pentru montaniarzi - pliz help me (apuseni)

pentru montaniarzi - pliz help me (apuseni) | Autor: monica

Link direct la acest mesaj

cei care va pricepeti, va rog dati-mi si mie o māna de ajutor.
Vrem sa mergem prin luna august īn Apuseni. N-am fost niciodata, n-am vazut absolut nimic (rushineee!!). Prin urmare, anul acesta ne-am propus sa facem o plimbare agale, timp este suficient. Intrebarea mea este, pentru cunoscatori, daca ati putea sa-mi dati cāteva sfaturi, avānd īn vedere ca mergem cu masina, nu suntem taman "mergareti" īnnascuti si, mai ales, avem si copilul cu noi, care se adapteaza imediat oricarei situatii (doarme oriunde, manānca ce i se da...) dar care, cu sigurantza, nu ar rezista unui mers pe jos, sustinut, de mai mult de....o ora-doua sa spunem. Va rog din suflet, ca sa nu orbecaim si sa pierdem vremea aiurea, dati-ne si noua cāteva repere. Nu ma intereseaza cazari, ca ne descurcam la fata locului, ma intereseaza orice element m-ar putea ajuta sa conturez un traseu frumos (locuri frumoase de vazut, accesibile omului de rānd care nu poate face trasee de'alea de la 3-4 ore īn sus... pesteri accesibile, tot ce credeti voi ca ma poate ajuta sa-mi fac un traseu.

Multam mult de tot anticipat!

Monica

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vilma spune:

V-ati trezit si voi acu', nu puteati sa mergeti cu noi anul trecut...ooooff!!!
UIte, noi am stat la Salciua si de acolo am mers cu masina in cateva locuri. Traseele cele mai spectaculoase din pacate nu se pot face cu copilasii micuti, dar sunt accesibile Cheile Turzii, Pestera Ursilor (mai departicel), drumetii usoare ca locuri faine se gasesc peste tot, aa, pestera Scarisoara se poate vedea daca ai tupeu sa mergi vreo 18 km cu masina pe drum forestier.
In orice caz, masina e de baza.
Cred ca foarte frumos e de stat la Arieseni, dar e tare departe.
Sa aveti vacanta faina!

Vilma, Anca (3 ani) si Tudor (11.12.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Stina de Vale, de acolo la cascada Iadolina, ceva mai departisor la Pestera Ursilor (de vazut neaparat), pestera Scarisoara - copilul cred ca o se fie incintat sa vada zapada vara

Anca si bebitza Matei (data nasterii - 1 ianuarie 2004)

http://community.webshots.com/user/ancutza124

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralualexandrei spune:

Cheile Turzii si un loc special la cascada la Ciucas unde e de vis si Valea Ierii.Sunt locuri unde poti ajunge cu masina si ai putin de mers pe jos.Distrati-va si relaxati-va si pt.noi.Va doresc concediu placut.

andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

DN Cluj Napoca->Oradea
1. Ciucea - localitate - muzeul memorial Octavian Goga
2. Inainte de a urca pantele(serpentinele) dar puteti sa le si urcati pana in varf si sa reveniti, se face stanga peste calea ferata Cluj Napoca - Oradea spre Remeti - Barajul Lesului (drum asfaltat - 22 km)
a. In Remeti este izvorul fara fund nimic spectaculos dar nu are fund (este un izbuc). De asemenea puteti sa achizitionati pastrav proaspat de la pastravarie pe care sa il gatiti pe cont propriu (daca va placfe pastravul autentic), pretul este de aprox. 150.000 lei/kg viu din cate stiu.
b. Barajul Lesului (baraj artificial) altitudinea aprox. 800m, hotel restaurant loc de campare sau in sat cazare rurala. Oameni deosebit de primitori si serviabili.
c. Lacul Barajul Lesului - lac artificial datorat barajului cu acelasi nume lungime mediana 7.5 km pe serpetine (drum lateral ingust dar accesibil auto) 8.7 km, apa deosebit de limpede iar vara propice bailor in lacuri de munte.
d. Valea lupilor - vale ingusta la jumatatea distantei dintre baraj si capatul lacului (loc de campare, cazare canton silvic) loc deosebit de frumos dar putin luminat de soare datorita vaii abrupte.
e. Coada lacului Lesu - zona larga apa cu adancime variabila, loc de campare, moteluri private, casute de lemn, restaurante montane, terase, bere, mici, mancare gatita dupa gust. Posibilitati de foc deschis, baie pentru toate varstele apa de la 1 cm la 7 m adancime pe masura si dorinta fiecaruia. Apa este agreabila in perioada 1-iulie - 7 august. Posibilitati de achizitie de lapte proaspat, sau fructe specifice (zmeura si afine).
f. Coada lacului Lesu - Valea Iadei - Stana de Vale - 24 km drum accesibil auto relativ ingust(1.5 benzi) dar se poate parcurge in conditii de siguranta auto. Trafic scazut auto.
g. Cascada Iadolina pe parcurisul de mai sus la aprox. 12 km de Stana de Vale
e. Stana de Vale - statiune de munte cu hotel, motel, campare, restaurant, terase-altitudinea e de aprox. 1.200 m aerul deosebit de curat zona alpina. Se poate stationa mai multe zile in conditii bune.
f. Stana de Vale - Beius - Oradea
Pe traiectul de mai sus se gaseste Pestera Ursilor deviatie dreapta la aprox. 18 km de DN Beius Oradea, pestera deosebita din punct de vedere carstic, se pot face poze (contra cost-taxa la intrare) ghid explicatii, terase, motel, campare, etc etc. altitudine aprox. 400-600m.

Inainte de acest traseu se mai pot efectua urmatoarele drumuri dus-intors.

1. Cluj Napoca - Huedin (inainte de Ciucea) si din Huedin deviatie stanga spre Fantanele. Traiect aprox. 28 km Huedin->Fantanele.
Fantanele - Baraj artificial si lac asemeni celui de la Lesu dar altitudinea e mult mai mare aprox. 1.500 m zona alpina de o frumusete rara. Hotel,motele, camping, cazare rurala, terase, restaurant plimbare pe lac cu vaporasul sau hidrobiciclete si barci, se poate face baie in lac(statiune alpina).
1. Cluj Napoca - Huedin - Ciucea -> Valea Draganului deviatie stanga la bariera traiect 7 km drum accesibil auto asfaltat, cazare, camping, restaurant, terase. Zona de evitat pt campare asemeni zonei Pesterii Ursilor datorata prezentei serpilor veninosi (vipere). Nu colcaie nu va speriati dar sunt ...deci precautie a se evita zonele stancoase.

O ruta completa (circuit)ar putea sa fie deci Cluj - Huedin ->Fantanele->Huedin- Ciucea->Valea Draganului->Ciucea- Remeti- Barajul Lesului- Pasul Iadei-Iadolina - Stana de Vale - Beius ->Pestera Ursilor-> Stei - Campeni-Nucet-Arieseni-Cluj.

Este discutabil platoul Padis dar este mai ...montan agreat de cei care vor sa mearga si pe jos. Puncte - Valea Galbenei, Circuitul carstic Cetatile Ponorului- Belvedere- Pestera Focul Viu(identic cu Scarisoara gheata permanenta), Pestera Meziad si multe altele dar...asa cum spuneam se merge pe jos zilnic un obiectiv, trasee marcate dar pentru cunoscatori in medie 25-30 km un traseu dus intors.

Acum cam atat imi vine in minte asa repede cum se zice.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica spune:

Va multumesc din suflet tuturooor!! Nu speram la un raspuns aāt de rapid si de complet. Saru' māna mult de tot!!
Pagina este printata deja si o sa o "lucram" saptamāna viitoare, īn prima parte a concediului (la mare), cu harta īn fata.
Va pup pe toti si notez īn continuare, īn caz ca mai aveti si alte sugestii. Oricum, deja am suficient "material" sa umplu cele 2-3 saptamāni.

Cu drag,

Monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

Monico, noi merge pe munte la inceputul lui august. Cred a pe Valea Draganului, Padis, unde parcam corturile si facem apoi traseele spre Cetatile Ponorului, avene si ce mai sunt pe acolo. Poate ajungem si prin judetul Bistrita, pe Valea Vinului. Speram si in cateva zile de Lesul Ursului. E super acolo, prinzi pestii cu mana :) Cand e Adi pe acasa poate reusesc sa il fac sa scrie pe forum despre cateva trasee sau macar locuri frumoase. Asta daca prindem un WE ploios :), altfel suntem pe afara.

D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kyky97 spune:

Mai poti merge daca esti cazata mai spre Campeni- Abrud sa vezi exploatarea miniera de aur de la Rosia Montana (am vazut-o in urma cu 2 ani si a fost super interesant - se pastrau galeriile de pe vremea dacilor, sau sa urcati la Detunata (coloanele de bazalt) traseul este putin mai greu dar noi am mers cu copiii (la vremea aceea aveau 8, respectiv 4.5 ani)si nu s-au plans, ba dimpotriva, au rezistat mai bine ca noi. Drumul este forestier, nu se poate merge cu masina pana acolo; masina o lasati in Bucium Sasa, in fata primariei si intrebati un localnic cum se ajunge acolo (daca tin bine minte era o cararuie prin spatele biserii care ducea spre munte. Dureaza urcusul cam 2 ore (inclusiv popas pentru mancat si alergat prin pajisti. Undeva pe traseu exista si un izvor cu apa deosebit de rece, iar dedesubtul apei (un strat de ca 20 cm) se afla gheata. De altfel, localnicii ii spun "ghetarul".

Oricum, zona in ansamblu este minunata si merita a fi vazuta - cu exceptia Zlatnei care este o ruina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

Noi am fost saptamana trecuta in Apuseni (acu' suntem in 2 Mai).
Am stat in Albac la niste oameni nemaipomeniti si am facut cateva exursii :
1. Albac - Vartop - Pietroasa - Boga - Padis (Cetatile Ponorului) - Rachitele - Huedin - Turda - Albac.
Drumurile forestiere sunt in stare jalnica ( e mai buna varianta Huedin - Rachitele - Padis) dar am scapat doar cu scutul putin indoit.

2. Albac -Garda de sus - Scarisoara; se poate cu masina dar noi am parcurs doar vreo 12km (pana la o moara) pentru ca drumul e din ce in ce mai prost si apoi cca 1.5 ore pe jos (cu Toma in carca)

3. Albac - Dealu cu melci - Avram Iancu

vlad
daca vreti revin cu amanunte saptamana viitoare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liris spune:

cind am mers noi in Apuseni cu cortul , la Arieseni era un camping daca nu ma insel. poti pune cortul acolo si face plimbari usoare. oricum cu copilul nu va fi usor.

Mergi la inceput