Buna ziua
Am si eu o intrebare legata de RH negativ (sotia are RH negativ, eu pozitiv).
Daca exista deja anticorpi pt. RH pozitiv la mama, care sunt sansele de a afecta embrionul in primele 5 luni ?
Exista cumva posibilitatea de a aparea malformatii sau acesti anticorpi se transmit la fat doar dupa saptamana 26 ?
Multumiri anticipate
Daca este la prima sarcina posibilitatea sa apara anticorpi este destul de mica si deci nu e o problema; pe perioada sarcinii se face dozajul anticorpilor anti D. In preajma nasterii, in functie de nivelul acestor antcorpi se poate decide fie continuarea sarcinii fara alte interventii (nivel scazut), fie interventia (nivel ridicat), interventia presupunand o operatie de cezariana inainte de termen sau un vaccin care neutralizeaza anticorpii antiD.
Si eu sunt tot Rh negativ lucru pe care l-am descoperit destul de tarziu
If hope were not, heart would break.
Daca izoimunizarea Rh preexista sarcinii (mama prezinta anticorpi anti-D), nu are absolut nici o importanta faptul ca este PRIMA sarcina! Aceasta trebuie monitorizata pe tot parcursul ei in ceea ce priveste titrul anticorpilor anti-D si starea fatului (ecografii repetate, teste de suferinta fetala, eventual amniocenteza cu analiza lichidului extras). Probleme pot aparea pe tot parcursul vietii fetale, adica incapand cu saptamana 12 de gestatie, dar au posibiliate maxima de producere in trimestrul III (dupa saptamana 28).