Mai multe contracte de munca ...
Sunt in urmatoarea situatie: am un contract de munca de 8 ore la serviciul de baza si 3 contracte de munca cu timp limitat (2 ore /zi).
Avand in vedere ca pre si post matal, crestere copil se aplica doar la serviciul de baza, cum se procedeaza corect legislativ cu contractele cu timp limitat.
Am intrebat prin cineva la casa de pensii deoarece ei raspund de concedii medicale, crestere copii etc. si mi-au spus ca se pot pastra contractele cu timp limitat.
Asa m-am gandit si eu avand in vedere ca aceste concedii ale noastre nu sunt chiar medicale (nu suntem bolnave la pat) si un serviciu pe care il faci practic acasa cand vrei tu nu se considera solicitant.
Pe de alta parte certificatul medical e unul singur si nu poate fi dus la mai multe locuri de munca.
Are cineva idee? (pe scurt, intrebarea e cea cu albastru)
Va multumesc.
Raspunsuri
marius spune:
Nu este deloc asa.
In primul rand o observatie. Conform celor scrise de tine incalci legile in vigoare privind timpul maxim poe care il poto presta in 24 de ore si anume de 12 ore indiferent de numarul de contracte. Daca vei aduna contractele tale vei observa o ilegalitate. Unul cel putin nu va fi luat in considerare.
In al doilea rand concediile de maternitate si/sau ingrijirea copilului minor pana la varsta de 2 ani sunt compensatorii prin lege tocmai prin imposibilitatea de a merge la serviciu. Nu are relevanta in cate locuri lucrezi ci sumele incasate si perioada minima de asigurare conform prevederilor legii. In cazul in care poti sa mergi la serviciu deci consideri ca nu mai este cazul sa stai acasa cu copilul poti opta pt aceasta varianta respectiv renunti la concedii si deci la indemnizatiile corespunzatoare si mergi la serviciu normal incasand fireste salariul(iile). Exceptie sunt 42 de zile obligatorii de postnatal sau lehuzie. In rest este doar optional.
Cat despre contractele de munca (unul sau mai multe) tot prin lege pe perioadele mai sus amintite sunt suspendate pana la revenirea la serviciu.
Marius (www.desprecopii.com)
marius spune:
Ce am omis din graba sa precizez este faptul ca are importanta concediul de maternitate si la alte locuri de munca deci nu se aplica doar la functia de baza. Mai exact se elibereaza adeverinta de la fiecare loc de munca secundar cu veniturile realizate si aceste adeverinte se depun in orginal la locul de baza unde se vor cumula prin lege intr-o calculatie unica ce va sta deveni baza de calcul pt c. de maternitate. Este adevarat ca aceste concedii se incaseaza doar de la locul de baza dar cu metodologia de cumulare a tuturor functiilor. Nu uita insa ca unul din locurile secundare (oricare) depaseste limita maxim admisa de lege de 12 ore munca din 24. Inca nu s-a observat dar la calculatie se va observa pt ca acum evidenta este computerizata, deci va fi greu sa nu se observe mai devreme sau mai tarziu.
Marius (www.desprecopii.com)
RO ANA spune:
Marius, exista o reglementare legislativa privind calculul concediului de maternitate a unui salariat cu mai multe locuri de munca? Cine plateste 1% somaj?Plateste fiecare angajator in parte sau numai cel cu functia de baza?