lamuriri CNPAS

lamuriri CNPAS | Autor: mandru

Link direct la acest mesaj

lamuririle CNPAS aparute pe site ul lor prin febr-martie a.c. sau concretizat printr-un act normativ?
daca da,tare as dori sa-l stiu si eu.
daca nu,atunci ce valoare au aceste lamuriri?ma pot folosi de ele? si cum?

merci

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Lamuririle CNPAS nu erau facute la actele normative, la ce ar fi putut face LAMURIRI?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mandru spune:

Draga cool
crede-ma ca stiu la ce sunt facute acele lamuriri,dar ele in prezent nu mai au nici o valoare intrucat au disparut de pe site,cine le-a citit bine,cine nu,iar contabila mea nu le ia in considerare,chiar daca eu i le-am dat pe hartie.
mi s-ar fi parut normal sa apara ca o modificare,completare....etc la acele legi,sau prin alte acte oficiale interne de-ale CNPAS

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Dincolo de orice specificatii baza legala este reprezentata doar de publicatiile oficializate. Lamuririle cum le numim noi sunt doar in scopul intelegerii mai largi a unor dispozitii legale si asupra metodologiei lor de aplicare, deci explicat mai babeste cum se spune. Daca dorestio o anumita dispozitie legala sau daca ai dubii sau nelamuriri vis a vis de o dispozitie legala, pune intrebarea in mod direct si vedem ce putem sa facem.

Pe de alta parte mi se pare normal ca o persoana care ia sau trebuie sa ia decizii cu impact legal(contabila) sa nu considere alte dispozitii decat cele prevazute de un act normativ ln vigoare, deci nu trebuie sa te superi pe ea ci poate chiar dimpotriva sa ii admiri si sa ii consideri profesionalismul. Ceea ce ce face este insasi meseria ei in conditii obiective, nu?

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mandru spune:

multam draga marius
intrebarea mea are raspuns foarte clar in lamurirea CNPAS DE LA PCT.7
addica eu sunt in cic acum din martie2003 si in nov.2004 nasc un al2 bb,intrebarea mea este daca pot sa termin primul cic pina in martie2005,dupa care sa solicit cic pt al 2lea bb fara efect.celor 42 zile de lauzie.

in ce lege gasesc acest raspuns?

mandru D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da poti. In mod normal concediul postnatal se acorda imediat dupa nastere cu sau fara prenatal. Cele 126 de zile nu sunt obligatorii ci intradevar doar 42 de zile postnatal. Dar daca esti in asistenta sociala (CIC-1) nu mai intra in discutie intrarea in postnatal numai in cazul in care renunti la CIC 1.
Ideea pt care au devenit obligatorii cele 42 de zile au avut si au ca si motivatie si scop protectia mamei si a nou nascutului pentru un interval minim de 42 de zile de la data nasterii in senasul ca mama si copilul sa fie impreuna pt cel putin 42 de zile deci cu scop pur de protectie sociala.
Daca in terte cazuri, mama sa afla in protectie sociala (CIC 1) nu mai este cazul de a discuta o protectie a protectiei. In concluzie exista urmatoarele variante potentiale:
1. mama ramane in CIC 1 chiar daca naste si continua cu CIC 2 dupa expirarea CIc 1 dar nu mai putin de 42 de zile de la data nasterii. In cazul in care CIC 1 expira in intervalul cuprins intre data nasterii si a 42-a zi de la aceasta data este obligatorie efectuare postnatalului pana la implinirea a cel putin 42 de zile efectiv de la data nasterii celui de-al doilea copil, dupa aceasta data poate continua optional(daca are dreptul) postnatalul pana la expirarea a maxim 126 de zile admise de lege sau CIC 2 (daca are dreptul).
2. mama renunta la CIC 1 si solicita prenatal continuat cu minim 42 de zile de postnatal si apoi cu CIC 2 daca doreste si daca are dreptul obligatorii fiind ca si in cazuyl de la pct 1 cele 42 de zile minim de postnatal din maxim 126 admise de lege pt maternitate.

Pentru cazul tau poti continua dupa cum am mai spus cu CIC 2 imediat dupa finalizarea CIC1, concediul de maternitate fiind aplicabil doar daca mergi pe scenariul de la punctul 2.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput