Asigurare sanatate pe perioada CIC
Raspunsuri - Pagina 4
dabi spune:
Se mai face cerere la locul de munca catre director pt acordarea indemnizatiei la valoarea integrala? Intreb pt ca acesta a fost raspunsul contabilei noastre, dupa ce s-a aratat destul de 'nervoasa', si primul lucru pe care l-a spus a fost ca sa nu mi se dea nimic in plus fata de ce luam, dupa care povestea asta cu cererea, ca zice ea asa e legal.Sa fie doar rea vointa sau asa se procedeaza? Si daca ei nu-mi vor vira din CAS valoarea pot fi sanctionati sau ma trezesc eu dupa 2 ani ca tb sa virez din urma?
Va multumesc si sper sa nu mai treaca nimeni prin cosmarurile prin care trec eu cu cei de la firma.
Rozi spune:
Nu trebuie sa faci nici o cerere, legea nu prevede nimic de genul asta.
Daca insa insista, fa si tu o hartie prin care soliciti aplicarea Ordonantei nr. 93 din 26/08/2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 798 din 30/08/2004, cu intrare in vigoare la 02/09/2004, adica neretinerea din indemnizatia pentru cresterea copilului a contributiei la asigurarile de sanatate. E absurd sa faci o asemenea cerere, dar... stii vorba aia: "fa-te frate cu..., pana treci puntea".
Pentru a verifica daca fac aceste plati, cere-le (daca nu pare exagerat, lunar) cate o adeverinta care sa spuna ca au virat contributia de sanatate in numele tau. Spune-le ca iti cer "aia de la spital". Oricum, sunt obligati prin lege sa dea orice fel de adeverinte solicita angajatii!
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
dabi spune:
Rozi, multumesc mult si in numele copilului meu ca ne ajuti sa ne primim drepturile. Si daca tot te stresez atat cu cazul meu, as vrea sa cred ca unic, aceea contributie se face printr-un ordin de plata in care se scrie expres numele meu si cnp-ul, ma gandesc sa cer copie de pe el daca asa se face.
Multumesc, iar daca ai un copil e fericit pt ca are o mamica informata.
Helen spune:
quote:
Originally posted by Roziquote:
Originally posted by dabi
Dragi mamici interesate, astazi am sunat la Casa de Pensii si mi s-a spus ca din indemnizatia de 6.529.700 ni se retine 6.5% din 2.800.000, adica 182.000lei, deci bani de luat 6.347.700.
Draga korinna, din cate stiu eu nu trebuie sa mai facem nici o minune de declaratie, ba chiar d-na de la Casa de Pensii, a spus ca nici vorba de mers noi sa depunem suma de 182.000 lei undeva, e datoria firmei sa-i vireze.Asta e ce am aflat eu , daca exista alte cazuri spuneti-ne si noua.
Din pacate, si cei pusi sa dea informatii mai gresesc (ca sa nu spun ca nu stiu). Repet inca o data si inca o data si inca o data:
NU SE RETINE SANATATE DIN CIC!!!
Da, numai ca eu pe data de 10 am luat CIC pe luna august si mi s-au oprit cei 182.000 lei. Inainte nu mi se oprea nimic, luam 6.529.000, iar acum iau 6.347.000 lei... deci este gresit?
Helen siDan Cosmin (21 Ianuarie 2004)
Albumul nostru
Albumul comun cu bb-ii de ian-febr 2004
Rozi spune:
quote:
Originally posted by dabi
[...] aceea contributie se face printr-un ordin de plata in care se scrie expres numele meu si cnp-ul, ma gandesc sa cer copie de pe el daca asa se face.
Se poate face si asa, dar nu cred ca se complica cineva. Se face un singur OP, pentru toata suma, pentru toata firma. Poate asa bate la ochi, dar adeverinta aceea e ceva uzual, o poti cere fara sa dai de banuit ca ii "urmaresti".
Rozi spune:
quote:
Originally posted by Helen
Da, numai ca eu pe data de 10 am luat CIC pe luna august si mi s-au oprit cei 182.000 lei. Inainte nu mi se oprea nimic, luam 6.529.000, iar acum iau 6.347.000 lei... deci este gresit?
E posibil ca ei sa-si fi dat seama ca trebuia sa-ti opreasca sanatatea pana in august inclusiv. Deci e gresit pana in august si e bine in august. Din septembrie ar trebui sa primesti iar 6.529.000 (eu as da 6.530.000, dar e bine si asa!)
alina33 spune:
Fetelor pe mine m-au contactat de la contabilitate si mi-au spus:
"VOR SOLICITA PERSOANELOR AFLATE IN ACEASTA SITUATIE ADEVERINTA CARE FACE DOVADA ACHITARII CONTRIBUTIEI PANA LA DATA DE 02.09.2004 INCLUSIV, ADEVERINTA CARE VA FI ELIBERATA LA SOLICITARE, DE CATRE C.A.S. ARAD. INFO SUPL.: REVOLUTIEI 45, TEL 0257.270202, INT.225, 226, 224."
Eu nu am platit cei 182.000 de cind am intrat in CIC adica din iulie.Acum trebuie sa platesc cei 182.000 retroactiv ca firma sa fie la zi cu contributiile?Nu mai inteleg.Mie firma nu mi-a oprit nimic.
Luminati-ma va rog!!
Alina si bebe Dragos
http://www.inarad.ro/dragos
irinad spune:
Interesant, eu am primit deja 2 luni din indemnizatia CIC 6.030.000 lei. N-am vazut inca fluturasii ca sa stiu ce mi s-a oprit, dar o contabila cu experienta din Bacau mi-a spus ca se opreste numai sanatatea, nimic altceva. Dar nici asa nu se justifica suma primita. Dupa ce ma mai dumiresc putin cred ca voi trimite o adresa cu prevederile legale privind impozitarea/neimpozitarea indemnizatiei... Sper sa nu supar pe nimeni:)
Mai spuneti-mi o data totusi, de ce nu se impoziteaza nimic (somaj, sanatate)? In baza carei/caror legi?
Multumesc, Irina
Rozi spune:
quote:
Originally posted by alina33
Fetelor pe mine m-au contactat de la contabilitate si mi-au spus:
"VOR SOLICITA PERSOANELOR AFLATE IN ACEASTA SITUATIE ADEVERINTA CARE FACE DOVADA ACHITARII CONTRIBUTIEI PANA LA DATA DE 02.09.2004 INCLUSIV, ADEVERINTA CARE VA FI ELIBERATA LA SOLICITARE, DE CATRE C.A.S. ARAD. INFO SUPL.: REVOLUTIEI 45, TEL 0257.270202, INT.225, 226, 224."
Eu nu am platit cei 182.000 de cind am intrat in CIC adica din iulie.Acum trebuie sa platesc cei 182.000 retroactiv ca firma sa fie la zi cu contributiile?Nu mai inteleg.Mie firma nu mi-a oprit nimic.
Luminati-ma va rog!!
Alina, imi pare rau dar nu inteleg nimic din raspunsul celor de la contabilitate! De fapt, ce-ai intrebat?
Rozi spune:
quote:
Originally posted by irinad
Interesant, eu am primit deja 2 luni din indemnizatia CIC 6.030.000 lei. N-am vazut inca fluturasii ca sa stiu ce mi s-a oprit, dar o contabila cu experienta din Bacau mi-a spus ca se opreste numai sanatatea, nimic altceva.
Ti-au facut: 6.529.700 (ar fi trebuit 6.530.000) - 424.431 (6,5% sanatate) - probabil ceva somaj (1% din salariul de pe cartea de munca).
quote:
[...] voi trimite o adresa cu prevederile legale privind impozitarea/neimpozitarea indemnizatiei... Sper sa nu supar pe nimeni:)
Atentie!!! Impozitul (impozitarea) nu este acelasi lucru cu contributiile la diferite fonduri, asigurari etc!
quote:
Mai spuneti-mi o data totusi, de ce nu se impoziteaza nimic (somaj, sanatate)? In baza carei/caror legi?
Nu se retine impozit conform Codului Fiscal, art 42.
Nu se retine sanatate conform Ordonantei Guvernului nr 93 / 2004.
Nu se retine somaj conform Legii 107 /2004.