cum fac sa aflu daca angajatorii au operat in cartea de munca si daca implicit au platit asigurarile medicale catre stat?
este exclusa varianta de a-i intreba direct sau de a vorbi cu d-na contabil.
ma pot adresa carei institutii?
si mai vreau sa stiu in caz ca nu au achitat nimic catre stat, pot eu plati asigurarile de sanatate din buzunarul meu astfel incat sa beneficiez de indemnizatia de 6 mil?
nu pot sa mai astept sa se decida ei sa semnam un contract de munca. exista semnat doar un contract de drepturi de autor. cartea de munca le-am dat-o dar nu stiu daca au lansat-o "in circuit", sau daca o tin intr-un sertar.
ei imi spun ca sunt "angajat", dar tot
amana sa-mi dea o copie la zi dupa cartea de munca sa o duc la medic.
multumesc
Mai intai trebuie lamurit:
***CAS = Contributia de Asigurari Sociale (plata acestei contributii confera vechimea in munca functie de care se acordarea unele drepturi: pensii, CIC, etc)
***CASS = Contributia de Asigurari Sociale pentru Sanatate (plata ei confera asigurarea la servicii medicale gratuite, spitalizari etc)
***CONTRIBUTIE SOMAJ = Asigurarea indemnizatiei de somaj in cazul pierderii locului de munca
In cazul Dvs, puteti verifica plata acestor contributii la:
-Casa de pensii de care apartineti cu domiciliul;
-Inspectoratul Teritorial de Munca;
-Agentia de Somaj.
Pentru a beneficia de indemnizatia de 6.100.000 lei, trebuie sa aveti o vechime in munca de 10 luni ANTERIOARE nasterii copilului. In lipsa vechimii realizata printr-un contract indiv de munca, se poate incheia un contract de asigurare la Casa Teritoriala de pensii, unde veti plati lunar o cota de contributie (CAS)