neclaritati acordare concediu crestere copil

neclaritati acordare concediu crestere copil | Autor: nicoleta-carmen

Link direct la acest mesaj

Ca toate persoanele care deschid aici un subiect am si eu o nelamurire, sau, mai bine spus cer un sfat.
Am nascut pe 1 dec. 2003. Anterior am beneficiat de pe 24 nov de concediu prenatal (deci 6 zile). Ulterior datei nasterii, pana pe 27 martie, aprox, cele 126 zile, am fost in postnata. Asta desi stiam ca obligatorii sunt doar vre-o 49 de zile, dar nu m-am inteles cu contabila care stia ca trebuie sa iau 126, desi pe mine m-a dejavantajat acest lucru, modul de calcul fiind altul la concediu de crestere si ingrijire. De atunci am fost in concediul de crestere, am beneficiat de cei 6.105.000, pentru ca se opreste si sanatatea.... Acum care e prb: modul de realizare a stagiului de cotizare a fost urmatorul(1 dec2002-1dec2003):
- 2 luni o soc program de 8 ore(dec2002, ian2003)
- 8,5 luni o soc program 4 ore (martie-nov2003)
- 8 luni alte doua soc program 2 ore(jum martie-nov 2003)
Am facut cerea la soc cu 4ore. Am adus adeverintele si copii de pe cim, dar de atunci ma tot poarta pe drumuri ba ca tb vizate de itm cta, ba ca nu cred ca imi mai dau banii, ba sa fac eu adresa la itm....
M-am dus la itm sa0mi puna o viza sau cam asa ceva, dar au fost nereguli la declaratiile lor: figuram cu program cam de 20 de ore, pentru ca nu erau facute declaratiile program de 2 ore.... Au spus ca refac declaratiile, dar nici pana azi nu au facut-o. Acum, soc la care am facut cererea, cea cu 4ore, spune ca nu imi mai da banii...
Ce as putea face si daca e corect sa ma poarte pe drumuri...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Te poarta pe drumuri pentru ca ei nu au habar cum se rezolva o astfel de situatie.
Cred ca ar trebui sa-ti calculezi tu vechimea pentru fiecare contract de munca in parte. Daca nu stii cum, te ajut!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicoleta-carmen spune:

Nu asta e prb, pentru ca cele 10 luni anterioare datei nasterii copilului sunt. Dar, ai putea sa ma lamuresti cum se calculeaza. Prb era unde sa apelez, sau ce demersuri sa fac pentru ca sincer nu ma pot purta pe drumuri. Cine are obligatia sa acorde acest concediu si care sunt articolele de lege care reglementeaza asta. stiu ca din Codul muncii cu cumulul vechimii, dar nu mai stiu articolele si din legea 19/2000 parca cu acordarea concediului. Merci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

***Potrivit dispozitiilor art.118 si art.119 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratele au dreptul la concediu de maternitate pe o perioada de 126 de zile calendaristice din care, concediu pentru sarcina pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere si concediu pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
In functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele.
Efectuarea concediului de maternitate, prin compensarea prevazuta de art.119 din Legea nr.19/2000, se va face insa tinand seama de prevederile referitoare la obligativitatea efectuarii celor 42 de zile de concediu de lauzie, cuprinse la art.121 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asfel cum a fost modificat prin Legea nr.577/2003.
***Poti beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani daca, la data solicitarii dreptului, aveai calitatea de asigurat la sistemul public de pensii si un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni ANTERIOARE datei nasterii copilului, asa cum prevad dispozitiile art.98 alin.(4) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.577/2003 privind aprobarea OUG nr.9/2003.
*** Potrivit dispozitiilor art.133 alin.(2) din Legea nr.19/2000, calculul si plata indemnizatiilor de asigurari sociale se fac lunar de catre:
- angajator pentru angajatii proprii;
- institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul somerilor;
- casa teritoriala de pensii, pentru asiguratii individuali cu declaratie de asigurare sau cu contract de asigurare.

Obligatia acordarii revine ultimului angajator care primeste intreaga suma de la bugetul asig sociale. Pe perioada cat beneficiezi de CIC celelalte CIM-uri trebuiesc suspendate!!! (nu ai voie sa realizezi venituri)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicoleta-carmen spune:

Merci.Am facut cereri de la celelalte 2 soc cand am intrat in prenatal. Catre care departament din itm sa fac o sesizare sau cam asa ceva. eu am fost si la juridic si la un alt birou de evidenta.

Mergi la inceput