suferinta de vanzare
Salutare
Citind presa am dat de un articol care pe mine unul m-a pus pe ganduri.
Romancele isi vand ovulele in Israel
De aproape doua saptamani, pe stalpii din cartierele marginase ale Capitalei au aparut anunturi prin care se cauta donatoare de ovocite pentru femeile infertile din strainatate. Donatoarele trebuie sa fie tinere (19-30 de ani) si apte sa aiba copii. Donarea este rasplatita cu 250 de dolari, la care se adauga toate analizele medicale obligatorii gratuite.
Campania de donare a ovocitelor este initiata de o clinica particulara bucuresteana, care se ocupa cu fertilizarea in vitro. Deoarece cererile de ovocite din Romania si Israel sunt foarte mari, iar clinica vrea sa inceapa cat mai curand si o colaborare cu Italia, s-a apelat la acest mod de a atrage posibilele doritoare. „La inceput am postat un anunt pe Internet, dar, pentru ca n-a avut succes, am ales si modalitatea cu afisele. Vrem discretie. Am ales cartierele mai marginase pentru ca ne gandim ca femeile ar putea fi atrase oarecum de partea financiara. Sunt respinse femeile de etnie rroma. Noi avem nevoie de calitate“, a spus Razvan, cel care a fost „insarcinat“ sa lipeasca anunturile.
CANTONAMENT, 2 SAPTAMANI
Pregatirea celei care s-a hotarat sa doneze ovocite dureaza doar doua saptamani. „In tot acest rastimp, femeia donatoare trebuie sa faca toate analizele medicale, HIV, sifilis, hepatita, pentru a sti cu certitudine ca este apta pentru interventie si intra in perioada de stimulare, adica i se administreaza medicamente care sa sporeasca numarul de ovulatii pe luna. Apoi, printr-o simpla punctie, o injectie intravaginala, se recolteaza ovocitele. Metoda este cat se poate de simpla si nu presupune riscuri. Ea trebuie sa vina zilnic la clinica pentru a fi supravegheata“, a spus biolog Anca Nicolescu. Pe parcursul vietii, o femeie are cam intre 400-500 de ovocite, dintre care nu se folosesc decat doua, trei, in functie de numarul de copii, restul pierzandu-se pe drum.
CLINICA POATE IESI IN PIERDERE
Pentru a fi pusa in tema cu ceea ce presupune interventia, femeia citeste din scoarta in scoarta un formular in care sunt notati pasii pe care-i presupune donarea. Dupa ce-si da acordul si semneaza, intra sub stricta observatie a medicilor din clinica.
Daca este norocoasa si nu i se depisteaza vreo afectiune care s-o transforme intr-o donatoare inapta, atunci dupa 14 zile ea pleaca acasa mai bogata cu 250 de dolari. Daca este bolnava, costurile analizelor sunt suportate oricum de clinica, a mai spus Anca Nicolescu.
FARA SEX INAINTE DE ASPIRATIE
Aspiratia ovocitelor se face in sala de operatii, sub anestezie generala de scurta durata, sub control ecografic. La aspiratia ovocitelor pot sa apara unele reactii: senzatie dureroasa sub forma de jena locala, infectii sau hemoragii minore. Inainte de aspiratie este necesara intreruperea activitatii sexuale 2-3 zile. Dupa 48 de ore, embrionii ajung acolo unde sunt doriti: in uterul femeii care plateste pentru a avea un copil.
RECOMPENSA MATERIALA ESTE INTERZISA
Despre legislatia romaneasca in acest domeniu se poate spune ca este inexistenta, chiar daca alte tari sunt preocupate de acest aspect, asigurarile sociale platind mai multe incercari pentru fertilizari in vitro la cuplurile tinere. „In Romania donarea de ovocite, ca si cea de sperma este legala daca se face in conditiile legii. Asta presupune ca respectiva clinica sa aiba autorizatii de la Ministerul Sanatatii pentru prelevare si export de ovocite. In toata afacerea asta este interzisa recompensarea materiala“, a spus Emil Zota, medic coordonator in Comisia de Transplant. In momentul actual, costul unei fertilizari in vitro in Romania este de 50 de milioane de lei. Aceasta metoda s-a raspandit in ultimii 20 de ani, dupa nasterea primului copil prin FIV in anul 1978.
SCANDAL IN 2002
In urma cu doi ani, izbucnise un adevarat scandal legat de exportul de embrioni in Israel. Rabinul dr. Yigal Shafran, profesor de bioetica, a declarat atunci intr-un cotidian israelian ca fertilizarea cu ovule romanesti este contrar legilor iudaice, pentru ca nu se mai stie daca acel copil este sau nu evreu. Cine este mama lui adevarata? Cea care doneaza ovulul sau cea care-l naste? Potrivit revistei British Medical Journal (BMJ) din 8 septembrie 2001, de la 1 octombrie 2001, importul de ovule fertile congelate din strainatate este interzis in Israel, de teama contaminarii cu boli infectioase. In aceeasi revista se mai specifica faptul ca peste 2.000 de femei din Israel cauta donatoare de ovule fertile.
Sursa ziarul Ziarul 27 august 2004.
Nu e prea multa suferinta pentru donatoare? Ce parere aveti?
Raspunsuri
adivio spune:
Din cite stiu eu, evreii sunt evrei doar daca se nasc din mame evreice, tatal nu conteaza prea mult. Nu cred ca o sa mearga prea mult pt ca religia lor este foarte stricta si mai sunt si ultra-religiosii, habotnicii care vor sari in sus. Cit priveste donatoarele, daca spui ca se face anestezie generala nu cred ca e nici o suferinta, stimulari am facut multe dintre noi si nu sunt dureroase. Apoi mai e vorba si de bani si sunt multe femei amarite care ar face asta pentru un ban in plus. Eu nu le condamn.
Adivio&Ioana-nazdravana
mr_baz spune:
RUXMAX
Exista vreo legatura intre tine si clinica cu pricina ?(am observat in profil ca esti de profesie biolog)
Ar fi o parere avizata.Faptul ca aceste afise se pun in cartierele marginase...ce indica?
O donare trebuie sa fie benevola indiferent de natura ei.
ocebine spune:
Din cite stiu eu acest fel de recoltari se platesc si in America. Cind eram la facultate veneau recrutori si cautau fete tinere si sanatoase care sa se supuna acestei operatiuni. Daca este facuta cu multa atentie si respect fata de donatoare (in conditii de spital excelente, fara riscuri asupra fertilitatii mai tirziu) nu vad de ce nu ar face-o cineva care are nevoie de bani si considera ca este o cale convenabila.
Multi isi doresc foarte mult copii si nu pot face.
Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick+Dulce.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex+telefon.jpg
Lauraa spune:
E cu dus si-ntors.... Adica donez,tot ok,iau niste banuti....DAR!!! Oare nu ma gandesc daca din ovulele mele au iesit copilasi? Oare nu sunt si ai mei? asa gandesc,nu as dona...
Cu toate ca ma gandesc ca daca nu donez oricum ovulul se duce la canal nefiind fecundat...
Na ca mi-ati dat subiect de gandire
adivio spune:
E adevarat Lauraa, nu numai ca e un pic si copilul tau, dar mai mult, daca peste ani, cine stie cum se pot intilni copii, cel din ovulul donat si al tau natural si ei de fapt sunt frati. Necunoscute sunt caile Domnului... hai ca m-ati pus pe ginduri.
Adivio&Ioana-nazdravana
Dena spune:
Deci donatia de ovocite este replica feminina la donatia de
sperma(tozoizi) daca inteleg eu bine.
Deci viitorul copil va mosteni genetic pe furnizoarea de ovocite, nicicum pe mama purtatoare.
Deci e un soi de... adoptie cu o implicare mai timpurie si mai directa.
mr_baz cred ca e prea mult sa le ceri femeilor sa isi dea ovocitele pe degeaba.Poate ca termenul de donare trebuie nitel modificat. Si pt sange tot donare se numeste si se da o recompensa cam peste tot, fie bonuri de masa, fie zile libere la serviciu ma rog cert este ca nu e chiar degeaba. Si donatorii de sperma sunt platiti si, da-mi voie te rog, sa presupun ca nu trebuiesc internati in spital 14 zile si operati sub anestezie generala,iar pe deasupra sa isi asume si riscul de a fi recompensat cu niscai "senzatii dureroase sub forma de jena locala, infectii sau hemoragii minore".Asa ca cine are nevoie, sa plateasca. Doar ii faci un bine persoanei in cauza. Tu ce beneficiu ai? (in afara de reactiile secundare)Si crezi ca din cei 50 milioane taxa pt "in vitro" nu ramane beneficiu pt societatea care o presteaza??? Crezi ca aia fac munca voluntara???
Mmmm??? Ce zici??? Poate iti faci ceva timp sa ii subliniezi asta si lui nea' Zota.
Cat despre treaba cu "Sunt respinse femeile de etnie rroma. Noi avem nevoie de calitate"... sincer, e strigator la cer. Unde e Razvanul cu pricina???Doar o vorba as vrea sa-i spun...Razvanule, cred ca la tine se terminasera ovocitele de calitate si-au trecut pe seconds... si pe bune, zau , ca nu sunt rroama. Nu le tin partea, dar ca sa te iei de ovocitele rroamelor... asta intrece orice limita !!
Eu atata am avut sa zic! ![]()
Denisa si bebica din burtica - 27 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi
Krixxty spune:
Dena mr. baz cita un articol de ziar... nu cerea el nimicuta. Era pus pe ganduri!
Si eu!
mr_baz spune:
Eu doar am citat un articol din presa-fara a avea vreo implicare.
Mi s-a parut oarecum interesant de adus in discutie.