Nelamuriri cu privire la pre/post-natal si CIC!

Nelamuriri cu privire la pre/post-natal si CIC! | Autor: Enia

Link direct la acest mesaj

Dragii mei, la sugestia pertinenta a lui ROZI, m-am gandit sa schimb titlul subiectului pe care l-am postat, deoarece suna oarecum exagerat cel initial "MARIUS, LIVIU, ROZI sau altcineva, AJUTOR!!". Si cum sugera si Rozi, m-am gandit ca acest nou titlu "Nelamuriri cu privire la pre/post-natal si CIC!" ar ajuta si in cazul in care mai sunt persoane care au vreo nelamurire asemanatoare cu cele expuse de mine mai jos.

Buna!
Numele meu este Enia si sunt destul de noua pe aici.
Insa de cand v-am descoperit si de cand va tot citesc, mi-am dat seama ca DC este o comunitate de oameni binevoitori si cumsecade!
De aceea, vin si eu la voi cu o MARE rugaminte, pentru ca toate legile pe care le-am studiat m-au bagat in ceatza complet!

Sunt insarcinata in 24 de saptamani si doctorul meu ginecolog mi-a spus ca DPN ar fi chiar de Revelion! (zic eu, o saptamana +/-).
Nelamuririle mele sunt multe si n-am sa ma apuc sa va insir ce cred eu, ca sa va zapacesc si pe voi de cap, asa ca am sa trec direct la ceea ce as vrea sa aflu de la voi. Inainte sa trec la intrebari, mentionez ca n-am avut nici un concediu medical pana acum si nici macar CO pe 2004 nu l-am luat pe tot, mi-au mai ramas zile de luat. Eu as vrea sa iau 2 luni de pre-natal cu inceputul lui Noiembrie 2004 si 2 luni de post-natal dupa ce nasc, adica in jurul sfarsitului lui Decembrie 2004, dupa care sa intru in CIC de 2 ani. Insa pentru ca mai am cateva zile de CO, as vrea ca din Octombrie 2004 sa nu mai vin la birou, adica sa-mi iau restul zilelor de CO pe 2004 si eventual sa completez luna Octombrie cu un medical de urgenta (ca se plateste 100%). Ce vreau sa stiu:
1. pot lua restul de CO si apoi sa-mi dea ginecologul un medical de urgenta, ca mai apoi sa intru direct in pre-natal?
2. pentru pre/post-natal cat se plateste? Eu am un salariu brut de aprox. 7.100.000 lei. Se poate, va rog, sa-mi explicati cum se calculeaza pentru pre/post-natal?
3. Dupa cum mi-am facut eu planurile, as intra in CIC de 2 ani cu luna Martie 2005. Am inteles ca nu se mai scad cei 6,5% din CIC, incepand cu luna asta. Atunci ce altceva se mai opreste din CIC, doar somajul de 1%?!? Si asta mi se retine direct de catre firma unde lucrez sau trebuie sa-l platesc eu undeva?
4. La noi se da o prima de Craciun. Daca eu voi fi atunci in pre-natal, mai am dreptul la prima sau adio?!?
5. La noi se da un salariu in plus dupa nastere. Care este procedura, ce trebuie sa le aduc celor de la HR? Este ceva standard sau e in functie de regulamentul interior al fiecarei firme?
6. De asemenea, care este procedura pentru pre/post-natal? Eu am dus la HR o adeverinta de la medicul ginecolog inca din saptamana a 12-a prin care i-am anuntat ca sunt oficial insarcinata. In rest, i-am informat verbal si oricum, sunt oameni cumsecade, nu consider ca e cazul sa fac o hartie cu nr. de inregistrare! Pe sefi, pana la dir. general, i-am anuntat verbal. Insa nu stiu cum se procedeaza cu pre/post-natalul... le aduc doar certificatul de la ginecolog sau mai trebuie si altceva?
7. De asemenea, care este procedura pentru cand voi vrea sa intru in CIC de 2 ani?!? Trebuie sa aduc ceva la firma? Am auzit ceva de un act aditional la contractul individual de munca pe care trebuie sa-l semnez. Inafara de cei de la firma, mai trebuie sa depun acte si in alta parte (Casa de Pensii sau altceva?!) pentru CIC sau se ocupa firma de partea asta? Si cu cat timp inainte de data la care vreau sa intru in CIC trebuie sa incep cu hartzogaraia?!?

Cam atat pentru moment, ca si-asa am pus destul de multe intrebari, insa numai la voi pot gasi un raspun pertinent si de aceea am indraznit sa va sacai...

Cei de la mine de la firma sunt destul de draguti si amabili, insa mi-am dat seama ca merg si ei pe ideea ca sunt putini cei care stiu care e legea, si 'merg pe burta' daca vad ca habar n-ai de capul tau! Insa, daca vad ca stii pe ce lume esti, nu indraznesc sa te prosteasca in fata, cum am vazut ca se practica in alte parti...

Va multumesc anticipat pentru ajutorul pe care sper sa mi-l dati!
Toate cele bune voua si celor dragi voua!

Enia si BBica de 24 de saptamani

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Buna, Enia!

1. Verifica politica firmei tale in ceea ce priveste concediile de odihna. Legal, ele se acorda proportional cu timpul lucrat, deci daca nu mai vii la serv in nov si dec, de ex, calculeaza la cate zile de CO mai ai dreptul pe acest an.
In principiu, in octombrie iti poti lua si CO si medical urgenta, nu este nici un impediment (cu exceptia de mai sus).
2. Pentru pre si post natal se iau in considerare veniturile din ultimele 6 luni anterioare intrarii in concediu (deci anterioare lui noiembrie). Se aduna toate veniturile (in cazul tau 7.100.000 * 6 = 42.600.000, in cazul in care n-ai mai luat nici o prima lunile astea). Se aduna zilele lucratoare din aceste 6 luni (ex 130 zile). Se imparte 42.600.000 la 130, se inmulteste cu 85% si rezulta o medie zilnica: 278.538. Media zilnica se inmulteste cu nr de zile lucratoare din fiecare luna de pre/post natal, se rotunjeste nitel pe ici pe colo si rezulta indemnizatia bruta cuvenita (ex, pt nov, 278.538 * 22 = 6.128.000).
3. Pe perioada CIC iei, in mana, 85% din salariul mediu brut pe economie, care de la anul se poate schimba. Nu se retine 6.5% si nici 1%. Atentie insa! vorbim de prevederile legale din ACEST MOMENT, nu se stie niciodata ce si cand se poate schimba, deci nu te baza 100% c-o sa ramana legea la fel.
4. Prima de Craciun nu este obligatorie, deci nu exista prevederi despre asta, nici interzisa, deci o poti primi. Pentru valoarea ei insa ti se vor calcula taxe si impozit la fel ca pentru orice alt venit de natura salariala.
5. Nu este standard.
6. Este suficient certificatul de concediu medical.
7. Pentru intrarea in CIC se face o cerere, se ataseaza certificatul de nastere al copilului si nu mai e nevoie de nici un act aditional la contract. Nu e prevazuta o data limita pentru depunerea cererii, e bine insa sa stie cei de la HR cat mai devreme.

Sanatate! Si retine ca nimic nu e batut in cuie, deci nu-ti face "socoteala de-acasa"...

"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Nu mi-o lua in nume de rau, dar incearca sa dai niste nume mai sugestive posturilor tale, de ex: "Intrebari de la o viitoare mamica" (altceva nu-mi trece acum prin cap).

Daca scrii "cineva, oricine, AJUTOR!!!" chiar ne speriem, ori situatia ta de-acum nu e deloc disperata . Iar alte viitoare mamici, carora poate le-ar folosi raspunsurile pe care le primesti tu, nu vor sti sa intre sa citeasca.

In speranta ca nu te-ai suparat pe mine, te

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Enia spune:

ROZI,

Multumesc din suflet pentru bunavointa de a-mi raspunde la fiecare din intrebari!! Esti o dulce si te pup!

Nu m-am suparat pentru observatia pe care ai facut-o in ultimul mesaj! Ai dreptate! Titlul a sunat cam disperat..., mi-am dat seama si eu de asta dupa ce mi-ai atras atentia...
Ce-i drept, eram putin panicata pentru ca nu reuseam sa ies cu capul limpede din toate legile si modificarile la legi si modificarile la modificarile la legi si cum am spus mai sus, vreau de la inceputul lui Octombrie sa incep sa-mi aranjez ploile sa nu mai vin la birou, ca mi-e deja peste mana din multe puncte de vedere... si mai e putin pana in Octombrie...
Insa chiar nu m-am suparat pentru ca observatia ta este mai mult decat pertinenta si am sa tin cont de ea pe viitor!
Multumesc chiar si pentru faptul ca mi-ai facut observatie, pentru ca e bine sa existe niste regului scrise sau tacite pe care sa le respectam cu totii, nu?!? Si n-as vrea sa mai fac o astfel de gafa!
Numai bine tuturor!
Enia si BBica de 24 de saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AdaBB spune:

Enia,
referitor la salariul pt. nasterea copilului: la noi se cere copie dupa certificatul de nastere si o cerere din partea parintelui (care este vizata de Juridic: "cf. contractului colectiv de munca ..... etc.....").
.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Enia spune:

Merci frumos Ada!
Cred ca va trebui sa cer si eu la HR sa citesc contractele de munca - individual si colectiv, sa vad exact ce este stipulat acolo.
Multumesc oricum pentru raspuns!

Pupici!

Mergi la inceput