"Cand apare copilul"
Am citit deja jumate din aceasta carte si deja m-a plictisit. Cauza pentru majoritatea problemelor, in conceptia lui Dolto, este ori de natura sexuala, ori ca au fost copiii crescuti sau nu ca gemeni. Mie mi se pare cel putin aberant ceea ce spune, de multe ori. la fiecare din cazurile enumerate de ea, eu am incercat sa imi amintesc de mine cand eram copil, sa vad daca motivele pentru care faceam anumite chestii sunt enumerate de ea.
Voi ce parere aveti, cele care ati citit deja?
De exemplu: un copil de 7 ani care fura de la scoala. iata ce sugereaza ea sa-i zica mama: Trebuie să vii cu mine, să dai înapoi aceste obiecte, deoarece mîinile tale au făcut ceva cu care capul tău de copil inteligent nu a fost de acord. Cînd erai mic ai crezut, poate, că nu ești așa frumos ca sora ta care nu avea cocoșel și care era frumoasă și admirată de toată lumea. Asta nu înseamnă că acum tu nu-ți dai seama că nu poți și că nu trebuie să iei lucrurile altora. Nici ție nu ți-ar plăcea ca altcineva să-ți ia lucrurile.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
Raspunsuri
buli spune:
ba mie mi se pare interesanta.
nu sint de acord suta la suta cu ce scrie acolo, dar imi place.
Anca si bebitza Matei (data nasterii - 1 ianuarie 2004)
http://community.webshots.com/user/ancutza124
Adela spune:
Ce parere am? Nu m-a lasat cu gura cascata ... asa cum i se face reclama. Sunt lucruri cu care sunt de acord, cu altele mai putin...
Din sfaturile psihologilor eu aleg ce i se potriveste fetitei mele. Nu am nici o carte drept etalon.... asa ca nici cartea "minune" nu mi-a schimbat modul de gandire.
Cum spunea si Anca, Dolto o tot da pe latura sexuala... hm... acum eu ce sa spun? Poate ca Dolto are dreptate....
Om vedea cand vor fi puiutii nostri (mai) mari.
Un fragment:
"Să ne întoarcem la trezirile din timpul noptii; la acei copii care se trezesc în plină noapte si încep să plîngă.
La ce vîrstă?
O fetită de trei ani care de altfel este foarte echilibrată, ne spune mama. Cu toate acestea, de trei luni se trezeste în fiecare noapte.
Raspuns Dolto:
E vorba de o fetită mare, care are deja trei ani; nu e ca în cazul trezirilor nocturne ale sugarilor... si a început doar de trei luni... Or, trei ani este vîrsta la care copilul este interesat de diferenta dintre sexe. E vîrsta la care o fetită îsi iubeste cu patimă tatăl. Mama din scrisoare nu ne vorbeste despre sotul ei dar, cu sigurantă, în timpul noptii ea este în pat cu el. Cred că si fetita ar vrea să aibă pe cineva alături cînd doarme, ca si mama ei. "
No comment.
~~Adela &Julia -2 ani-
descintec spune:
Adela, o sa razi , dar si tratatele de psihologie clasica leaga teroarea nocturna de complexul lui oedip. Dolto nu e deloc orignala aici :)
In ce priveste faptul ca ar trebui sa fim selectivi fata de informatia din carti, de acord. Nici eu nu pot zice ca am gasit o carte de capatai. Sa incercam sa intelegem, dar sa selectam si sa adaptam ceea ce citim.
D.
anda141 spune:
Nici pe mine nu prea ma impresioneaza, am citit cam un sfert, dar in unele chestii chiar nu imi place ce spune.Ma rog...luam si noi ce e bun.
Pe mine alta carte ma impresioneaza mai tare, v-am mai spus la subiectul ala, aia chiar mi se pare buna, mult mai buna ca asta. E noua si cu conceptii noi.
Monica si bebe Albert
( 19.ian.2004)
http://community.webshots.com/user/monica1816
Pegasis spune:
Departe de mine gindul de a face reclama acestei carti (?!) sau de a face din ea "cartea cartilor". Subiectul deschis de mine se referea strict la parerea personala despre o carte citita si pot sa va spun ca nici o clipa nu m-am gindit la amploarea pe care o va lua si la interesul pe care il va stirni. Binenteles ca toti sintem diferiti si copiii nostri sint si mai diferiti si nu putem aplica tot ce scrie intr-o carte (orice carte!) la toti copii. Sint de acord cu Anca -- trebuie sa luam din orice carte ce credem ca se potriveste cel mai bine copilului nostru.
Sint convinsa ca, pe masura ce vor sosi raspunsurile celor care o vor citi, parerile vor fi impartite, dar ideea mea originala a fost sa impartasesc tuturor o experienta si sa cer ajutor pentru a avea posibilitatea sa o recitesc.
Monica, mi-am comandat cartea sugerata de tine si imediat ce am s-o citesc am sa-ti spun parerea mea (daca vrei).
Sint multe carti bune despre cresterea copiilor, dar daca "am citi printre rinduri" asa cum spunea cineva pe forum poate ca am intelege mai usor ce se intimpla cu copiii nostri si le-am intelege mai bine modul de gindire.
Carmen
Andrada spune:
Eu de abia am inceput sa o citesc, si se pare ca toate rezervele pe care le-a avut ea la inceput acceptind rolul de educator, ea fiind mai degraba psihanalist, isi au motivatia lor. Ea face un fel de psihologie "pe dos" (dupa cite am citit eu din carte). A observat ca mai tirziu in viata adultului neimplinirea anumitor nevoi, neintelegerile...etc lasa urme si ne face atenti la ele. De ex ea spunea undeva ca atunci cind te duci la gradinita copilului sa-l iei, sa-i aduci mai degraba o bomboana decit sa-l pupi (daca vrei ca gestul tau sa fie perceput cu placere de copil), pentru ca el pricepe mai degraba afectiunea ta prin ceva care ii este oferit si ii face placere decit prin ceva la care este supus cu forta si pentru care el n-are inclinare.
Nu inseamna ca o sa inlocuiesc pupicul pe frunte cu M&M-uri, dar acum imi explic mai bine chinul de pe fata copiilor pupati cu forta
Andrada
Lamore che move il sole e laltre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
ancuta06 spune:
Fetele, eu n-am zis ca nu e buna in totalitate. Sunt unele idei care cred eu ca prind bine. Pe mine m-au enervat, totusi, unele idei, care se repeta de-a lungul cartii, si de asemenea nu sunt de acord cu multe din cele ce a zis ea sa le zicem copiilor, ca explicatii la intrebarile lor, sau asa, din senin. Nu vreau sa dau acum exemple, ca-s multe, iar cele care le cititi sunt sigura ca le remarcati si voi.
Pegasis, draga mea, nu te supara. Normal ca parerile sunt impartite. Eu doar mi-am exprimat-o pe a mea. Si am exprimat-o n functie de mine si de amintirile mele. Eu am foaarte multe amintiri de cand eram mica, si multe dintre ele sunt gandurile pe care le-am avut, legate de diverse probleme sau actiuni. Eu nu am gandit si simtit asa cum explica ea acolo.
Ca un exemplu, in legatura cu furturile, eu am furat, de mai multe ori, la diverse varste. Si "capul meu de copil inteligent" era de acord cu ceea ce faceam, desi stia ca nu e bine. Oricum, furturile comise de mine nu au avut nici o legatura cu vreuna dintre surorile mele sau altceva, ci am furat pentru ca asa am vrut, ca imi doream ceva si stiam ca nu am cu ce cumpara.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
anda141 spune:
Carmen , sa nu intelegi ca eu m-am referit cumva la tine ca i-ai facut reclama mare iar eu nu o gasesc foarte interesanta, nici prin capo nu mi-a trecut asa ceva. Foarte bine ca ai postat si ne-ai dat-o si noua, te felicit ca nu ai tinut doar pentru tine si ai vrut sa ne-o arati si noua. Cartea e buna, dar cum am spus nimeni nu o sa fie in totalitate de acord cu unele chestii, e normal.Asta am vrut sa spun, si luam ce ni se potriveste, eu continui sa o citesc si bineintles ca voi aplica ce mi se potriveste!!! Poate ca si in cartea pe care am recomandat-o eu sunt unele lucruri care nu se potrivesc la toi, nu?? E normal, copiii sunt diferiti!!!
Monica si bebe Albert
( 19.ian.2004)
http://community.webshots.com/user/monica1816
alinamoro spune:
Nu am citit decat foarte putin din carte deoarece sunt foarte ocupata zilele acestea.Mie imi place multe lucruri care le-am citit pana acum din carte,de ex. mi-a placut capitolul "Ce inseamna sa fii drept?"(Enervari si capricii).
De multe ori ne enervem pe copii pentru boacanele pe care le face si poate nu vrem sa recunoastem ca ne-am enervat.Am inteles ca e important sa spunem copilului "m-am enervat" si nu sa-i spunem "am gresit".Este un ex. despre un copil de 13 ani care radea in hohote cand o vedea pe mama lui ca se enerva.Pana la urma s-au inteles perfect introducand umorul in tensiunile dintre ei si furia mamei a fost rezolvata.Mi-a placut acest exemplu.Ar mai fi cateva,dar e prea mult de povestit.
Abia astept sa mai citesc.
alina
karmen spune:
E interesanta dar mi se pare cam nestructurata si amestecate subiectele. Nu e un fir logic in prezentarea problemelor. Am cam obosit sa caut ceva anume. Sunt carti cu valoare mult mai practica.
In ce priveste explicatia comportamentelor din pdv sexual era de asteptat, e tendinta dominanta in psihanaliza. Si Freud are meritul lui dar a si exagerat destul.
Carmen