Hiroshima - arsura din suflet
Raspunsuri - Pagina 2
OtiliaLia spune:
quote:
Originally posted by Sobo
Ce ma mira e ca la stirile din Romania nu am vazut mare lucru pe aceasta tema. Vorba sotului meu: " M-au innebunit pe toate posturile cu Marilyn Monroe si despre Hiroshima nu se spune nimic!"
Sobo si Dragos
"Copiii trebuie crescuti pentru ei, nu pentru parinti." Nicolae Iorga
Posturile nationale din Japonia au prezentat stirea in cel mult 10 minute !
ellaalba spune:
Oare de ce s-a uitat atat de usor cat de mult au suferit oamenii aceea care nu aveau nici o vina??????
Si de ce se acopera mereu erorile ameriane?
Fetelor din Japonia le-as cere nu neaparat parerea lor personala, ci ceea ce cred japonezii care au trecut prin asta, oamenii de acolo!!!
Ceea ce se intampla in Irak e tot un fel de Hiroshima, tot un fel de a strivi cu bocancu' sufletul unei natii. Daca n-am fi aderat la politica americana, noi astia saracii continentului, daca ne-am fi opus cererilor americane, ce destin aveam????
Care e superioritatea natiunii americane?
OtiliaLia spune:
quote:
Originally posted by ellaalba
Oare de ce s-a uitat atat de usor cat de mult au suferit oamenii aceea care nu aveau nici o vina??????
Si de ce se acopera mereu erorile ameriane?
Fetelor din Japonia le-as cere nu neaparat parerea lor personala, ci ceea ce cred japonezii care au trecut prin asta, oamenii de acolo!!!
Ceea ce se intampla in Irak e tot un fel de Hiroshima, tot un fel de a strivi cu bocancu' sufletul unei natii. Daca n-am fi aderat la politica americana, noi astia saracii continentului, daca ne-am fi opus cererilor americane, ce destin aveam????
Care e superioritatea natiunii americane?
Draga mea, pe japonezi nu-i vei pricepe niciodata. Nici eu cred ca nu voi putea sa le inteleg stilul de gandire 100 % si de-o fi sa mai traiesc aici 100 de ani.
Deci parerea lor personala, este simpla: nu ii urasc pe americani ci RAZBOIUL ! Ceea ce fac, fac pentru pace, impotriva razboiului si nu impotriva americanilor.
Iar asa o intrebare - iti cer parerea ta pur personala: daca americanii n-ar fi fost aici in Japonia, dupa incheierea razboiului si nu ar fi pompat tehnologie (idem Germania de vest) oare nu crezi ca aici ar fi fost situatia identica cu Germania estica in 1990 ? (Gandeste-te ce a insemnat ocuparea Romaniei de rusi pana in 1965 !)
Iti raspund eu oarecum, asa cum am priceput eu: felul cum trateaza japonezul de rand situatia aceasta este cel mai corect posibil - de ce sa-i urasca pe unii sau pe altii. De ce sa se umple de ura si sentimente negative ? De ce sa nu se gandeasca cum sa faca sa fie bine in lume si pentru altii. Este crestineste acest stil de gandire chiar daca ei sunt crestini doar intr-o proportie de sub 2 % !
ellaalba spune:
Otilia
eu zic ca uneori istoria e nedreapta. E foarte adevarat ca asiaticii, sau budishtii au o altfel de atitudine fata de viata...si ca noi europenii nu-i vom intelege niciodata!
Dar ar trebui sa nu uitam atat de usor erorile. Vezi atitudinea nemtilor fata de erorile facute fata de evrei!
OtiliaLia spune:
quote:
Originally posted by ellaalba
Otilia
eu zic ca uneori istoria e nedreapta. E foarte adevarat ca asiaticii, sau budishtii au o altfel de atitudine fata de viata...si ca noi europenii nu-i vom intelege niciodata!
Dar ar trebui sa nu uitam atat de usor erorile. Vezi atitudinea nemtilor fata de erorile facute fata de evrei!
Cine a zis ca au uitat ? Tocmai ca nu au uitat si fac totul ca ceea ce s-a intampplat sa nu fie uitat de generatiile urmatoare.
Poate nu ai idee despre ceea ce exista in muzeele dedicate "tragicelor evenimente". In prezent exista trei astfel de muzee dedicate exclisiv. Doua sunt in Hiroshima, unul la Nagasaki.
Unul dintre cele doua din Hiroshima, proaspat deschis, contine tot soiul de "marturii" (video, audio, scrise, fotografii ale celor morti, etc ...) ale marturiilor celor ce au avut norocul sa supravietuiasca.
Multe dintre inregistrari au si traducerea in limba engleza.
Exista o colectie "completa" cu tot ce s-a scris pe aceasta tema in toate limbile pamantului. (carti, ziare, reviste, filme)
Toate acestea se fac pentru ca sa nu fie uitate "ORORILE RAZBOIULUI" nu ca razbunare impotriva cuiva !
OtiliaLia spune:
quote:
Originally posted by Garofitza
What about Pearl Harbour?
Ar trebui sa promovam pacea si sa invatam cu totii din greselile trecutului.
"Nie Wieder" " Never again"PEACE TO ALL!
Garo
Uite ca replica respectiva mi-a scapat.
Desi nu a fost corect ce au facut japonezii la Pearl Harbour, situatia nu este identica nicidecum.
La Pearl Harbour au murit soldati, la Hiroshima, CIVILI: femei, copii, batrani. (sa mai adaug ca au murit si americani, australieni, britanici, coreeni - peste 20.000 de coreeni dupa unele liste ? si alti asiatici si neasiatici ?)
Dintre cei aproximativ 140.000 de morti inregistrati pana la sfarsitul anului 1945 (liste incomplete, explicabil) cam 20.000 au fost coreeni veniti aici (adusi) la munca fortata, 7.200 erau elevi cu varstele intre 12 si 16 ani, care lucrau "fortat" in fabrici si la demolari, cca. 1.000 erau copii sub 3 ani ? Si as putea continua lista.
DA absolut de acord cu ceea ce spui in final: "Ar trebui sa promovam pacea si sa invatam cu totii din greselile trecutului."
ankalaura spune:
Din pacate, fiecare epoca a avut victimele ei... Fiecare tara. Fiecare razboi.
Din pacate, unii sunt de parere ca "asa se mai face curatenie"!
Altii spun "Ghinion! A fost acolo la momentul nepotrivit!"
Si asa ne nastem intr-un timp nepotrivit, in continuare.
Voi mai sperati ca se va invata din greseli? Eu nu mai cred ca intereseaza pe cineva pacea. Am uinceput sa cred in "teoria conspiratiei"
Politica e murdara. De fapt, nimanui nu pasa de nimeni. Totul nu e decat propaganda.
Ce vedem la stiri? Ca dorm parlamentarii la sedinta? Credeti ca lor le e rusine de asta? Cred ca nu, din moment ce continua... Ca s-a mai descoperit un psihopat? Ca a mai facut o gaina pui vii? Si ce daca se prabusesc scolile si spitalele?
Este dureros, dar cred ca pe nimeni nu mai intereseaza nimic. Mortii cu mortii si vii cu vii.
Ii plang la fel pe cei care si-au gasit sfarsitul in lagarele germane, pe cei de la Hiroshima, dar la fel si pe cei de la Cernobil.
Si atunci ma inteb: catre ce ne indreptam? De ce nu-si vede fiecare de treaba lui? Credeti ca parerea americanului de rand conteaza? Nu exista raspuns si oricum nu are nimeni interesul sa-l gaseasca.
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
OtiliaLia spune:
Daca sunteti interesate voi incerca pe sfarsitul saptamanii sa pun niste poze pe web-shots si sa va dau un link cu imagini din Hiroshima si Nagasaki, azi.
amai spune:
Suntem ceea ce am invatat sa fim ,iar copii nostrii vor fi ceea ce ii vom invata sa fie!
Ma doare, nu numai ceea ce s-a intaplat sau se intampla ,dar mai ales ceea ce se poate intapla.
Cand ne nastem suntem atat de puri si aducem atita dragoste, de ce stricam toate acestea? N-am puta oare sa-i invatam pe copii nostrii sa iubesca, sa-si respecte semenul indiferent de culoare, religie sau conditie sociala .
CE CAUTA UN PISTOL -de jucarie - IN MANA UNUI COPIL - CE JOACA E ASTA? Oare le-am aratat lor tot ce era frumos in lume si nu mai gaseam subiecte, ca tote desenele animate sunt pline de violenta si de ura?
Binenteles ca trebuie sa stie si ei ce se poate intampla daca..., sau ce s-a intaplat, dar trebuie sa fie convinsi ca acesta este un lucru RAU SI NU ESTE DE JOACA. Altefel ajung sa confunde binele cu raul si o iau razna! Ajung la maturitate si ne intrebam de ce au reactile pe care le au...
Irimell spune:
quote:
Originally posted by OtiliaLia
Daca sunteti interesate voi incerca pe sfarsitul saptamanii sa pun niste poze pe web-shots si sa va dau un link cu imagini din Hiroshima si Nagasaki, azi.
Lia-S
Ar fi foarte frumos sa ne arati poze cu Hiroshima si Nagasaki azi...mie mi-au ramas pe retina imaginile ingrozitoare de dupa razboi...M-ar interesa sa citesc cartea scrisa de tine, daca poti sa imi spui titlul ca poate o gasesc cind merg acasa...
Pace in suflet,Irimell