Rog sfaturi despre acvariu si pestisori
Baietelul meu vrea acvariu cu pestisori exotici nu stiu ce sa cumpar, si de unde. Am auzit de la mai multe persoane ca exista riscul imbolnavirii, ca acesti pestisori au nu stiu ce microbi...Va rog sa imi dati sfaturi si idei. Multumesc
Raspunsuri
PaulaM spune:
Buna,
si noi avem acasa un acvariu, cam mare dupa parerea mea (aprox 100 l) si alte citeva "recipiente" cu pui din diverse generatii...
Ii poti cumpara din piata (in P-ta Obor au preturi convenabile), iti trebuie acvariu, plante, pietre, instalatie de oxigenat apa, hrana, filtru de apa si... pestisiorii. Cu toate accesorile astea, apa trebuie schimbata o data la citeva saptamini.
Poti sa mergi intr-un parc si sa iei plante pt acvariu (I.O.R. sau Carol), pe care insa trebuie sa le tii o noapte intr-un vas cu putin albastru de metil - pt desinfectare (la o galeata de 10 l de apa eu am pus 6-8 picaturi) si in felul asta faci o mare economi de bani pt plante care costa destul de mult dupa parerea mea (30-40.000/buc).
P.S. Intr-adevar nu este indicat ca acvariul sa fie plasat in camera unde doarme cineva; noi l-am pus in bucatarie.
Bafta!
mihaiu spune:
... doar de la hrana pestilor ("purici de balta") se poate face alergie. Eu am avut 3ani acvariu cu pesti si fetita mea nu a patit nimic.
thalia spune:
Dar este atat de simplu...Intra pe Google si scrie acvariu si vezi cum iti sar informatiile in ajutor...
www.acvariu.ro asta de exemplu
Dar pe de alta parte afla ca este intr-un fel un "moft" de moment. Si eu am cedat si apoi am regretat
. Las la o parte PARTEA FRUMOASA , imaginea...
Eu faceam curat, eu schimbam apa, eu cumparam mancarea etc, eu...eu...Iar copilul cand a vazut ca nu se poate juca cu pestisorii , a devenit indiferent.
Cum s-a terminat povestea? Trist , au murit de batranete unul cate unul si nu am mai cumparat pestisori si...
Asa ca mai intai , pe langa cheltuielile pe care le implica , trebuie sa ai filtre de apa , incalzitor, lumina , mancare permanenta si diversificata, atentie zilnica, etc , pune in balanta si abia apoi
treci la treaba.
adivio spune:
Iacata aici un exemplu de acvariu personal: nu prea mare, are doar 6 pesti, 2 pestisori aurii din aia cu voaluri mari, 2 negri cu ochi bulbucati care convietuiesc cu cei aurii, un sanitar si o zebruta(au fost 2 dar una a murit). In afara de filtre, lumina, eu te sfatuiesc sa alegi plante de plastic si pietris mai mare nu nisip si asa nu se murdareste apa. De mincare noi le dam alge tot pentru a se mentine apa curata. Noi nu schimbam apa ci doar o completam cam la o luna cu apa fiarta si racita. Avem trei filtre si din cind in cind bagam un agent de limpezire in apa si arata perfect. Unul din filtre are carbuni din aia speciali de filtrare( se gasesc la magazinele specializate).
Adivio&Ioana-nazdravana
m34 spune:
In copilarie ne-a luat tata acvariu cu pestisori. Aveam si toate dotarile necesare (aparat aer, incalzitor etc), mai putin sursa de lumina. Ii hraneam numai cu purici de balta uscati, care nu miros tocmai frumos si fac un pic de praf dar, timp de cativa ani nu am avut nimica. De cele mai mule ori ma ocupam eu de ei (eram in scoala generala), numai acvariul nu puteam sa il car singur la baie in primii ani.
Am avut gupi, care sunt printre cei mai putin pretentiosi pesti, xifo, mulinezi si o perioada scurta cativa pui de crap ![]()
Este foarte frumos un acvariu cu pestisori in casa. Totusi copii mici se pot plictisi repede de ei. Sora mea cea mica avea cativa ani si, in toiul amenajarii acvariului a intrebat soptit: "cand ii mancam ???!!!" ![]()
Dar, chiar daca se plictisesc cei mici, raman ceilalti sa admire in voie pestisorii... Si sa aiba grija de ei, evident !
Acvarii, accesorii si pesti se gasesc in multe piete.
Acvariul meu avea rama de cornier si recomand si altora acest model, pentru ca protejeaza mai bine parginile acvariului. Daca este nou, trebuie tinuta apa in el cateva zile, fara plante si pesti, pentru a iesi toxinele din chit (oricum chitul nu trebuie sa existe pe interior). Dar acum rar am vazut acvarii cu cornier, majoritatea sunt cu geamurile lipite direct unele de altele.
Cu cat este mai mare acvariul, cu atat se vor simti mai confortabil pestisorii, va fi mai spectaculos, dar mai scump si mai greu de intretinut.
Ca pesti, eu recomand cei mai putin pretentiosi, mai rezistenti la variatii de temperatura.
La schimbarea apei pestisorii ii strangeam intr-un borcan umplut cu apa din acvariu, spalam si apoi reumpleam acvariul, il lasam o zi sa iasa clorul , apoi il repopulam cu pesti.
Sunt o gramada de carti, mai nou si site-uri despre acvariul de acasa, dar nu este chiar asa de dificil de intretinut.
slakje spune:
Sigur este vreun magazin de animalutze in orasul in care stai, eu spun sa iei un acvariu asa de pana la 10 litri si sa alegi 2 pestisori de aur, stii tu care, ca in desene animate, sunt rezistenti si traiesc mult eu am avut unul vreo 10 ani.Nici nu necesita bule de aur, doar sa le schimbi apa 1 data pe saptamana.
Sunt si foarte frumosi.
Hai curaj caci nu se transmit nici un fel de boli, nu mai fii si tu asa speriata, atat doar ca cica am auzit ca nu e prea bine sa ii ai in dormitor.
,nu stiu care-o fii cauza.
Cica pestisorii te calmeaza, si eu imi voi lua curand!
Sa vezi socru-meu are in gradina o piscina cu pesti rosii si galbeni mari, asa de faini sunt!
Alina.
dianamaria spune:
Si noi avem acvariu dar partea faina a fost ca si-au dorit si tatal si fiul, asa ca am scapat de sarcina de a avea si grija de pestisori. E adevarat ca arata super bine, ca te linisteste si cu ocazia acvariului am redus timpul de stat la Tv si la calculator (al copilului). Eu te sfatuiesc sa incerci la un pet shop (noi am luat pestii si din piata de la crescatori, dar cei mai rezistenti si mai sanatosi s-au dovedit cei de la pet shop) si pentru pesti si pentru acvariu (au din alea profesionale- cu capac, cu tuburi de neon in capac etc, nu 3 geamuri si-un geam lipite cu silicon ) si pentru accesorii, hrana, medicamente. Poti sa incerci sa te uiti si la ce zic cei de pe acvariu.ro
Diana
cristina73 spune:
Ma amestec si eu in discutie...De ce nu e bine sa tii pestii in dormitor?Eu am un pestisor mic auriu intr-un bol cu apa descoperit(nu acvariu) si il tin in dormitor ca nu am gasit alt loc!Cine-mi poate spune care e pericolul? Nu-l hranesc cu viermisori ci are ceva mincare speciala ca niste pelete subtiri
Multumesc
cristina
sinzi_ana spune:
Eu am avut dintotdeuna pesti...cred ca e cel mai usor de intretinut "pet" pe care poti sa il ai. Nu face galagie, nu trebuie scosi la ore infernale sa isi faca nevoile, nu trebuie distrati...
Eu a avut pesti mici, gupi (cred ca asa se scrie), xifo, moli si nu sunt prea pretentiosi, sunt draguti, sunt rezistenti, se inmultesc repede si nu ocupa prea mult spatiu.
Sinzi si David
http://community.webshots.com/user/sinzi_ana