Despre papagali...
Este cineva care are papagal in apartament? Sau mai exact Perusi(nu stiu daca asa se scrie)?
Eu imi doresc mult un papagal si as vrea sa stiu cat sunt de galagiosi, daca rezista singuri, daca e mai bine sa fie baiat ori fata, si in fine daca e greu de intretinut sau scump?
Multumesc!
GabrielaHope
"Cel mai mare pacat este acela de a nu zambi, macar odata, in fiecare zi de viata!"
Raspunsuri
petra spune:
Din pacate, papagalilor Perush, nu le prea place singuratatea. Daca vrei totusi, trebuie sa iti iei 2, mascul si femela.Aceasta specie se innulteste doar daca sunt impreuna mai mult de 3 perechi, si necesita casute special colorate pentru fiecare unde-si depun ouale. Doar in doi , vor fii doar veseli si vor avea companie.
Eu am avut doi, mascul si femela, iar cand le curata cusca tatal meu, unul dintre ei(masculul) a zburat, si fiind afara nu s-a mai intors. A ramas doar femela care devenise foarte nervoasa, si pana sa ne gandim sa-i aducem alta pereche, ea a tras atat de mult de un betisor de la cusca, incat la rupt si a zburat si ea. Fiind vara ii tineam afara la un loc cu soare si umbra.
Asa ca nu cred ca ve-i reusi sa faci un papagal de asta sa se acomodeze la singuratate dupa ce il iei din mijlocul a mai multi.
Daca iti plac si iti sunt dragi, te ve-i obinui si cu galagia lor, si nu fac chiar asa de multa.
Femelele sunt mai fad colorate, masculii sunt mai colorati si au pene mai frumoase.
MADYN spune:
Infofun, am avut cu multi ani in urma. Eu mi-am cumparat mascul pt ca stiam ca ei pot vorbi, si chiar asa a fost. Invatase sa spuna o sumedenie de cuvinte, dar numai de la mine, imi imita chiar si timbrul vocii.A fost un dulce insa din pacate dupa trei ani s-a imbolnavit si a murit.Nu e greu de intretinut, maninca mei iar al meu mai minca (si bea) cam ce mincam si noi(se infigea si la paharul cu vin sau tuica). Sint destul de galagiosi mai ales in compania persoanei pe care o iubeste cel mai mult.
Eu una nu mi-as mai lua pt ca...e f. greu cind vine momentul "despartirii".
petra spune:
De intretinut, nu este scump. Doar investitia intr-o cusca, cu un sistem de apa pentru ei, unul pentru mancare o jucarie doua , si bineanteles o punga cu seminte pentru ei, care nu cred ca sunt f. scumpe.
Maruta spune:
Cum te mai simti gravidutz-o ?
Eu cred ca sunt unicat; am catel (fetita-11 ani), papagal (fetita-1 an si ceva) si pisic (baietel- 9 luni) sau cum ar spune sotul meu am o adevarata menajerie !
Sa stii ca prima oara mi-am cumparat un perus (baietel) mic si galben care era tare nostim, toata ziua striga prim casa MAMA; din pacate o clipa de neatentie si a zburat zvrrrrrr;
- pe urma am cumparat un papagal nimfa (tot baietel) - sunt papagalii aia mai mari cu mot - ca sa nu se plictiseasca i-am luat si perechea pentru ca plangea dupa ea. Din pacate astia mi-au murit - papagalii sunt foarte sensibili si nici n-am stiut prea bine cum sa-i ingrijesc. Baietelul invatase sa fluiere "m-a facut mama oltean" si toata ziua asta canta - desigur ca o striga si pe mama (ea fiind casnica si stand toata ziua cu ei); ATENTIE impreuna faceau o galagie de-ti venea sa-i arunci - cum rasarea soarele ei se puneau pe ciorovaiala;
- acum am o fetita albastra, e foarte cumintica, dar si obraznica; nu poti sa mananci ceva in sufragerie ca hop si ea, daca iti pui ochelarii la ochii ii place sa te ciugule stand pe rama ...
Daca ai nevoie de cusca am eu una dintr-aia mai mica - mi-a ramas pentru ca nimfele erau mari si aveau nevoie de o colivie pe masura asa ca "micuta" sta in ditamai casoiu.
Daca te decizi sa-ti iei papagal o sa-ti dau mai multe sfaturi.

Maruta
" Cind trupul iti patimeste alearga la doctor, iar cind sufletul iti patimeste cheama un prieten, caci dulcele glas al prietenii este cel mai bun leac al durerii."
I. Golescu
mari_alhillo spune:
eu am avut doi papagali dar nu perusi,i-am luat doi pentru ca mi s-a spus ca mor daca nu sunt in pereche,dar o colega de a mea a primit unul cadou,de sex masculin,l-a invatat sa vorbeasca chiar,spunea o multime de cuvinte,i-a murit dupa 8 ani dar vreau sa te avertizez ca nu prea o sa mai ai liniste si nici curatenie in locul unde ii vei pune.
de intretinut nu este scump deoarece mincarea pentru ei este ieftina
anca tanasica spune:
Noi am avut mai multi....povestile lor:
1.primul...unul galben si f.frumos (nu stiu ce era ca nu a stat prea mult cu noi) a zburat pe geam....nu avea nume...ca n-am apucat....
2.al doilea a fost luat de mila de la zoocenter dupa ce a zburat primul...la 1 zi...spun de mila pentru ca era un papagaloi f.bolnav, fusese la un tigan si ii smulsese penele lungi de la aripi si ii rupsese un piciorus...l-am luat sperand sa-i fac cat mai frumoase ultimile zile de viata...de la magazin mi-au spus ca va mai trai maxim o luna si a trait 8 luni....devenise f.atasat de mine, statea tot timpul pe birou cand lucram si cand ma duceam la baie venea dupa mine...nu putea sa zboare...dar era un scump....cand a murit am zis ca nu mai iau altul...il chema puiu....
3.o femela f.frumoasa, bleo cu coada mov....bella...era superba si f.salbatica...prima noapte si-a petrecut-o pe galeria din sufragerie ca nu a vrut in cusca....i-am taiat penele de la aripi ca sa se invete cu noi si timp de 3 luni pana i-au crescut a stat numai pe umarul lui tata...dupa aia nu ne-a mai cunoscut pe nici unul....
4.l-am cumparat pe puiu 2 pentru ca imi era dor de puiu 1 si bella era f.rea....puiu2 era gri cu coada mov....pipernicit....si f.iubitor si zglobiu....la inceput bella il cam ciocanea in cap...dar s-au invatat unul cu altul si era ok....dupa 4 ani a murit bella....si dupa 2 sapt.si puiu2 (unii zic ca de dor de bella)...imi plac f.mult...ii iubesc...cu puiu1 si puiu2 interactionam f.bine...veneau pe deget...ma pupau...vorbeam...ziceau puiu....dar nu-mi voi mai cumpara...dupa puiu1 am plans o luna....dupa bella am plans mai mult...dupa puiu 2 am plans 3 luni....
Eu le dadeam sa pape trill si mai erau un fel de cutii cu mei si alte seminte care aveau si miere si vitamine....le luasem os de sepie (ca sa-si toceasca ciocul) si o groaza de jucarii....le-am dat pe toate sa nu-mi mai aduc aminte....
De galagiosi erau f.galagiosi...se trezeau in fiecare dimineata cand dadea soarele si incepeau sa cante....
Anca si bebelina Alexandra (10 nov.2003)
==================================
http://www.vectornoise.com/Alex/index.html
==================================
Bubbles spune:
Am avut si eu, pe cind eram adolescenta.
Si acum imi este tare drag de ei, dar nu mai vreau sa ne luam, deoarece am suferit tare mult dupa cei ce i-am avut. Nu pot sa povestesc de cita lacrimi si tristete am fost in stare, cind au zburat sau unul dintre ei a murit.
Sunt galagiosi, sunt in stare de niste triluri asa de frumoase. Pe noi ne bucurau, dar vecinii...
In plus, perechea pe care am avut-o erau ASA de
iubaciosi
, toata ziua se pupaceau si se jucau unul cu celalalt, sau se balaceau in apa.
Necesita ceva ingrijire, deoarece cind dau cu ciocul in mei, cojitele se redirectioneaza imprejurul coliviei, si zilnic trebuie curatat.
In plus trebuie sa petreci mai mult timp acasa, sa nu fii plecat toata ziua, am remarcat cit erau de bucurosi cind ne intorceam si ne vedeau, incepeau instant sa ne cinte, dragii de ei. 
Anderra spune:
Taticu' a avut crescatorie..canari si perushi (participa cu ei si la concursuri). Subscriu in totalitate la tot ce au scris fetele... intr'adevar perushii sunt de senzatie,se ataseaza de tine ,sunt comici,au niste scheme de te binedispun instantaneu..
Nu va descriu galagia de la mine din casa, iarna bucataria erau peretii tapetatzi cu colivii de diverse marimi..baietzeii canari sunt atat de galagiosi mama-mama mai ales cand se indragostesc si vor sa intre in gratiile partenerei
aveam zile cand daca eram singura in casa le puneam cate o patura peste colivie 

da' ei nu..perseverenti baietii..continuau concertul.. cu toate astea ii iubeam la nebunie..tata tinea evidenta la fiecare in parte + ca puilor dupa ce ieseau din gaoace le puneam niste inele speciale,un adevarat chin ,mi-era teama mereu sa nu le rup "degetzelele".
Perushii intr'adevar,se recomanda sa fie luati pereche .. sufera de dor si inima albastra..nu prea se inteleg bine cu singuratatea (de parca s'ar intelege cineva bine?)
La capitolul mancare aveam un secret: pisam un ou fiert si il amestecam cu morcov ras..un deliciu pentru ei (sper nu dadeau semne de suparare). Le mai dadeam si feliute de mar pe care le prindeam de gratiile coliviei cu un clestisor special.
Vara ii mutam in balcon unde perushii stateau in colivie comfort 0,super colivie pe juma' de perete in care locuiau 2-3 familii si puii lor. Aveau conditii extra + leganel in care se zbenguiau non stop. M'a impresionat ca atunci cand fetele cloceau baietii veneau si le hraneau ca nu cumva sa plece din cuibushor. Tavitza cu nisip o schimbam la 2-3 zile.
Sufeream ca un caiine de fiecare data cand tata vindea din ei si de cele mai multe ori ma trimiteau la plimbare cand se efectuat "tranzactiile".
Cand s'a mutat la tara tata i'a vandut pe toti nu are sens sa povestesc cat am plans,pentru ca printre ei se aflau si perushii mei preferatii: puiu TiTi si "acita Elena"..la faza cu acita Elena nu ma intrebati de unde mi'a venit ideea ca nici yo nu as stii sa va raspund.
Acum la tara creste porumbei care,la randul lor, sunt de gasca..da' zau daca se compara cu perushii si canarii de alta data ..
va pup,
Anderrusha
"Nu e important ce ti se intampla ci cum reactionezi la ceea ce ti se intampla"
sinzi_ana spune:
Si eu am avut unul, si mi-a fost mila ca era singuratic, i-am luat o pereche care a fugit dupa 3 luni pe geam (il lasase bunica deschis). A doua prietena a lui a murit din cauze necunoscute si el a ramas singurel...
Era trist si cum bunica se cam plictisise de el pentru ca facea galagie dimineata devreme (noi il aveam pe David si nu l-am luat acasa) l-am dus la parintii si fratii lui (il luasem de la niste cunoscuti) si de dragul reuniunii a murit la scurt timp...
Cred ca sunt foarte fragili si eu acum pledez pentru a nu cumpara asa ceva, pentru ca ei sunt fericiti in mediul lor nu tinuti in cusca toata ziua...iar cu cat cumparam mai multi, cu atat vor creste numarul lor in magazine si vor fi detinuti pe viata si nefericiti!!!
Sinzi si DAvid
miau-miau spune:
quote:
Initial creeata de infofun
Este cineva care are papagal in apartament? Sau mai exact Perusi(nu stiu daca asa se scrie)?
Eu imi doresc mult un papagal si as vrea sa stiu cat sunt de galagiosi, daca rezista singuri, daca e mai bine sa fie baiat ori fata, si in fine daca e greu de intretinut sau scump?
Multumesc!
Eu traiesc cu unul. Cind l-am luat credeam ca este alt soi de pasare. Foarte galagios, ciriie vesnic. Vad ca unii isi iau zborul singuri pe geam, altii trebuie ajutati...