Reparatii asociatie locatari
Este permis legal vorbind, ca fara acordul tuturor locatarilor unui bloc sa se faca modificari de constructie la un bloc de locuinte (construit acoperis in loc de turnat bitum) ?
A doua chestiune: Plata reparatiilor se face in raport cu suprafata detinuta de fiecare apartament. Daca exista vecini care nu au resurse financiare, cine plateste acea contributie. (restantieri la intretinere, fara venituri sau pensionari)
Multumesc.
Raspunsuri
acinorev spune:
da, este legal. tre sa fie majoritatea de acord, adica 50%+1. in legatura cu plata nu stiu ce sa-ti spun. eu am construit singura sarpanta deasupra apartamentului meu (cu proiect si aprobarile de rigoare) insa vecinii de la etajele inferioare nu au contribuit in nici un fel. eu nu le-am cerut nimic. am intrebat insa la asociatie si cei de acolo mi-au spus ca nu pot fi obligati (vecinii) sa contribuie desi moral ar trebui.
OtiliaLia spune:
Deci sa inteleg ca in acest caz (modificare constructie) nu exista modalitate legala de a-i obliga sa plateasca si ramane sa plateasca cine poate ?
Situatia sta cam asa, din 20 de apartamente, 5 familii sunt in imposibilitate de plata, apartamentele sunt de 2-3 camere. Iar cei de la asociatie au "pretentia" ca cele 15 familii care "pot plati" sa plateasca in mod egal cheltuielile de constructie. (apartamentele sunt cu suprafete diferite).
Multumesc
joxy spune:
HG400/2003
ART. 23
Proprietarii, pe langa drepturile si indatoririle prevazute la cap. V si VI din modelul statutului asociatiei de proprietari cuprins in anexa nr. 2, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi:
a) sa participe la adunarea generala a asociatiei de proprietari, sa aleaga si sa fie alesi in organele asociatiei de proprietari, daca au calitatea de membru al asociatiei de proprietari;
b) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste presedintelui asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 5 zile;
c) sa foloseasca spatiile si instalatiile comune din interiorul si din exteriorul condominiului.
B. Obligatii:
a) sa contribuie la constituirea mijloacelor banesti si materiale ale asociatiei de proprietari si sa achite in termenul stabilit cota de contributie care le revine in cadrul cheltuielilor asociatiei de
proprietari;
b) sa intretina in bune conditii spatiile si instalatiile comune din interiorul si din exteriorul condominiului - casa scarii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, fatade, poduri, acoperisuri, scari exterioare, ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonie si altele asemenea - si sa ia masuri pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta si de functionalitate a condominiului;
c) sa contribuie la repararea sau, dupa caz, la consolidarea si la
mentinerea in stare de siguranta a proprietatii comune indivize din cadrul condominiului.
ART. 46
Cheltuielile pentru lucrari de intretinere, servicii, de reparatii si, dupa caz, de consolidare la partile de constructii si instalatii aflate in proprietatea comuna indiviza - astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, termoficare, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a gunoiului menajer; structura de rezistenta; fatade; acoperis si altele asemenea - se repartizeaza roportional cu cota-parte de proprietate indiviza a fiecarui proprietar, astfel cum este inscrisa in acordul de asociere sau care a fost recalculata conform prevederilor art. 45 alin. (3). (3) Cota-parte de proprietate reprezinta raportul suprafetei utile totale a locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat cea de locuinta fata de totalul suprafetei utile a tuturor locuintelor si spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta din condominiu.
OtiliaLia spune:
Deci, asa ca o deductie logica (nu-s jurist de meserie).
Intrucat acoperisul in cauza nu e trecut in "cartea tehnica a constructiei", ca el de fapt nu exista inca, practic nimeni nu poate fi obligat sa plateasca constructia respectiva ? (decat cei care au semnat ca sunt de acord ?)
Consolidare nu se poate numi, iar reparatii-intretinere nici atat ca doar nu e acolo acuma.