pentru iubitorii limbii romane (2)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

o sa o intreb maine pe bunica mea, care este profa de limba romana de 30 si de ani...si o sa te lamuresc atunci daca nu o face alcineva inainte.
Sinzi si David
http://community.webshots.com/user/sinzi_ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorela hoff spune:

Lamuriti-ma si pe mine va rog frumos....de ani de zile aud la radio si TV o reclama la faina..."regina FAINURILOR romanesti"!!!
Subst faina are pluralul FAINURI Are plural? E corect asa?
Din pacate sunt multe multe greseli de exprimare pe posturile romanesti, dar asta ma enerveaza cel mai tare!
Vio

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Faina are pluralul fainuri si genitivul pluralului faina este intr-adevar "fainurilor".

pozulici

(sinzi, multumesc! :-))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oake spune:

hai sa va dau si eu o tema de gandire: denumirea de "aragaz" are legatura cu "gazul" pe care-l foloseste pt. functionare? Si daca da.. de ce pluralul e "aragazuri"? Ca pluralul de la gaz e gaze si nu gazuri...

Multi pupici pt. mamici si pt. pitici
Oake si Bebitza

http://community.webshots.com/user/bebitza_vlad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bic spune:

Oake:
Aragazu-i ca adidasul...
Adica a patruns in mod eronat in limba ca substantiv comun, cind de fapt el era un substantiv propriu, adica nume de firma. Dar acum ambele, ca multe altele (drujba, de exemplu), au devenit substantive comune uzuale. Si da, are legatura cu gazul, dar cred ca e greu de scotocit de unde vine initial Ara-... Sa-i intreb pe parinti sau pe bunici, poate isi aduc aminte ei.
Cit despre plural, habar nu am, dar pot sa speculez si sa spun ca probabil ca a urmat exemplul multor substantive din limba romana terminate in consoana si care se delinca la plural in "-uri" si nu in "-e."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Lilanda, mi-e teama ca nu te pot ajuta prea mult...bunica mea spune ca varianta corecta este a inoportuna. A importuna nu exista in vocabularul ei si a spus ca o sa se intereseze pe la scoala, au dictionare mai vechi la biblioteca...
Sinzi si DAvid

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Sinzi, oricum iti multumesc!!! Concluzia e ca profesoara mea de romana considera corect "a importuna", bunica ta considera corect "a inoportuna" iar DEX '98 zice ca amindoua sint corecte. Poate asa o fi corect??

pozulici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anda24 spune:

Dragelor,
Prima mentiune pe care ma simt obligata sa o fac este ca nu Dex-ul sau vre-un alt dictionar normeaza limba romana, ci INDREPTARUL ORTOEPIC, ORTOGRAFIC SI DE PUNCTUATIE.
Lucrul care pe mina ma deranjeaza ingrozitor este folosirea incorecta a virgulei pentru a evita o cacofonie. De exemplu: "Ca , coleg, el se poarta frumos". Se foloseste mai ales in pronuntie, dar in curand o sa se si scrie asa. Parca ma zgarie pe urechi.
Va pup,
Anda24

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ela76 spune:

Dar ce ziceti de virgula dintre subiect si predicat? Unii o folosesc cu sfintenie si te mai si considera nestiutor daca le spui!

Ela si Cristina (21.04.2004)
Cristina iulie-sept2004
Cristina mica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mara03 spune:

Salut!
daca tot suntem la subiectul asta, "vreun" se scrie lagat.

stie cineva unde pot gasi cartea "77 de raspunsuri la 77 de intrebari" scrisa de un prof. univ. din Cluj? Era legata tot de greseli de exprimare si mi s-a parut super! Am imprumutat-o la cineva si nu mi-a mai dat-o inapoi.

Andreea&Tudor (9 decembrie 2003)
http://community.webshots.com/user/mara03100

Mergi la inceput