerea mea este ca cei plecati vorbesc din punctul de vedere al celor care dau spaga (sau care au dat) si nu al celor care primesc.

De ce nu va ganditi (cei care primiti si care ii aparati pe cei care primesc si le gasiti scuze) si la cei peste 50% (de fapt procentul e mai mare, dar nu-l cunosc) din oamenii Romaniei care sunt obligati sa traiasca la limita existentei sau chiar sub si care au salarii mai mici (sau chiar deloc) decat cele 3 milioane vehiculate pentru un medic la inceputul carierei ? Si ei, de fapt, sunt obligati sa dea spaga.

Si am vazut ca sunteti de acord ca lucrurile ar trebui schimbate bla, bla, bla ..., dar pana nu vom schimba mentalitatile si nu vom incerca sa punem in practica toate teoriile moraliste tot degeaba.

Sanatate tuturor,

Carmelica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns energy spune:

daca ma apuc sa-tzi relatez situatzia din medicina, invatzamant, administratzie publica si alte domenii, cu tot cu ramificatziile de rigoare si exemple, ar insemna sa repet (intr-adevar, cu vorbele-mi proprii sa mai umplu niste pagini) ce s-a discutat pana acum 10 pagini, aceleasi idei de fond - ca sa observi acid dup-aia "ca s-a mai discutat despre asta". Acelasi cerc vicios. Sunt convinsa ca ai un tablou cat se poate de realist cu ce-i pe-aici, atunci as putea sa ma-ntreb: cine-i gica-contra??
si pana la urma nu pricep ce vrei de la noi? si noi suntem contra spagii, ca si tine.

"Copiii au mai multa nevoie de modele decat de critici"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria2 spune:

Bineinteles ca toata lumea de aici este impotriva spagii dar totusi unii gasesc motivatii "solide"(pentru ceilalti bineinteles-ei nu se ating) pentru a se lua totusi spaga.

Deciconcluzia mea este aceeasi ca si cea de la subiectul "invatamant": toate aceste postari sunt inutile; fiecare vrea sa-l schimbe pe celalalt darla el nici nu se gandeste sa incerce macar sa se schimbe. Adica puteti urla cat vreti noi tot luam si nu numai atat dar ii convingem si pe altii ca este singura solutie.

Asa ca: adio din partea mea si la acest inutil subiect ca si la multe altele si postari cat mai dragute in continuare.

mp

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Pai tocmai aici e problema, ca unii scriu ca si cum ar avea ei pretentia sa ii schimbe pe altii de pe o zi pe alta, gata, de maine nu mai da nimeni spaga, de maine nu mai ia nimeni spaga! Sa fim seriosi, asta este un fenomen care nu se rezolva asa, iar sa intelegi ca nu se rezolva asa nu inseamna ca-l aperi, ci ca ai un dram de realism.
Nu stiu in ce masura cei care scriu aici ar trebui sa vrea neaparat sa-i schimbe pe altii, eu cred ca discutia ar trebui sa se mentina la nivel teoretic, si nu stiu nici in ce masura referirile directe la persoanele unora dintre noi sunt benefice...
Maria si Nikomiko, ceea ce, dupa parerea mea, voi nu vreti sa intelegeti, este ca fenomenul asta are niste cauze, atat in privinta celor care dau, cat si in a celor care iau. Pana nu rezolvi cauzele, degeaba tipi "nu mai dati/luati spaga"! Este ca si cum ai pune carul inaintea boilor...

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns infofun spune:

Mai eu nu am urmarit subiectul pana acum, insa vreeu sa spun si eu cateva cuvinte, sper sa nu sariti sa dati cu rosii, ca oricum e primul si ultimul mesaj al meu la acest subiect.
Vreeu sa spun in primul rand ca sunt impotriva sapagii,si ca ma enerveaza ca nu facem ceva. DAR, ma gandesc ca va trebui sa nasc, si de curand am intrebat o tipa cat a dat la medic, asistente, etc, la care ea mi-a raspuns, ca fata de o colega de salon, care a dat foarte mult si au tratat-o regeste, ea a dat mai putin, ca nu avea asa mult. Si de aceea nu a fost ingrijita cum trebuie, ci lasata pur si simplu, sa zaca, fara macar sa o intrebe de cum se simte. Iar copilul...a avut parte cam de acelasi tratament.
Acum ma intreb, cum facem? Daca eu nu dau spaga, si cea de langa mine da o suma considerabila, oare nu risc foarte mult?
E foarte greu, eu am dat un exemplu care ma doare pe mine mai mult in acest moment, insa asa se intampla si in administratie si in multe alte locuri, in care cei care dau, sunt mult mai bine tratati si cei care nu, sunt lasati sa se chinuie.
Sa va mai dau un exemplu absolut ingrozitor?! A fost dat pe un post TV, un preot, nu a inmormantat un decedat pentru ca nu contribuise la biserica, si rudele nu aveau bani sa achite suma ceruta de el, pentru inmormantare. Ei cum faci in asa situatie? Era vb de un sat in care nu era decat un singur preot, iar decedatul a asteptat aproape o saptamana pana cand, datorita presei, a fost inmormantat.
A, inca un exemplu: Un batran singur de la tara, fara bani, a murit pentru ca medicul chirurg a refuzat sa-l opereze, deoarece nu avea banii necesari pentru operatie. Si astfel de cazuri sunt asa de dese, incat ti se face rau.
Ati auzit de locuri cumparate in caminele studentesti? Daca nu dai nu ai loc!!!
Si va intreb cum facem sa scapam??? Eu nu dau, voi nu dati, insa va exista intotdeauna cineva pentru care este mai convenabil si mai comod sa dea, si dataorita acelor persoane, noi care nu dam, vom avea enorm de suferit.

GabrielaHope si bebitza din burtica!!! DPN 18 Martie
"Cel mai mare pacat este acela de a nu zambi, macar odata, in fiecare zi de viata!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Eu cred ca este foarte usor sa urli si sa blamezi dupa ce ai iesit din sistem. Dar îi întreb acum pe cei care arunca cu rosii în cei de acasa, ce au facut când erau în tara?? Cum au protestat si cum au demonstrat lumii întregi ca se poate si fara SPAGA???

Adevarul e ca nu se prea poate!!! Si cum zic mai multi, nimic nu se poate schimba într-o saptamâna sau nici macar un an. Sunt sigura ca va veni si vremea asta, dar deocamdata e "cam" imposibil. Daca 20% se revolta împotriva sistemului, 5% nu dau spaga din pricipiu, iar la restul le convine sistemul, nu se prea poate face ceva. Schimbari cred ca vor fi o data cu cresterea salariilor. Când X nu mai da la Y pt ca Y are un salar decent, iar Y nu mai da la Z pt ca si el are din ce trai. Iar Z nu mai da la X si tot asa.

PS: personal, am fost protejata de spaga de catre familia mea de adoptie. Si de asta am dus o viata destul de linistita in Ro, fara cozi la nici un birou sau fara atentii la medic. Dar daca nu-i întâlneam pe ei, cum as fi facut???

Sibylle
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/sib_maillet/album?.dir=/dce8

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgianab spune:

Am mai luat-o si altadata peste ochi la subiectul asta dar tot nu ma invat minte!
Este complet falsa ideea ca noi cei care traim in strainatate am iesit din sistem si nu ne mai pasa sau intereseaza! Atunci cand mama care a suferit un accident vascular se duce la medic la control, sprijinita de o ruda si este intrebata :"Ce cafea mai beti d-na X, tot frantuzeasca?" mi se pare ca n-am iesit de loc din sistem si mi se cere MIE spaga!
Cred ca suntem cu totii de acord ca acest prost obicei e prea bine inradacinat ca sa fie eradicat asa usor. Nimeni nu pretinde contrariul. Si in situatii extreme, cand viata ta sau a unui apropiat este in pericol, principiile nu mai conteaza.
Dar exista si situatii cand ne putem opune fenomenului si n-o facem din comoditate. Eu pentru asta am militat mereu.
Si am sa va dau doua exemple. Acum doi ani a trebuit sa fac acte romanesti fetei mele. Am facut certificat de nastere romanesc la ambasada dar aveam nevoie de cod numeric personal de la sectorul 1 Buc. Iar acolo mi s-a cerut spaga. Si n-am vrut sa dau! Am amenintat ca ma duc la primarul general si reclam si a doua zi toata treaba a fost rezolvata. In loc sa faca sotul meu trei drumuri la Buc cu trenul ca sa dea de urma actelor era mai simplu sa dau 100 euro. Dar nu mi s-a parut cinstit.
Pentru pasaportul fetei am procedat la fel. Am platiti taxa de urgenta si am stat doua zile la usa cu un copil de 4 luni de gat, de dimineata pana seara, pana cand m-a vazut comandantul politiei si a dat ordin sa se rezolve odata. Pentru ca n-am vrut sa dau spaga functionarei de la pasapoarte.
Asta ca exemplu ca uneori se poate, dar trebuie sa vrei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

"Si cata vreme noi nu dam decat minimul minimului la stat, cum putem sa-i tragem de maneca pe cei de sus."

Asta nu e chiar asa.Se platesc o gramada de impozite si taxe . Se mira ce sa mai inventeze ca sa scoata bani din buzunarul oamenilor.Si asta sa acopere gaurile din economie si tot felul de mofturi si facilitati pe care si le acorda.As intelege atatea taxe si impozite, daca sumele respective ar fi directionate cum si unde trebuie , nu spre propriile interese.Se stie: Romania este tara cu cele mai multe dari din Europa si cu salariile cele mai mici!

Mergi la inceput