Ajutor - modificare facturi
Va rog, am nevoie urgenta e o informatie despre facturi.
Stie cineva in ce conditii se poate corecta o factura?
Mai exact am facturi pe care datele cumparatorului, adica eu, nu sunt corecte, mai lipseste cate o litera, nu e trecut CNP. Si as vrea sa le corectez, pentru ca cei de la adm. finaciara nu le accepta asa.
Pot eu sa fac corectura, sau e fals in acte?
Poate vanzatorul sa corecteze?
Si inca ceva: tot de adm finaciara imi spun ca facturile trebuie sa aibe CNP cumparatorului (adica al meu) trecut la rublica "Cumparator". Asa este? Eu nu am vazut nici o factura emisa pentru o persona fizica cu CNP-ul cumparatorului pe ea!. Exista CNP-ul vanzatorului.
Multumesc mult,
Iulia
Raspunsuri
joxy spune:
Nu, nu ai tu voie sa modifici pe factura.
Te duci frumos cu ea la emitent (vanzator), el o suprapune peste celelalte 2 exemplare si modifica. Langa modificari pune stampila firmei + semnatura sa.
(la fel de bine poate sa anuleze factura veche/gresita si sa-ti taie una noua/corecta, dar cu alta data de emitere)
Serviciile pentru persoane fizice trebuie finalizate la o casa de marcat si nu cu o factura fiscala.
Daca totusi ai eliberata o factura fiscala, da, dat fiind ca este la limita legii, se inscrie pe ea B.I. si CNP-ul persoanei fizice.
Cu respect,
Florin
Choose life
iuliacm spune:
quote:
Originally posted by joxy
Nu, nu ai tu voie sa modifici pe factura.
Te duci frumos cu ea la emitent (vanzator), el o suprapune peste celelalte 2 exemplare si modifica. Langa modificari pune stampila firmei + semnatura sa.
(la fel de bine poate sa anuleze factura veche/gresita si sa-ti taie una noua/corecta, dar cu alta data de emitere)
Serviciile pentru persoane fizice trebuie finalizate la o casa de marcat si nu cu o factura fiscala.
Daca totusi ai eliberata o factura fiscala, da, dat fiind ca este la limita legii, se inscrie pe ea B.I. si CNP-ul persoanei fizice.
Cu respect,
Florin
Choose life
Multumesc frumos.
O sa incerc sa-mi modifice facturile cei care le-au emis. Facturile nu ced ca mai pot fi anulate pentru ca sunt de anul trecut.
Spui ca serviciile pentru persoane fizice trebui finalizate cu o casa de marcat. Stii cumva ce act legal sustine asa ceva?
Te intreb pentru ca adm. finac. nu vrea sa-mi accepte bonuri fiscale, desi in normele de aplicare scrie:
"documente justificative pentru materialele cump#259;rate în anul 2003: facturi fiscale, chitan#355;e fiscale, bonuri fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale." (Ordin nr. 716 din 6 mai 2004 privind aprobarea Procedurii de acordare a reducerii impozitului pe venit pentru construc#355;ia de locuin#355;e)
Iulia
iuliacm spune:
quote:
bonurile fiscale pe care le ai, au stampila rotunda a firmei pe spatele(verso) lor ?
Da, au stampila firmei.
Rozi spune:
quote:
Nu se poate anula (a fost inregistrata in contabilitate la data emiterii. Se poate STORNA, adica se mai face una identica, cu sumele trecute cu minus, apoi se mai face inca una, identica cu prima, dar cu datele corecte la cumparator.
Sincer, varinata cu modificare, stampila, semnatura, mi se pare cea mai la indemana.
quote:
Asta e valabil si in cazul in care vanzarea catre o persoana fizica este doar intamplatoare si nu activitate uzuala? Oricum, parca un vanzator, chiar daca emite bon fiscal, este obligat ca, la solicitarea cumparatorului, sa emita si factura fiscala. Nu?
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
dia007 spune:
Da, vanzatorul are obligatia sa emite factura fiscala la cererea clientului , chiar daca aceasta face o singura data cumparaturi in viata lui la firma respectiva.
Factura fiscala cu bon fiscal de la casa de marcat este absolut legal daca contine toate datele necesare
Bonul fiscal chiar daca este stampilat de firma vanzatoare dar nu contine careva din : Numele firmei, codul fiscal, adresa punctului de vanzare,data si ora exacta cumpararii efectuate,numarul bonului fiscal si acum dupa noile reglementari aparute chiar si denumirea exacta a produsului achizitionat,atunci poate fi considerat ca si nelegal si refuzat spre decontare.
Factura fiscala emisa pentru persoana fizica , langa faptul ca trebuie sa contina datele de identificare necesare ale vanzatorului
trebuie sa contina si datele de identificare a cumparatorului. In cazul de fata Numele, prenumele, adresa, buletin si cod numeric personal
marius spune:
Ei avem aici informatii complete.... ultimul raspuns este perfect din punctul meu de vedere... ma bucur sa gasesc oameni priceputi... realmente.
iuliacm spune:
Joxi, Rozi si Dia va multumesc mult pentru clarificari.
Voi incerca sa le modific, adica sa adaug si CNP-ul pe cele 2 facturi, cea de la vanzator si cea de la cumparator. Acum depind de bunavointa celor care au emis facturile.
Iulia