Salut
Doresc sa cumpar o casa la tara in judetul Buzau. Proprietarul care e din Bucuresti mi-a spus ca putem semna actele fie in Bucuresti la un notar fie in Buzau in comuna respectiva. E corect ce spune? Cum putem semna in comuna? Unde? Nu exista notariat in comuna si nici judecatorie.
Ca si acte, ce trebuie sa aiba? El are contract de V/C pe numele lui, acum isi face cadastrul si va avea extras de carte funciara de la primarie. E suficient? Nu trebuie si ceva gen intabulare de la judecatorie? Care judecatorie?
E prima data cand fac o astfel de tranzactie, la oras e mai simplu, stiu pasii si actele necesare, dar la tara se pare ca sunt diferente.
Multumesc.
Proprietarul va avea nevoie de urmatoarele acte:
1. Actul de proprietate ale imobilului (acel contract de vanzare - cumparare)
2. Certificat fiscal eliberat de Primarie - Directia Taxe si Impozite
3. Certificat de sarcini eliberat de Judecatorie
4. Documentatia cadastrala
Actul de vanzare - cumparare se va semna in fata notarului care are sediul in raza teritoriala a judecatoriei de care apartine imobilul vandut. Astfel, actul se poate semna la sediul notarului, dar exista si posibilitatea ca notarul sa se deplaseze la adresa imobilului, actele fiind semnate in acel loc.
Ok, multumesc mult. Inteleg de aici ca in nici un caz nu pot semna actele in Bucuresti, obligatoriu la notariatul la care e arondata comuna.
Eu stiu ca in afara de procedurile succesorale, restul de acte notarile se pot incheia la orice birou notarial din tara asta, fara limitare de teritoriu.
Paloma si Cristina-Maria(14 iunie 2004)
Pentru o mai buna informare vezi art. 10 din Legea nr. 36/1995 la adresa www.uniuneanotarilor.ro, sectiunea legislatie
Paloma si Cristina-Maria(14 iunie 2004)
Ok, tx, m-am uitat. Am discutat si cu cineva de la primarie care mi-a spus ca cel mai bine e sa semnam la un notar dintr-o comuna apropiata, la 13 km. Ca si acte mi-a zis ca pe baza cadastrului se va deschide cartea funciara, imobilul nefiind transcris la judecatorie pana acum. Tot el mi-a spus ca nu am de-a face cu registrul agricol, desi un prieten jurist ma sfatuieste totusi sa fac o cerere la primarie pentru un extras din registrul agricol ca si masura de precautie, nu se stie niciodata ce regim a avut acel teren.