Ce fac nasii de nunta?
Ajutor!niste prieteni se casatoresc in septembrie si ne-au propus sa le fim nasi.Foarte frumos, am fost incantati, dar nu stim ce trebuie sa facem.Ce responsabilitati avem?
Va rog sfaturi!n-am fost decat la nunta mea si atunci nasii nostri nu prea s-au implicat.
Raspunsuri
roller025 spune:
Brinnie, ca nasha a trebuit sa: cumpar lumanarile, buchtele, sa platesc biserica, sa iau miresei broboada si oglinda. Noi ne-am limitat cam la atat, dar i-am ajutat cu tot ce au mai vrut: facut rost de vin, consultat in legatura cu diverse: meniu, restaurant, muzica etc.
Mult succes si sa fiti fericiti!
Dana si Victor Mihai
Brinnie spune:
Multumesc mult!dar ce buchete? si ce se face cu broboada si oglinda?
Sa va traiasca Victorrr!!!si noi avem un Victoras si este pe 12 mai, tot anul asta!acum ne pregatim de botez,va fi in septembrie.
adda spune:
quote:
Originally posted by Brinnie
Multumesc mult!dar ce buchete? si ce se face cu broboada si oglinda?
Buchetele sunt 2 din cate stiu eu: unul al nasei si unul al miresei (ca sa nu fie discutii si, implicit, mireasa "cu botic" , intreab-o ce flori prefera).
Cu broboada (sau esarfa) se inlocuieste voalul miresei dimineata, inainte de "a se sparge nunta". Oglinda se foloseste la gatitul miresei.
Din cate stiu eu, nasii cumpara si bombonicile care se arunca in biserica in timpul slujbei, cand se canta "Isaia dantuieste".
In unele regiuni ale tarii se obisnuieste ca nasa sa cumpere voalul si coronita miresei, dar mai bine intreab-o pe viitoarea mireasa, poate prefera sa le cumpere ea...sau cumparati-le impreuna
Distractie placuta!
bebitzu spune:
adda, esti cumva olteanca?se pare ca stii aceleasi obiceiuri ca pe la mine acasa (Tr. Severin).
Brinnie, noi cand am fost nasi am platit lumanarile, buchetele (sunt 2 - nasa si mireasa), platit biserica, voal si coronita.
Cum finii nostri sunt in Rm. Valcea, ei au cumparat tot iar noi am dat numai banii.Dar cam astea sunt obiceiurile.
Si la mine la nunta nasa a adus o oglinda iar dimineata nu am avut basmaluta, insa am transmis voalul in capul domnsoarei de onoare, cica sa gaseasaca si ea jumatatea dorita.
Bafta si distractie placuta
Nicoleta si Mihnea
Llaura spune:
Mai exista obiceiul ca nasii sa daruiasca finilor o icoana protectoare a tinerei familii; noi am primit de la nasii nostri o icoana cu Bunavestire (icoana pe lemn, extraordinar de frumoasa). Tinand cont ca aproape imediat ce ne-am casatorit am plecat din tara, nu stiu ce dar mai frumos ne puteau face. Icoana am sfintit-o in biserica in care ne-am cununat.
Brinnie spune:
Am inceput sa-mi fac o idee;multam frumos de ajutor,dar...tot mai am niscai intrebari.La restaurant,foto nu participa nasii?
A,dar de biserica Elefterie stie cineva ceva?cat e taxa si mai ales cum e slujba si corul.
Inca mii de multumiri!
adda spune:
bebitzu, sunt moldoveanca 100% .
Din cate stiu eu, nasii nu participa la cheltuielile legate de restaurant, foto.
Totusi, daca doriti si puteti ajuta mai mult, sunt convinsa ca mirii vor fi bucurosi. Depinde cat de apropiati le sunteti. Daca e vorba de prieteni buni mai bine discutati cu ei si-i intrebati cu ce-i puteti ajuta in mod concret.
Obiceiurile pot fi incalcate nu-i nici o nenorocire, atat timp cat nu se supara nimeni ca nu au fost respectate.
De exemplu, la nunta mea am convenit cu nasa ca nu vrem nici un fel de obicei de genul: gatitul miresei, oglinda la gatit, servitul nasei cu dulceata cand intra in casa miresei, ruperea unui colac deasupra miresei cand aceasta iese din casa etc. Dar n-am scapat chiar de toate obiceiurile pentru ca au avut grija mama si bunica , desi eu m-as fi lipsit bucuroasa de ele.
Burtocika spune:
Eu stui ca nasii sunt responsabili de luminari, biserica (platesc preotii si corul), si voalul miresei. Buchetele stiu ca sunt in sarcina mirelui. Mai este si baticul (sau esarfa) cu care, la spartul petrecerii, nasa inlocuieste voalul miresei. Voalul se pune de catre mireasa unei fete tinere, de obicei domnisoarei de onoare, ca sa se marite in anul urmator.
Nasii nostri nu s-au implicat cu absolut nimic in pregatiri, doar au platit biserica si au luat esarfa. Noua ne-a convenit, pt ca nu ne-au impus gusturile lor si am putut sa le facem cum am vrut noi. Daca relatia voastra cu finii este apropiata si deschisa, puteti discuta cu ei, eventual voi sa dati banii, in anumite limite pe care le stabiliti, si ei sa-si aleaga dupa preferinte.
Noi cind am fost nasi la sora mea, am platit pt luminari, pe care le-am ales impreuna, biserica, si voalul.
Mai sunt si alte obiceiuri, legate de gatitul miresei, printre care voalul, care trebuie prins de nasa. Mai multe nu stiu ...
Boghi
danyce spune:
salut,
Eu am fost nasa pe 3 iulie, in Blaj, si acolo a trebuit sa platesc biserica, lumanarile, tortul miresei si nasul a trebuit sa rascumpere mireasa cand aceasta a fost furata la miezul noptii.De buchete nu ne-a spus nimeni nimic. Eu cred ca obiceiurile depind de la zona la zona.In Maramures, de unde ma trag eu, nasii nu platesc decat lumanarile si biserica. Cu toate acestea, eu nu am respectat traditia la nunta mea si chiar nu am cerut absolut nimic nasilor, dar cu toate acestea m-au ajutat enorm, cazandu-mi toata trupa de olandezi pe gratis timp de o saptamana.Discuta cu finii sa stii la ce sa te astepti (nici la mine nu voiau finii nimic,dar parintii lor aveau alta parere, mai ales ca eu stau peste hotare si cunoasteti mentalitatea romaneasca; oricum eu eram pregatita pentru asa ceva si nu le pot reprosa finilor nimic;eu am impacat doar pe toata lumea).
Daniela Veuger si bebita mica din burtica
Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem