Stie cineva???
Hello tuturor!!!
Daca sunt angajata cu 2 ore pe zi si cu salariu de 700.000 lei, primesc retributie lunara dupa nasterea unui copil? Si va fi 85% din salariul de 700.000 ? Eu am inteles ca nu conteaza salariu ,vei primi 85% din salariu mediu pe economie, atata timp cat platesti pt sanatate. Daca stie cineva mi-ar fi de mare ajutor. Multumesc!!
( problema e ca nu stiu cat platesc la stat pt sanatate din cei 700.000 )
Raspunsuri
Rozi spune:
Draga Milly, ia-o usurel!
1. nu spui nimic despre situatia ta actuala: esti inasrcinata, cand trebuie as nasti?
2. nu intrebi nimic despre concediul de sarcina si lehuzie (maternitate), de 126 de zile, luat inainte si dupa nastere; nu te intereseaza? Ca presupun ca intrebarea se refera la CIC (concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani);
3. "retributie lunara" este de fapt indemnizatie;
4. trebuie sa ne spui mai multe despre istoricul activitatii tale in campul muncii (si nu numai), pentru a vedea daca ai macar dreptul la concediul de maternitate si la CIC (pentru fiecare din ele sunt alte reguli, si de stagiusi de calcul) - deci spune-ne ce-ai facut in ultimele 12 luni (cat timp lucrat, cate luni, cate ore pe zi etc)
5. despre modul de calcul vorbim dupa ce clarificam la care concediu te referi;
6. ASIGURARILE DE SANATATE nu au nici o legatura cu ASIGURARILE SOCIALE din care se platesc indemnizatiile de maternitate si nu se conditioneaza unele pe altele. Nu vorbim aici de asigurari de sanatate (cel putin asa inteleg eu din mesajul tau)
Revino cu detalii.
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
milly spune:
Nu sunt insarcinata inca ,dar doresc sa ma informez despre toate acestea ca sa stiu ce am de facut.Nu intreb nimic de toate acelea pentru ca nu stiu care este ordinea importantei lor. De fapt nu cunosc mai nimic!!!Eu stiu doar ca am 2 ore/ zi,care nu se vor schimba si 700,000lei salariu. Lucrez in felul acesta de la inceputul anului,dar copil nu stiu daca va fi anul acesta sau anul viitor. In functie de ce mai aflu de la voi,eu nestiind mai nimic. Deci eu trebuie sa platesc asigurari sociale!? Iti multumesc oricum pentru raspuns si te astept cu alte detalii...te rog .( Am pe cartea de munca 17 ani vechime,dar am intrerupt acum 3 ani,daca asta are vreo importanta! )
Rozi spune:
Ok, deci asa...!
Pentru ca sa beneficiezi de concediul de maternitate (am scris putin mai sus), trebuie sa ai stagiu de cotizare de 6 luni anterioare primei zile de concediu medical.
Pentru ca sa beneficiezi de CIC, ai nevoie de 10 luni de cotizare inaintea datei nasterii copilului.
Stagiul de cotizare este nr de zile lucrate fata de nr de zile lucratoare din fiecare luna lucrata. Ex: daca lucrezi 8 ore zilnic, vei avea o luna intreaga stagiu de cotizare; daca lucrezi 2 ore zilnic, vei avea doar 1/4 luna de cotizare. Fa socoteala ca iti trebuie 2 ani (6 x 4 = 24 luni) de cotizare ca sa poti intra in concediul de maternitate!!! Poate te orientezi sa iti maresti norma zilnica de lucru ca sa poti beneficia de aceste concedii.
Daca esti angajata, nu trebuie sa platesti tu asigurarile sociale. Angajatorul iti opreste tie 9,5 % din cei 700.000, pune si el 22% tot din 700.000 si vireaza acesti bani ca si contributie pentru tine la asigurarile sociale. De aceea este bine sa verifici cumva, cand si cand, daca firma vireaza acesti bani, ca sa nu ai surprize.
Indemnizatia de maternitate este 85% din media veniturilor tale din ultimele 6 luni (daca ramane situatia actuala, din 6 x 700.000). Cum insa cam anual se schimba salariul minim brut pe tara, de la anul va trebui sa-ti creasca si tie cei 700.000 pe care ii ai acum.
Indemnizatia pentru CIC este 85% din salariul mediu brut pe tara in vigoare la data cand il soliciti.
Asa arata legile acum. Nimeni insa nu garanteaza ce va fi.
Iti doresc insa se iasa toate cat mai bine pentru tine.
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"