CIC-ul constituie vechime-n munca????
Din ce am citit si eu n-am inteles ce inseamna "suspendarea contractului de munca pe perioada CIC".......
Deci voi ce stiti???? CIC se pune la vechime ????
Raspunsuri
cool spune:
Interesanta intrebare!
Sa incerc sa-ti raspund pana mai vin si alte pareri:
*** Suspendarea contractului de munca pe perioada CIC, inseamna suspendarea prestarii muncii de catre salariat si primirea de catre acesta a unei indemnizatii de asigurari sociale si care se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
*** Perioada CIC, este perioada necontributiva si se asimileaza stagiului de cotizare. ATENTIE!!! Aceasta perioada se valorifica numai pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale (pensie, concediu medical,etc.).
liviu`s spune:
Nu constituie vechime in munca.
ART. 16 din Codul muncii prevede:
"(3) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă."
Cum in perioada CIC contractul de munca este suspendat, aceasta perioada nu poate constitui vechime in munca.
raducu spune:
quote:
Originally posted by liviu`s
Nu constituie vechime in munca.
ART. 16 din Codul muncii prevede:
"(3) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă."
Cum in perioada CIC contractul de munca este suspendat, aceasta perioada nu poate constitui vechime in munca.
Pai daca e asa, cum se face ca atunci cand se calculeaza vechimea pentru pensie CIC-ul intra in calcul?
La stabilirea concediului de odihna care se face pe baza vechimii, CIC-ul nu e inclus? Nu e perioada asimilata?
Mamica lui Raducu
cool spune:
Raducu,
Ca perioada asimilata, CIC-ul este , sa zicem, ca si pensia de invaliditate care se valorifica la pensia limita de varsta si pensia de urmas. Ori, perioada pensionarii de invaliditate nu constituie vechime in munca in vederea stabilirii dreptului de concediu, a sporului de fidelitate, a sporului de vechime, etc.
Logic, daca asupra indemnizatiei CIC nu se aplica CAS, poate fi vechime???
In concluzie, ca si: armata, facultate, pensie inv., etc, CIC este doar perioada asimilata.... zic si eu!!!
gabitzica spune:
quote:
*** Perioada CIC, este perioada necontributiva si se asimileaza stagiului de cotizare. ATENTIE!!! Aceasta perioada se valorifica numai pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale (pensie, concediu medical,etc.).
Din ce scrie mai sus, eu inteleg ca se considera vechime, dar indemnizatia CIC nu constituie baza de calcul pentru pensie.
Pina ajungem noi la pensie.. daca... cine stie cate or sa se mai schimbe...
marius spune:
Stati un pic sa nu facem confuzii. CIC si maternitatea sunt admise in felul urmator:
1. Pentru stabilirea drepturilor de natura asiguratorie-sociala, adica pe romaneste ca sa ai dreptul la prestatii sociale ce intra in risc (incapacitate temporara de munca) precum si incapacitate naturala (batranete-pensie pt limita de varsta) trebuie sa indeplinesti conditii minime de timp, cel putin atatea luni, cel putin atatia ani (este ceea ce numim vechime) Deci perioada de maternitate si/sau CIC intra in calculul perioadei de timp necesare pt obtinerea dreptului la pensie pt limita de varsta.
2. Ceea ce nu intra in calcul este suma primita deci indemnizatiile propriu zise.
Pe scurt se admite perioada la calculul factorului timp dar nu intra in calcul sumele.
Atat.
O observatie meritorie "pana la pensie...se vor modifica de 1.000 de ori in sus si in jos".
Marius (www.desprecopii.com)
dadi_t spune:
Eu am mai fost doi ani in Cic cu prima fetitza si cand mi-au dat sporul de vechime 20%(bugetari) mi-au luat in considerare si perioada Cic. Si ultima treapta profesionala, tot cu acea perioada a fost calculata.Ei ce ziceti?
dady+anduta(14 sept'96)+bibi(14 febr'04)
Oana spune:
Si eu cat am fost in CIC aproape 2 ani, mi s-a considerat sporul de vechime, chiar in timpul CIC-ului am trecut de la 5% spor de vechime la 10% cum am si in prezent. Deci s-a pus...
Cu pensiile.... nu stiu cum va fi, dar vorba cuiva, pana atunci cine stie cate se vor mai schimba.
cool spune:
dady68,
Daca vad bine cand s-a nascut anduta, intuiesc si perioada CIC de care ai beneficiat. La acea vreme abia se vorbea de proiectul noii legi a pensiilor.
Sa citim Art. 38 alin (4) din Lg 19/2000:
ART. 38
(1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate, daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale prevazute de prezenta lege.
(5) Se excepteaza de la prevederile alin. (4) pensia anticipata si pensia anticipata partiala, in cazul carora nu se valorifica perioadele asimilate prevazute la alin. (1) lit. b) si c), precum si perioadele in care s-a beneficiat de pensie de invaliditate.
marene spune:
Multumesc mult pentru mesaje. Sa fiu sincera...imi convine mai mult raspunsul lui Marius, decat al lui Liviu's. De altfel mi se pare chiar mai logic.
Concluzie: CIC SE PUNE CA TIMP SI NU CA BANI.
OK. THX.