Un film de 'groaza": "Thirteen"
Nu, nu la genul horror ma refer, desi....ce am simtit in timpul filmului s-ar putea incadra in aceeasi gama de sentimente....
Linkul este aici si, daca ati vazut acest film despre viata adolescentilor si cat de usor este sa cazi numai din dorinta de a fi "cool', va rog, hai sa-l discutam...
http://romanticmovies.about.com/cs/thirteen/a/thirteenreview.htm
Yesterday I dared to struggle, today I dare to win!
Raspunsuri
Dee-Dee spune:
Nu am vazut filmul dar m-ai facut curioasa si deja am inceput sa-l caut. Promit sa revin cu impresii dupa vizionare.
La alt subiect despre adolescenti am recomandat si eu un film despre adolesxcenti:
Freaky Friday
Nu e "de groaza", din contra este f.dragut, o "reteta" cum sa ne apropiem de copii nostri adolescenti. Un film de "savurat" alaturi de copii.
Dee-Dee spune:
Am reusit sa vad filmul!
Ai perfecta dreptate, te trec fiori cand vezi ce usor se duce "pe apa sambetei" tot ceea ce construieste o mama pentru copilul ei, cat de repede trec copii nostri de la faza de copilarie la adolescenta (prost inteleasa!) si toate astea pentru a fi "cea mai tare din parcare".
Eu am mai discutat la subiectul :libertate acordata adolescentilor" despre tema asta si mi-am exprimat teama ca nu stiu unde trebuie sa se opreasca aceasta libertate. Majoritatea mamelor au pledat pentru libertatea controlata. In film m-a ingrijorat tocmai faptul ca, dupa parerea mea, mama a incercat sa inteleaga nevoile adolescentei (jucarii date deoparte, look nou, sederea prietenei la ei peste noapte)si sa se apropie de ea cat mai mult (vizionarea unui film impreuna la cinema) si sa o controleze (telefoanele date lui Brooke). Si cu toate astea copilul nu a stiut sa aprecieze nimic din ce facea mama pentru ea, mai mult chiar, comportamentul ei fiind din ce in ce mai periculos.
Recunosc ca la sfarsitul filmului,am plans la secventa cu mainile muncite ale mamei, cu unghii mici si patate de vopseaua de par.
Am ramas cu intrebarea "si atunci cum trebuie procedat cu adolescentii nostrii?"
ANDRUSHKA spune:
Dee, acum am vazut mesajul tau cel nou... Nu stiu, inca nu am copii, dar mi-e cumplit de teama de problemele astea. Mai ales ca noi am trait intr-o alta lume, cumva feriti de tentatii si nu am cum sa ma raportez la experiente proprii. Chiar ieri ascultam la radio despre un "joc" foarte popular printre copiii americani de 10-14 ani. Isi provoaca singuri sufocarea prin suprimarea circulatiei sangelui, creierul nu mai e alimentat si ei lesina, cauzandu-si astfel o stare de " betie" naturala zic ei....Ca un drog fara drog. Unii au murit, altii au paralizat, creierul nu mai functioneaza normal...Dar ei continua sa creada ca e "cool" sa faci asta. Brrrrrrr!
Yesterday I dared to struggle, today I dare to win!
Cleomax spune:
andrushka, uite aici de la fi-miu citire, nu m-am abtinut si l-am intrebat ce stie despre asemenea practici:
"i wonder how many parents make up these scenarios out of fear or based on exceptional situations. I don't think any normal, rational kid would do such a thing. (ma intreb cati parinti inventeaza scenariile astea de frica sau bazat pe exceptii , nu cred ca un tanar normal si rational ar face asa ceva)."- jb
in continuare eu militez pentru libertate controlata, nu lasati niste filme "made in hollywood" sa va sperie, nu zic ca-i usor dar nici iad nu e asa cum ar vrea ei sa ne convinga. foarte multe depind de relatia parinti-copii, daca reusiti sa va imprieteniti cu copilul la o varsta frageda si daca ii capatati increderea(bineinteles si reciproca e valabila),succesul e pe trei sferturi asigurat. pe langa asta, incurajati-i sa-si invite prietenii acasa si vegheati din umbra ca acestia sa fie demni de prietenia copilului. bineinteles ca asta presupune ca nu va speriati ca va strica mobila noua, covoarele scumpe sau ca va murdaresc casa proaspat curatata. prea multi parinti pun pret pe confortul personal in detrimentul copiilor, si crede-ma, nu vorbesc din carti.
la fel de importante sunt activitatile extra scolare, fie ca e vorba de lectii de muzica, sport sau activitati obstesti. da, un tanar la 12-13 ani poate fi captat sa intre in diverse cluburi, la 14 ani cand incepe clasa a 9-a trebuie sa cam stie ce activitati e in stare sa duca la capat si cum sa-si dramuiasca timpul.
cel mai bun sfat pe care-l pot da, mai ales cuiva care locuieste in state - petreceti cat mai mult timp la scoala, incepand din clasa 1-a puteti sa va donati timpul liber clasei copilului, profesorii abia asteapta sa vada parinti interesati sa devina chaperones sau ajutoare pentru o zi. eu am participat in diverse activitati, de la lectura in fata intregii clase (kindergaren), la disectie de rechin, la chaperone la parc de distractii sau peste noapte la intreceri sportive in alt oras.
el a stiut intotdeauna ca noi suntem aproape oricand, ca se poate bizui pe noi, ca nu acceptam asocieri dubioase, ca ne pasa de el suficient incat sa ne aranjam programul functie de programul lui. in schimb, a stiut ca asteptam recompensa sub forma notelor bune, absentei drogurilor si alcolului,(desi cu noi la masa intotdeauna i s-a dat voie sa bea un pahar de vin sau bere, exact cum ne lasau si pe noi parintii nostri). nu mai continui cu exemple personale, stiu ca fiecare copil e diferit, ceea ce vreau sa reiterez este ca e nevoie de incredere reciproca si daca aceasta e prezenta, nu trebuie sa va speriati de filme sau statistici.
si ca un pe-se, mai ales pentru cineva care inca nu are copil, pregatiti-va sa deschideti cont la banca pt college din ziua in care se naste copilul, nu glumesc.