Spune-mi ce semn esti...
Un articol aparut intr-o revista de neurologie:
Season of birth and risk of brain tumors in adults.
Brenner AV, Linet MS, Shapiro WR, Selker RG, Fine HA, Black PM, Inskip PD.
Radiation Epidemiology Branch, Division of Cancer Epidemiology and Genetics, National Cancer Institute, NIH, Department of Health and Human Services, 6120 Executive Blvd., Bethesda, MD 20892-7238, USA. brennera@mail.nih.gov
BACKGROUND: Recent studies demonstrated an excess of winter births in children with brain tumors and in adults with various neurologic or psychiatric diseases relative to the general population. OBJECTIVE: To investigate a possible association between month of birth and risk of brain tumors in adults using data from a large, hospital-based case-control study. METHODS: Cases were patients with incident glioma (n = 489) or meningioma (n = 197) diagnosed at hospitals in Boston, MA, Phoenix, AZ, and Pittsburgh, PA. Controls (n = 799) were patients hospitalized for a variety of nonmalignant conditions and frequency matched to cases by hospital, age, sex, race/ethnicity, and distance of residence from hospital. Odds ratios (ORs) were calculated using multivariate unconditional logistic regression allowing for cyclic variation in risk with month of birth. RESULTS: A relationship between month of birth and risk of adult glioma and meningioma was found, best described by a 12-month periodic function with peaks in February and January and troughs in August and July. The association between month of birth and risk of glioma differed significantly by handedness, with left-handed and ambidextrous subjects born during late fall through early spring being at particularly high risk of adult glioma as compared with those born at other times of the year. CONCLUSION: These findings suggest the importance of seasonally varying exposures during the pre- or postnatal period in the development of brain tumors in adults.
O sa il traduc in cursul zilei de azi sau, daca este cineva mai putin ocupat,il(o) rog sa o faca in locul meu.
Articolul de mai sus este preluat si imbogatit cu informatii in numarul de ieri al ziarului Seattle Times
http://seattletimes.nwsource.com/html/nationworld/2002011657_birthmonth21.html
Revin
Julia
Raspunsuri
arboria spune:
traducerea:
Anotimpul nasterii si riscul tumorilor cerebrale la maturitate
Background: Studii recente au aratat preponderenta nasterilor in iarna a copiilor cu tumori cerebrale si a adultilor cu diverse afectiuni neurologice sau psihiatrice, din totalul populatiei generale.
Obiectiv: Sa investigheze o posibila asociere intre luna nasterii si riscul tumorilor cerebrale la maturitate, folosind date ale studiilor de caz din spitale.
Metode: cazurile au fost pacienti cu gliom (n=489) si meningiom(197)diadnosticate in spitalele din Boston, Phoenix si Pittsburgh. Esantionul de control (n=799) au fost pacienti spitalizati pentru diverse afectiuni nonmaligne, frecvent asociati cu cazurile prin spital, varsta, sex, rasa/etnie, distanta dintre domiciliu si spital.
Rezultate: A fost gasita o relatie intre luna nasterii si risculk producerii de gliom sau meningiom la maturitate, cel mai bine descrisa de o functie periodica pe 12 luni, cu varfurile in lunile februarie si ianuarie si depresiunile in august si iulie. Asocierea dintre luna nasterii si riscul aparitiei tumorilor difera semnificativ, la subiectii stangaci sau ambidecstri nascuti intre toamna tarziu si primavara devreme incidenta aparitiei tumorilor fiind crescuta, spre deosebire de cei nascuti in alta perioada a anului.
Concluzii: Aceste descoperiri sugereaza importanta variatelor expuneri sezoniere, in perioada pre- sau postnatala, in dezvoltarea tumorilor cerebrale la maturitate.
Acesta ar fi articolul din revista "Neurology", nr. din iulie 2004
In articolul din ziarul amintit mai sus se arata ca expunerea copiilor (inca din primele luni ale dezvoltarii intrauterine si pana in primele luni dupa nastere) ar ajuta geneza acestor boli. Nu se sprecifia foarte clar ce fel de expunere este implicata (virusi, toxine din mediul inconjurator sau ceva mult mai benign, cum ar fi vremea).
Julia
arboria spune:
N-am vrut sa va sperii. 
Reaminteam ca viata e scurta (si se poate scurta si mai mult din diverse cauze), asa ca avem putin timp sa le aratam copiilor nostri cat de mult ii iubim. Nu ii mai certati, ascultati-i, ca nu spun niciodata prostii si ganditi voi insiva frumos, ca ne "citesc" din prima, poznasii.
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by arboria
N-am vrut sa va sperii.
Reaminteam ca viata e scurta (si se poate scurta si mai mult din diverse cauze), asa ca avem putin timp sa le aratam copiilor nostri cat de mult ii iubim. Nu ii mai certati, ascultati-i, ca nu spun niciodata prostii si ganditi voi insiva frumos, ca ne "citesc" din prima, poznasii.
asa mai vii de-acasa!

lasa-ne cu americanii, ca ei tre sa cerceteze ceva acolo, ca au bani la fondul de cercetare, si tre sa traga si niste concluzii, nu? asa ca... lasa-nee lasa-neee!!!
ca o citi careva p-acia si s-o panica dejeaba si-i pacat... nu?!
io, ioachim (dpn 29 nov 04) & ileana (4 iulie 02)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/a_lustanciu/album?.dir=/7ffc&.src=ph
arboria spune:
quote:
Originally posted by ruxij
Chiar, si fi-miu si eu si barbata-miu suntem nascutzi iarna, ia nu ne mai speria!
ruxij
Lasa ca se sperie numai cine vrea sa se sperie. Si eu is nascuta primavara devreme. Chestia cu titlul articolului era o gaselnita de-a ziaristei, cercetatorii nu au spus nimic de semnul zodiacal, sa fim seriosi. Asa, maine aflam ca leii is predispusi la chelie mai mult decat celelalte semne, iar fecioarele la carii.
Era vorba de sezonul rece, cand poti face mai repede gripa si poti transmite fatului vreun virus care sa-i afecteze dezvoltarea normala a creierului sau bb poate raci mai repede si mai grav decat vara.
Sorry pentru neintelegere, nu am vrut sa bulversez pe nimeni.
Eu am scapat de scutece, biberoane, trezit de 'nspe mii de ori noaptea si bantui pe internet, na! Asa-mi trebuie, daca ma dau mare!
Julia