cum se intra in CIC?

cum se intra in CIC? | Autor: MariaG

Link direct la acest mesaj

pe 9 august mi se termina concediul prenatal si de lauzie si vreau sa intru in CIC. Care e procedura? sunt primul caz in istoria firmei si ma intreaba ei pe mine... trebuie sa fac cerere? ce sa scriu in ea (la capitolul compus cereri sunt un dezastru de cand ma stiu)? pt ce perioada se face cerere? se poate renunta/prelungi? (adica daca ma satur de cat am cerut pot sa renunt la restul desi am facut cerere sau daca am facut cerere doar pentru o parte din el pot sa ma razgandesc si sa-mi mai iau - in limita duratei legale desigur?)
ce de-a intrebari am pus.....
multumesc frumos

Maria (01.08.1978) si Alex(06.05.2004)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.
Parintele sau sustinatorul legal, care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, are obligatia sa depuna lunar platitorului de drepturi:
a) declaratie pe propria raspundere, care sa ateste ca celalalt parinte nu exercita concomitent acelasi drept;
b) declaratie pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati din care sa obtina venituri.
Indemnizatia se plateste pe baza cererii-tip privind solicitarea dreptului de asigurari sociale, a livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MariaG spune:

multam
exista cerere-tip??? de unde o iau? sau am inteles eu prost?

Maria (01.08.1978) si Alex(06.05.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Cererea tip este IDEM cererea pt indemnizatia de concediu medical si o poti gasi:
- la firma unde lucrezi
- la casa de pensii
- ANEXA 39 din Ordinul 340/2001 (sau daca ai email o vei primi)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Cererea o poti descarca de aici: http://formulare.e-guvernare.ro/index.jsp?page=form_details&categoryID=2&formID=555

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

buna, am si eu mai multe intrebari(daca se poate sa-mi raspunda cineva :-)
pe scurt care este siutatia mea:
am lucrat ca profesoara la un liceu(cu carte de munca)din sept 2000 apoi am nascut primul copil in 2001 si nu am beneficiat de concediu de maternitate sau altceva, pur si simplu am vrut sa merg la serviciu.
Din 18 dec 2002 il insotesc pe sotul meu in strainatate si mi-am intrerupt activitatea la liceu, legal, in baza unei adeverinte eliberata de la sotul meu de la servici, adeverinta in care era specificat sa mi se pastreze postul pentru 1 an de zile, insa a trecut deja un an si 8 luni (ma rog cu mici rugaminti nu cred ca ar fi o problema sa recuperez postul)
In acest timp(18 dec 2002- si pana in prezent) am platit CAS la Vitan pe un salariu de 2 500 000 lei (adica platesc vreo 850 000 lei pe luna)
Sunt din nou insarcinata in 5 luni si as vrea sa stiu:
1. beneficiez de concediu prenatal si de lauzie daca platesc CAS?
2. beneficiez de concediu de maternitate pentru cresterea copilului pana la 2 ani, adica acei 6 500 000 lei ?
ideea este ca eu am sa merg sa nasc acasa in Romania si am sa plec de aici pe la 7 luni fiindca am auzit ca nu-i bine sa mergi mai tarziu de aceasta luna cu avionul, ce ma sfatuiti: sa merg la liceu(sa lucrez) astea doua luni cat mai am pana nasc ca sa fie cat de cat o continuitate la liceu(asta in cazul in care mai primesc postul) sau in acest fel se intrerupe continuitatea CAS-ului si pierd tot si concediu de lauzie si cei 6 500 000 lei? sau sa-mi vad linistita de CAS si sa intru in prenatal?
in speranta ca ati inteles ceva din intrebarile mele astept raspuns
va multumesc pentru intelegere

monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns apiora spune:

buna tuturor mamicilor

urmaresc cu interes discutiile purtate pe acest site mai ales ca prin februarie voi avea si eu un bebe.
dar nu inteleg prea bine anumite lucruri:
1. in perioada concediului prenatal si postnatal voi fi platita cu salariul pe care il am in prezent sau cu acea indemnizatie cic (6.500.000)?
2. ca sa beneficiez de indemnizatia de 6.500.000 ce anume trebuie sa fac?
3.concediul post natal si cic nu e acelasi lucru?

Mergi la inceput

Pentru Monica

1) Intrucat ai facut un contract de asigurare cu Casa Judeteana de Pensii si ai platit CAS, constituie stagiu de asimilare (vechime in munca) si poti beneficia de Concediu pt ingrijirea copilului pana la 2 ani cu conditia sa ai 10 luni asigurate ANTERIOR datei nasterii copilului. (cuantumul aprox.6.500.000 lei)
2) poti beneficia de concediu de maternitate (prenatal + lauzie):
-fie de la Casa de pensii de care apartii
SAU
- de la scoala daca reincepi activitatea si depui acolo certif medical pentru concediu de maternitate.
in cazul in care reiei activ la scoala POTI intrerupe contractul cu Casa teritoriala de pensii (plata CAS)

Mergi la inceput

pentru apiora!

1)indemnizatia de concediu prenatal si postnatal vei fi platita cu 85% din media veniturilor pe 6 luni anterioare primei zile de concediu medical.

2) Sa beneficiezi de CIC (concediu ingrijire copil pana la 2 ani), nu trebuie sa mai faci nimic! Trebuie sa ai o vechime in munca de 10 luni ANTERIOR datei nasterii copilului.

3)Concediul postnatal este un concediu medical OBLIGATORIU de 42 zile DUPA data nasterii. Nu este acelasi cu CIC.
Abia din a 43-a zi de la nastere poti solicita CIC.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DANIELA 1974 spune:

Nu stiu daca am postat bine subiectul, scuze anticipate.
Am si eu o problema. Am nascut anul trecut mai precis in 16ian. dar nu am avut nici o zi CIC, am stat 3luni acasa primind cei 85% dati de firma. Intrebarea mea este daca dupa 15luni in care am lucrat mai pot
beneficia de concediu pt. ing. copilului, adica acei 6.500.000, pina la virstea de 2 ani?

multumesc frumos
Daniela si Alexandra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

cool, iti multumesc mult pentru raspuns.
toate cele bune

monica

Mergi la inceput