Greseala unor functionari publici .....
acest subiect l-am pus si la discutii generale pentru a fi vazut de mai multe persoane. daca deranjeaza rog moderatorii sa lase doar unul din postari unde considera ei. multumesc
dragii mei am nevoie de cateva sfaturi/sugestii in cazul in care cunoasteti vreo situatie de acest gen, de cand am aflat sunt extrem de socata si revoltata.
sa prezint situatia ca sa puteti intelege, sper sa fiu coerenta.
Eu am domiciliul in Gorj desi lucrez si stau in Buc. de 6 ani cu chirie nu am reusit sa-mi schimb buletinul. In iunie am fost la Tg-Jiu sa depun documenetele pentru schimbarea pasaportului ca expirase si trebuia sa-l ridic de la Directia pasapoarte ieri, 7iulie deoarece trebuia s aplec pe un stagiu in 18 iulie. Intre timp stagiul s-a decalat pentru Octombrie si din acest motiv nu m-am dus ieri la Tg-Jiu sa ridic pasaportul pe considerentul ca nu mai este o urgenta.
Astazi ma suna un inspector de la politia Tg-jiu, ca trebuie urgent sa merg acolo, deorece dupa verificarea documentelor, inclusiv al B.I au constat ca, Codul numeric Personal pe care il am de 30 de ani nu-mi apartine, ci ca dupa verificare s-a constat ca-i apartine altei persoane. Am crezut ca nu aud bine si l-am rugat sa repete si sa verificam impreuna, crezand ca am completat eu gresit formularul, eu cu B.I si certificatul de nastere in fata si el cu datele din baza lui...pe care eu le-am depus in copie. Erau aceleasi cifre numai ca ei la verificare dupa CNP in baza de date le-a aparut un alt nume si drept urmare trebuie sa-mi schimb B.I si CNP-ul. Am sunat la Directia evidenta populatiei si dupa ce m-am prezentat zice nenea de acolo:
X: aaa ce bine ca ati sunat stim despre ce este vorba si va rugam sa veniti urgent sa va schimbam BI.
EU: pardon, inteleg ca trebuie sa schimb BI cu cartea de indentitate dar CNP_ul?!?!?!
X: pai stiti ca aveti CNP-ul gresit, ca acum dupa ce s-a facut o baza de date centralizata am constat ca sunt mai multe persoane care au acelasi CNP.
EU: asta nu ma ajuta cu nimic pe mine ca sunt mai multe pers. dar cand mi-am schimbat buletinul in '98 si mi-am facut primul pasaport in '99 nu s-au verificat aceste date?
X pai ca s avedeti ca noi recuoastem ca este vina noastra etc....
in final dupa ce aveam capul mare si am ajuns la concluzia ca trebuie sa merg sa schimb BI si ca voi primi un alt CNP....ma intreb....care sunt consecintele acestei neatentii/neglijenta/iresponsabilitate a unei/unor persoane ?!?!?!?
dupa ce schimb BI trebuie sa primesc un doc. de la ei din care sa rezulte ca am fost "radiata" cu CNP_ul vechi si am altul...ca sa nu fiu pusa in situatia ca la un moment dat ca ma iau diverse institutii (persoane) ca sunt nebuna sau ca am BI fals?
ufff...sunt terminata...nici nu mai gandesc normal..sper ca m-am facut inteleasa si va rog, care stiti/cunoasteti cazuri, sa ma ajutati ca sa fiu atenta si sa stiu ce am de facut, ce documenete trebuie sa le solicit..in continuare.
va multumesc din suflet.
Trebuie sa-mi sacrific o saptamana din concediu sa pot merge sa rezolv problema sau poate este doar inceputul unor probleme...ufffff nu pot sa cred ce mi se intampla...nici nu stiu ce am de facut si cum sa fac sa-mi iau masuri de precautie sa nu am probleme pe viitor...cu cine as putea discuta despre asta? sunt intr-o ceata totala..
multumesc pentru eventuale lamuriri..
tot gandindu-ma si cautand solutii mi-a rasarit o intrebare: ce reprezinta ultimile 6 cifre din CNP? vreau s astiu asta ca doresc s averific daca CNP-ul meu este gresit sau al persoanei celelalte? ma gandesc ca poarte tipa respectiva a facut scandal mare si politistii au cedat si i-au lasat ei CNP_ul ...dar nici eu nu ma las usor....
aaa daca este vreo persoana care lucreaza in politie sau poate verifica un CNP intr-o baza de date la nivel national, i-as trimite CNP-ul sa verifice ce persoana apare plsssss.....uff...poate mai aveti idei ce si cum sa fac....cred ca o iau razna...
Raspunsuri
marius spune:
Stai linistita. Nu e chiar atat de tragic. Adevarul e ca CNP sau cod numeric personal nu a existat dintotdeauna. Dar s-a trecut incetul cu incetul la introducerea acestuia pe criteriul unicitatii de persoana. Ca orice lucru au aparut suprapuneri sau inadvertente. Din punct de vedere oficial evidenta populatie in cadrul politiei are ultimul cuvant in acest sens. Sunt multe cazuri ca si al tau. Nu are relevanta daca primesti un anumit CNP. Singura problema directa este aceea de a comunica acest CNP nou la Casa de Asigurari pt a-si actualiza si ei CNP-ul pt ca vechimea si drepturile sociale ale tale vor fi gasite dupa CNP. Cat despre cum este alcatuit e format din 13 cifre prima arata sexul 1 barbatesc 2 femeiesc, apoi urmatoarele 6 sunt data nasterii in formt aa.ll.zz, apoi urmatoarele doua codul judetului iar ultimele codul de evidenta personala in baza de date.
Marius (www.desprecopii.com)