Mamica sau PFA?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cool spune:

PFA, inseamna asa:

***Acea persoana NU este asigurata obligatoriu prin efectul legii, ci, trebuie sa mearga la CJP sa se ASIGURE. (asa procedeaza si cu CASS si cu Somaj

***La momentul solicitarii CIC, trebuie sa indeplineasca cerintele celor 10 luni din 12 luni si din acel moment NU ARE VOIE SA MAI REALIZEZE VENITURI.
(Eventual intrerupe CIC pe perioada unei lucrari)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SimonaR spune:

quote:
Originally posted by cool
PFA, inseamna asa:
***Acea persoana NU este asigurata obligatoriu prin efectul legii, ci, trebuie sa mearga la CJP sa se ASIGURE. (asa procedeaza si cu CASS si cu Somaj

Ai perfecta dreptate. Nici nu am zis de altfel ca o PFA are automat dreptul la CIC, ci doar ca, poate, la o adica, sa beneficieze de CIC. Si anume, doar in conditiile specificate de tine.
quote:
Originally posted by cool
***La momentul solicitarii CIC, trebuie sa indeplineasca cerintele celor 10 luni din 12 luni si din acel moment NU ARE VOIE SA MAI REALIZEZE VENITURI.
(Eventual intrerupe CIC pe perioada unei lucrari)

Si aici sint de acord cu tine. Dar da-ne si articolul din lege care zice chestia asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madis spune:

Sa zicem ca esti PFA si traiesti doar din chestia asta. Ti-ai platit impozitele la timp. La fel si contributia de CASS. Esti insarcinata, nasti. Beneficiezi de CIC? Ce se intimpla cu autorizatia de PFA? Ar trebui sa-ti intrerupi activitatea ca sa poti sta in concediu pentru ingrijirea copilului? Faptul ca ti-ai platit cass-ul ca pfa este suficient ca sa primesti cic?

Tx

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

CASS = contributie la asigurarile sociale de sanatate
CAS = contributie la asigurarile sociale (de stat se subintelege)

Ca sa primesti CIC trebuie sa fi cotizat cu CAS.

Nu rest... nu stiu raspunde... dar trebuie sa existe o solutie. Cel mai bine ar fi de intrebat inspectorul de la adm fin care se ocupa de pfa.

"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SimonaR spune:

quote:
Originally posted by madis
Sa zicem ca esti PFA si traiesti doar din chestia asta. Ti-ai platit impozitele la timp. La fel si contributia de CASS. Esti insarcinata, nasti. Beneficiezi de CIC? Ce se intimpla cu autorizatia de PFA? Ar trebui sa-ti intrerupi activitatea ca sa poti sta in concediu pentru ingrijirea copilului? Faptul ca ti-ai platit cass-ul ca pfa este suficient ca sa primesti cic?

Asa cum zice Rozi, atentie, e o deosebire intre CASS - a carui plata iti asigura dreptul la asistenta medicala gratuita, si CAS - a carui plata iti asigura niste drepturi sociale, cum ar fi pensia de stat si CIC.
Bunul simt si logica ar zice ca da, in cazul in care ai contract cu Casa de Pensii si platesti CAS, ar trebui sa beneficiezi de CIC, cu conditia sa intrerupi activitatea de pfa pe aceasta perioada, nu stiu exact care ar fi modalitatea. Din pacate nu stiu sa dau citate din legi care sa confirme spusele mele...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Brinnie!

***Potrivit prevederilor art.7 alin.(1) din Legea nr.19/2000, in sistemul public prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului, denumite de lege riscuri asigurate.

***Asadar, indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, de care dv. beneficiati, reprezinta venit de inlocuire a veniturilor profesionale pe care dv. le-ati fi obtinut in mod obisnuit si pe care nu le mai puteti obtine in aceasta perioada, intrucat este necesar sa va ocupati de cresterea si ingrijirea copilului dv.

***Prin urmare, indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani NU se poate cumula cu ALTE VENITURI.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

mai fratilor! dar de ce sa nu-si faca un srl fata? iti mai deduce si niste cheltuieli :-))

si veniturile alea incriminate parca trebuie sa fie de natura salariala sau asimilate, ca daca "am cuponu bagat" la un sif care imi da 100mii divident pe an nu se cheama ca nu pot sa beneficiez de cic
ca sa nu vorbesc ca am un depozit de 10mil care imi aduce acolo ceva dobanda

gresesc cu ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sperantza nu moare spune:

nu stiu daca am inteles bine, dar daca in prezent beneficiezi de CIC, nu stiu in ce masura poti fi transferata pe alt SRL, eu stiu ca durata concediului de crestere a copilului poate fi intrerupta doar la cerere, dar nu stiu in ce masura la noua firma ti se va mai considera stagiul de cotizare (lunile din CIC intra in stagiu?), sau daca poti beneficia de CIC din prima zi de contract?

am cerut si eu lamuriri azi la casa de pensii pentru CIC si mi s-a spus clar de declaratia pe propria raspundere ca nu asiguratul nu beneficiaza de alte venituri din activitati lucrative => nu poti primi indemnizatie si avea alte venituri (chiriile nu provin din activitati lucrative!)

in schimb nu cred ca te impiedica nimeni sa incepi procedura pentru obtinerea calitatii de PFA, insa nu vei putea (emite factura si chitanta) incasa concomitent bani si indemnizatia pentru crestere copil

Sperantza nu moare

Mergi la inceput