Concediu maternitate
Raspunsuri - Pagina 2
ad_rianna spune:
Nu am prea inteles cum e cu cele 5 salarii medii pe economie la calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate: adica daca suma veniturilor pe cele 6 luni e mai mare decat cele 5 salarii medii pe economie, sau 85% din suma trebuie sa fie mai mica decat cele 5 salarii medii?
Si inca o intrebare daca se poate: pot sa iau concediul de maternitate prenatal mai mic iar cel postnatal mai mare? Stiu ca trebuie sa am 42 zile post natal, dar daca sunt 100 nu ar fi o problema nu?
Multumesc mult
Adriana
Rozi spune:
Adriana,
Se compara venitul brut realizat, in fiecare din cele 6 luni, cu plafonul de 5 x 7.682.000 lei = 38.410.000 si se ia in calcul valoarea cea mai mica. Abia apoi aplici 85%.
Nu e nimic incorect aici, pentru ca, intr-o luna in care ai realizat un venit brut mai mare de 38.410.000, si tu ai platit contributia la CAS tot plafonat, deci nu la salariul tau realizat.
Da, poti lua postanatal mai mare de 42 de zile (asta e un minim obligatoriu).
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
marius spune:
Originally posted by Constanta_2004
Marius,
Multumesc pentru raspunsurile prompte!
Revin cu intrebari legate de felul in care trebuie sa procedez :
1.Atunci cand anunt angajatorul de la locul de munca cu timp normal de lucru, anunt si angajatorul cu part-time. Se face acelasi tip de declaratie si se anexeaza certificatul de la medicul de familie?
********
Nu de la part time este suficienta adeverinta privind veniturile part time obtinute(brute), pentru a fi cumulate la full time. Doar la full time sunt necesare acetele doveditoare inclusiv declaratia de care amintesti deoarece acest angajator va solicita(deconta) din CAS indemnizatia ta.*********
2. Odata ce am declarat "starea mea" la serviciul part-time, ma bucur de drepturile gravidelor? Ma refer la partea cu concedierea (incetarea contractului de colaborare).
********
Da te bucuri de aceste prevederi la toate locurile de munca (full time sau part time dupa caz). Nu uita a anunta nu este ceva verbal ci adresa cu nr de inregistrare din care un exemplar original ramane la tine.
********
3. In momentul in care o sa-mi iau concediul de odihna iar in continuare concediul de maternitate, ce cerere/declaratie trebuie sa fac la serviciul part-time, astfel incat sa pot beneficia de bonusul de un salariu la nastere si veniturile obtinute din colaborare sa intre in calcului indemnizatiei de maternitate?
*******
un salariu acordat nu este un bonus ce este o prevedere legala si se acorda in mod normal ca si cum ai fi la serviciu deci ca si cum ai lucra prima luna imediat duoa nastere si asta la toate locurile de munca. Se intocmeste statul de plata normal dar fara sporuri.
Veniturile obtinute din part time (nu mai exista colaborare e contract normal dar cu timp partial de munca) am precizat ca se comunica prin acea adeverinta de venit brut. Salariile obtinute dupa nastere nu participa la nici un calcul pt actualele indemnizatii.
*******
4.Stiut fiind faptul ca CO la colaborare se acorda proportional cu orele lucrate (in cazul meu 2 zile) s-ar putea sa nu fiu acoperita pe durata CO de la contractul cu durata normal de lucru?Ce sa fac pentru a fi acoperita si in acest caz?
*****
Nu asa se procedeaza. De la locul de munca ai dreptul la un nr de zile pt full time proportional cu nr de luni lucrate full time. De dincolo ai similar un nr de zile proportional cu peroada lucrata part time. Nicaieri nu scrie (daca este posibil) ca aceste intervale de timp sa nu le concatenezi adica sa le legi una dupa cealalta. Sa zicem ca i 15 zile de la primul si 5 zile de la la doilea. deci ai 20 de zile impreuna. Le soliciti de asa maniera incat atunci cand termini cu unul sa continue al doilea. Nu uita insa ca trebuie sa te prezinti la serviciu pt primul care se termina. Daca insa vrei sa nu mai mergi deloc singura varianta dupa mine este sa fie suprapuse. Primesti banii dar pierzi zilele fiind suprapuse. Dar altfel ai doua joburi distincte cu reguli distincte. Eu daca as fi in locul tau cred ca as prefera suprapunerea pt ca ala nu mai este concediu cand mergi la serviciu in acelasi timp ba pt primul job ba pt al doilea. Avantajele a doua joburi sunt in general pur financiare (banii si asigurarile).
5. Contractul de colaborare se suspenda in cazul in care salariata este in concediu de maternitate incepand cu prima zi a concediului de maternitate?
*****
Da
*****
Multumesc tare mult si astept raspunsurile tale,
Georgeta
Cu placere
Marius (www.desprecopii.com)
A_Iulia spune:
Monique si Ad rianna:
Pot sa va zic valoarea lunara maxima pe care o primiti in cele 126 zile daca depasiti plafonul (cum v-a explicat Rozi). De ex, pe aprilie a fost 29 572 678 lei, pe mai a fost 29 082 740 lei.
Adina+ bebe Olivia Karla 04.03.2004