O fetita de 4 ani si un GHINION imens!!!

O fetita de 4 ani si un GHINION imens!!! | Autor: oana_mm

Link direct la acest mesaj

Deschid acest subiect in speranta ca unii dintre voi cunosc mai multe despre legislatie si despre solutii legale pentru cazuri ... grele, daca nu cumva chiar disperate.
Iata despre ce este vorba:
In aprilie 2001, in ciuda sfaturilor noastre, socrii mei - la Galati - s-au decis sa devina asistenti maternali. Astfel, in casa si familia lor a intrat Nicoleta (Teta). Avea atunci numai 1 an si 4 luni. O fetita sensibila, iubitoare, foarte, foarte atasata de socrii mei, care s-au ocupat de ea mai ceva decat de proprii lor copii!! Plina de energie, ba chiat obraznicuta, le umplea viata si casa. Pentru ca soacra mea cunostea pe cineva la DPC-ul respectiv, persoana respectiva a tinut mai "la fund" dosarul lui Teta, astfel incat, desi mama ei nu a contactat-o nici maca o data din 2001 si pana in vara lui 2003, nu s-a demarat procedura de abandon. Anul trecut, s-a ajuns, intr-un final, si la dosarul ei. DPC a trimis mamei dosarul pentru a fi semnat cum ca este de acord cu abandonul. Mama a refuzat sa semneze si a zis ca vrea fata inapoi.
Aici incepe declinul!!!
A fost chemata soacra mea la DPC impreuna cu fetita. Aici i-au cunoscut pe parinti: tatal, vreo 25 de ani, mama 19 spre 20 de ani. Acasa mai au o fetita cu un an si jumatate mai mica decat Teta.
DPC a inceput sa discute despre procesul de reintegrare a fetitei. Trebuia facuta dovada existentei unui spatiu de locuit si apoi o ancheta la domiciliul parintilor biologici.
Nu aveau casa dar, bunicii mamei au trecut casa lor pe numele tinerilor si astfel s-a facut dovada de locuinta. A fost o ancheta sociala la ei acasa, si rezultatul final a fost ca in urma cu exact 4 saptamani, pe nepusamasa, soacra mea a fost chemata la DPC din nou. Acolo asteptau parintii. S-au intors cu totii acasa la socrii mei, insotiti de o asistenta sociala, si in decurs de 10 minute, Teta a plecat.
Trecand peste durerea si lacrimile socrilor mei, ma intorc si spun: din vara lui 2003 si pana acum, desi DPC si soacra mea le-a oferit ocazia parintilor sa vina sa petereaca timp cu Teta, pentru a o ajuta sa ii accepte si sa ii cunoasca, ei nu au venit nici macar o data.
Duminica asta, socrii mei s-au urcat intr-un tren si s-au dus in satul de langa Galati unde a fost mutata Teta ca sa ii duca hainutele si jucariile care ramasesera la ei. Cand au ajuns acolo, printre zambete si lacrimi Teta a intrebat "Nu ai murit, mama???"
Este slaba si murdara pana in albul ochilor, a facut febra si urticarie; casa nu se poate numi casa ci o "cocina de porci" - cum a numit-o soacra mea. Era imbracat cu aceleasi haine cu care plecase acum trei saptamani si jumatate de la socrii mei, pentru ca nu au avut cu ce sa o schimbe, iar in goana plecarii soacra-mea nu i-a impachetat decat pentru vreo 2 zile.

Intrebarea mea este: chiar nu se poate face nimic????????????
Copilita aceea este condamnata irevocabil la o viata de cersetorie, chiar daca pentru o clipa a avut o sansa???
Mi se pare incredibil ca in conditiile in care a existat o ancheta sociala, a durat ceva timp pentru a se lua o hotarare, si totusi, copila a fost trimisa la niste parinti care este evident ca nu au vrut-o. Presupun ca vor alocatia sau stiu eu ce alti bani le intra de pe urma ei.
Ce ar trebui sa facem noi, pentru ca Teta sa mai aiba o sansa????

Oana Melinte-Moraru

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aalexia spune:

Parintii nu pot fi facuti sa semneze actele in schimbul unei sume de bani? Iertat sa-mi fie dar interesul lor subit ptr. copil asta denota.
E ingrozitor ce se intampla

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

sau poate o noua ancheta sociala, pe nepusa masa, din care sa reiasa ca se duce la cersit, poate usor ajutata?

dac ale oferiti bani, vor mirosi sursa si vor incerca sa profite cat mai mult

succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralualexandrei spune:

Dandana are dreptate ,trebuie sesizare facuta si sa se demareze o ancheta sociala pe nepusamasa.Daca le veti oferi bani sunt sigura ca nu veti mai scapa de ei si va bateti si mai multe cuie in pingele.

Andra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dante01 spune:

ma gandesc la o treaba combinata, adica sa incercati sa le oferiti bani insa sa organizati si un flagrant...politia sau astia de la dpc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_mm spune:

Dar oare o cale legala 100% de a salva un copil de la o viata josnica nu exista??!! Pe mine ma scandalizeaza faptul ca ea a avut realmente o sclipire de sansa. A fost in grija statului!!! Cum e posibil ca statul sa se spele pur si simplu pe maini de ea?? Mi se pare revoltator. Un copil care nu a fost abandonat si traieste intr-o familie naturala in care o duce foarte prost are nevoie de sesizari si dovezi pentru tratamente rele aplicate minorului pentru ca parintii sa fie decazuti din drepturile parintesti. Dar in cazul ei ... dpc spune ca inainte de a lua hotararea de a o inapoia familiei a facut ancheta. Care sunt rezultatele acelei anchete?? Eu cand m-am hotarat sa adopt cu copil mi s-a pus in vedere din start ca trebuie sa locuiesc cel putin intr-un apartament cu 2 camere (de preferat sa existe o camera a copilului) si ca trebuie sa avem un venit minim pe luna, ca familie. La ei nu se pune problema la fel??? Daca nu de ce???
Chiar si soacra-mea cand a luat-o pe cea mica la ea ca asistent maternal, a venit ancheta sociala acasa si una dintre conditii a fost sa aiba o camera in care sa poata sta fetita. Deci, teoretic, dpc-ul are de respectat niste conditii minime. Cum de nu trebuiesc respectate aceleasi conditii si in cazul inapoierii copilului in familie??
Stiu ca sunt plina de intrebari, dar ma simt atat de infiorator de revoltata si, totodata, neajutorata, incat ...
Ma gandesc ca ideile voastre ma pot ajuta sa gasesc o varianta cumsecade sa ii ajut pe socrii mei sa o ... salveze pe Teta de la o soarta care nu prea are sorti sa fie luminoasa.
Va multumesc, Oana

Oana Melinte-Moraru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Oana, n-are sens sa te lupti cu asta...normal ca lor nu le cere toate "dotarile" pe care trebuie sa le aiba parintii adoptivi, intrucat sunt parintii naturali...pe undeva e normal sa fie asa...dar totusi daca sunt portite de scapare (vezi sfaturile de mai sus), incearca sa le aplici pe astea! Pana la urma e posibil sa reusiti! Rezultatul conteaza!

Adina + Olivia Karla 04.03.2004
pozele noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana-oana spune:

mi se pare ca parintii decad din drepturi numai in cazuri de abuzuri (batai, rele tratamente etc) iar pt asta trebuie sesizat dpc de vecini, neamuri etc. poate daca reusiti sa gasiti pe cineva care sa faca o sesizare. cred ca e o politica nationala de prevenire a abondonului, de aia cred ca astia de la dpc nici nu mai controleaza atunci cand un parinte nu vrea sa-si abandoneze copilul! ideea e cum a ajuns teta la dpc? a fost abandonata sau au luat-o ei? daca a fost abandonata, mi se pare ca termenul in care mama se poate razgandi e de trei luni, dupa care decade din drepturi (o vecina de-a mea a infiat o fetita care fusese abandonata in maternitate si dupa ce maica-sa naturala a renuntat la copil, au mai asteptat 3 luni sa nu se razgandeasca).
Si chestia cu flagrantu ' cred ca merge
Bafta!
Oana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana-oana spune:

Karmen de pe site lucreaza mai jos, scrie-i un pm poate te poate ajuta cu niste informatii mai concrete.

"Psiholog - Directia pentru Protectia Copilului Neamt, Serviciul de Evaluare Complexa.
Pentru inca jumatate de an in concediu de crestere a copilului."

Bafta!
Oana

Mergi la inceput