impozit pe profit/venit?
am o firma,SRL,infiintata in 26-03-2004 cu un angajat incepand din data de 1-07-2004 si asa vrea sa aflu in ce categorie ma incadrez:
-platitor de impozit pe profit - 25%
-platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor -1.5%.
Mentionez ca nu am facut pana acum nici o cerere la Finante prin care sa ma declar platitor de impozite, iar acum am aflat ca pana luni tb sa depun si declaratiile.
Sper ca ma fost cat de cat explicita in ceea ce am scris si astept raspunsurile voastre.
Va multumesc anticipat,
Andreea
Raspunsuri
ioanau spune:
Chiar daca firma a fost infiintata ca si microintreprindere, trebuia ca in termen de 60 zile de la infiintare sa aiba cel putin 1 angajat cu contract de munca. Cum tu ai depasit cu mult acest termen, firma este automat platitoare de impozit pe profit 25%.
bgomoiu spune:
Merci mult pt raspuns, exact asa credeam si eu, dar am vrut sa aflu mai multe pareri.
Acum inca o intrebare in acesta conditii pt anul fiscal urmator pot trece la impozitul pe venitul microintreprinderilor?
Andreea
calibra spune:
dar daca firma n-a desfasurat activitate in perioada in care nu exista nici un angajat? adica [pana la data de 01.07.2004 firma e declarata fara activitate?
marius spune:
Daca la data de 31.12.2003 era in activitate si nu a avut macar un angajat dar nu mai mult de 9,incepand cu 1.01.2004 nu mai intra in categoria microintreprinderilor fara drept de revenire chiar daca ulterior reindeplineste conditiile prevazute de lege pt a fi microintreprindere. Exceptii de la acest caz nu este prevazut de legea 111 /2003 deci nu se poate spune nimic despre firmele fara activitate. Probabil daca a fost declarata la CCI fara activitate si perioada de inactivitate declarata si inregistrata oficial la CCI cuprinde 31.12.2003 prin derogare va fi cuprinsa in cadrul microintreprinderilor. Ar fi bine sa va adresati serviciului metodologie din cadrul Adm Fin. de care apartineti. In lege nu am retinut sa fie stipulata o astfel de prevedere. Deci nefiind ...nu e valabil.
Marius (www.desprecopii.com)
bgomoiu spune:
In cazul meu firma nu a avut activitate de la infiintare pana in prezent, dar nici nu am declarat la CCI aceasta inactivitate.
Legea 111/2003 este abrogata in prezent de noul Cod Fiscal, care prevede ca daca in timpul unui an fiscal sunt indeplinite conditiile pt plata impozitului pe venit de 1,5%, atunci in anul fiscal urmator se poate fece cerere pt a trece la acest impozit.