retete vegetariene
MAi spuneti-mi si mie ce mai gatiti fara carne..ca eu nu mai stiu...
Raspunsuri
cica spune:
Azi am facut un pilaf cu orez si legume..cu porumb..morcov si ardei...mmm..a iesit bun tare..am uitat: am pus si ciuperci! Foarte bun!! Vi-l recomand cu telemea!
alexuta spune:
Tocanita de ardei copt.
Coci ardeii,le scoti semintele,faci o tocanita obisnuita,cu multa ceapa,ardi,rosii,apoi pui ardeiul copt,patrunjelul si daca vrei putina faina.
O bagi apoi la cuptor pana este gata.
Daca o vrei mai interesanta,poti sa lasi coditele la ardei,dar sa le scoti semintele.
POFTA BUNA!
Rebeca spune:
Ieri am pregatit o delicioasa ciorba de perisoare.
O sa scriu doar reteta de perisoare, caci restul este simplu. Pentru 3 l de ciorbita faci perisoarele din:
2 linguri orez, 1 lingura nuca pisata, o ceapa mare tocata fin si calita in putin ulei si apa, o lingura vegeta sau putina sare, cimbru, 1 ou, 3 lingurite faina sau pesmet, 3 linguri gris, 5 linguri granule de soia.
Amesteci toate ingredientele si faci perisoare. Atentie, la fiert ele isi maresc dimensiunile din cauza orezului si a granulelor de soia!
Le adaugi fie in apa in care ai pus legumele la fiert inca de cand incepe sa dea in clocot(trebuie ca focul sa fie dat incet pentru a obtine clocote mici) si le lasi sa fiarba impreuna,iar de aici inainte ciorba se pregateste la fel ca toate celelalte, fie le fierbi separat si le adaugi spre sfarsit in ciorbita. Daca alegi prima varianta, ele vor da mancarii o usoara culoare inchisa datorita miezului de nuca, dar gustul va fi mai bun.
country girl spune:
RISOTTO CU DOVLEAC
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g orez (cu bobul rotund), o bucata de dovleac (250 g), untdelemn fin, o ceapa mare alba, 100 g cascaval (uscat), 4 felii de sunca, 30 g smantana proaspata, sare, piper, 500 ml apa fiarta cu concentrat de pasare.
Curatati dovleacul de coaja si de seminte si taiati-l in feliute subtiri. Caliti-l 25 de minute in untdelemnul incins. Sarati, piperati. Separat, curatati ceapa, tocati-o mai mare si caliti-o in alta tigaie, in untdelemn. Adaugati orezul, lasati-l putin sa se caleasca, apoi adaugati progresiv zeama de supa, amestecand mereu. Cand orezul e fiert (cam 20 de minute), adaugati cascavalul taiat cubulete si smantana, amestecand mereu. In final, incorporati dovleacul calit si sunca taiata, si ea, cubulete. Incalziti din nou compozitia si serviti imediat.
country girl spune:
BUDINCA DE ANDIVE CU CIUPERCI
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 andive mari, sucul unei lamai, o ceapa mica, 2 linguri de untdelemn, 500 g ciuperci, o legatura de patrunjel verde, grasime pentru uns forma, 200 g smantana groasa, 2 oua, 50 g cascaval ras, sare, piper negru macinat, un varf de cutit de nucsoara rasa.
Se spala andivele, se taie in doua pe lung si li se scoate tulpina lemnoasa inferioara. Se fierb acoperit, 10 minute, in apa cu doua linguri de suc de lamaie. Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in untdelemn incins. Se spala ciupercile, se taie in feliute si se calesc impreuna cu ceapa pana cand se evapora tot lichidul. Intre timp, se spala patrunjelul si se toaca marunt. Se unge un vas de yena si se asaza in el andivele bine scurse de apa, cu fata in jos. Se amesteca ouale cu smantana, ciupercile calite si cascavalul ras. Se sareaza si se pipereaza puternic, se adauga praful de nucsoara. Se intinde compozitia uniform peste andive si se coace in cuptorul incins dinainte, vreme de 20 de minute.
country girl spune:
PLACINTA CU FASOLE VERDE
Ingrediente: Aluatul - 300 g faina, o lingurita sare, 160 g unt sau margarina, 60 g cascaval ras, faina pentru planseta. Umplutura - 750 g fasole verde din conserva sau congelata, o legatura de cimbru, 6 oua, 250 g smantana, 1/8 l lapte, piper macinat, o legatura de codite de ceapa verde, 300 g bacon (costita afumata), grasime pentru tava.
Aluatul - Se framanta un aluat neted din toate ingredientele, plus sapte linguri de apa rece. Se inveleste intr-o folie de plastic si se lasa sa stea la rece circa o ora. Umplutura - Fasolea verde congelata si cimbrul se fierb 10 minute in apa cu sare (daca e din conserva, se scurge doar). Se strecoara, se baga sub un jet de apa rece si se lasa sa se scurga. Se bat ouale cu smantana si cu laptele si se adauga sare, piper si coditele de ceapa taiate rondele. Se intinde aluatul, se asaza intr-o tava unsa, se inteapa din loc in loc cu furculita si se coace 4 minute in cuptorul incins. Se scoate din cuptor, se intinde fasolea peste aluat, se toarna deasupra ouale batute cu lapte si smantana si se presara feliute de Bacon. Se baga din nou la cuptor si se mai coace 15 minute. (Merge de minune cu bere.)
Sfatul meu: cumpara aluat minune din comert sau foietaj ca sa economisesti timp si munca
country girl spune:
GHIVECI TURCESC
Ingrediente: 6 rosii carnoase, 2 cepe, 2 dovlecei (400 gr.), 1 vanata, 1 ardei capia rosu, 2 catei de usturoi, 3 linguri de untdelemn, 1 foaie de dafin, 1 legatura de patrunjel.
Se oparesc rosiile, se curata de pielite, se taie in doua, li se scot semintele, apoi se taie in bucati. Se curata cepele, se taie in doua, apoi in inele subtiri. Se spala dovleceii si vanata, li se taie coditele, apoi se taie in bucati (dovleceii sa fie fragezi). Se spala ardeiul, se taie in doua, se curata de seminte si de nervuri, apoi se taie bucati. Se curata cateii de usturoi si se toaca marunt. Se pune untdelemnul sa se-nfierbante. Mai intai se calesc vinetele, se adauga apoi ardeii, dovleceii, ceapa si usturoiul, si se lasa si ele sa se patrunda. Se adauga rosiile si foaia de dafin. Se pune cratita pe flacara mijlocie si se lasa la fiert 40 de minute. Se sareaza si se pipereaza mancarea. Se adauga la urma patrunjelul tocat. Ghiveciul se serveste ca fel principal, alaturi cu paine prajita.
country girl spune:
SALATA DE FASOLE VERDE CU ARPAGIC
Ingrediente: 500 g fasole verde, 250 g arpagic (ceapa mica), un praf de cimbru, o legatura patrunjel verde, un ou fiert tare, un galbenus (crud), o lingurita mustar iute, 4 linguri de vin alb sec, 6 linguri concentrat de pasare, 5 linguri ulei, 3 linguri otet alb, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata arpagicul si se rumeneste intreg la foc mic, in doua linguri de ulei, amestecand intruna. Se stinge cu vinul si zeama de carne de pasare, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba incet zece minute. Se adauga putina sare si se lasa sa se raceasca. Se spala patrunjelul si se taie fideluta. Oul fiert, curatat de coaja, se paseaza printr-o sita, dupa care se amesteca cu galbenusul crud, cu restul de ulei, mustarul si otetul. Se sareaza, se pipereaza si se adauga putina zeama in care a fiert ceapa, pentru a se obtine un sos neted. Se scurge ceapa si se amesteca cu fasolea, patrunjelul tocat, praful de cimbru si sosul preparat anterior.
country girl spune:
si o reteta pentru inviorarea vietii de familie
SUPA-CREMA DE TELINA
Ingrediente: 500 g telina (radacina), o felie de lamaie, 700 ml zeama de zarzavat, 4 felii de slaninuta (optional), 150 g smantana subtire, sare, piper, un varf de cutit de zahar
Se curata telina si se taie in bucati mai mari. Se pune la fiert apa cu Knorr sau Vegeta si cand clocoteste se introduce telina (si felia de lamaie). Se fierbe la foc potrivit, circa 20 de minute. Intre timp, se prajesc feliile de slaninuta intr-o tigaie de teflon (fara grasime) si cand sunt rumene se scot si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Se scoate felia de lamaie din oala, iar telina, impreuna cu zeama in care a fiert, se paseaza si se toarna inapoi in oala. Se adauga smantana, se lasa sa mai dea in cateva clocote, se sareaza si se pipereaza. Supa-crema astfel preparata se serveste in boluri, presarata cu bucatele mici de slaninuta prajita si - dupa gust - cu frunze de telina, taiate marunt.
country girl spune:
ultima reteta pe ziua de azi, promit
Supa cu iaurt, orez si menta
Ingrediente: 50 g orez cu bobul lung, 1 ceapa mare, 60 g unt, 1 1/2 l zeama concentrata de carne (Knorr+apa), 350 g iaurt gros, 2 oua mijlocii, 1 lingurita amidon, sare, piper macinat, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingurita cu varf menta uscata, menta proaspata pentru garnisit.
Se pune orezul intr-o sita si se clateste cu apa rece. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste intr-o oala de supa - in 30 g de unt. Se stinge cu zeama de carne si, cand da in clocot, se introduce orezul si se lasa sa fiarba 20-25 de minute. Iaurtul, ouale si amidonul se bat bine cu telul, se amesteca cu putina zeama fierbinte si se incorporeaza in supa. Se lasa supa sa se-nfierbante, amestecand intruna, apoi se gusta de sare si de piper si se acreste cu zeama de lamaie. Untul ramas se pune la incins intr-o tigaie, se dunstuieste in el menta uscata (pana ce face spuma) si apoi se introduce in supa.
Aceasta se serveste fierbinte,”garnisita” cu frunzulite de menta proaspata.
POFTA BUNA!