Trebuie sa platesc vama???
Salutari tuturor!
Nu am mai postat pana acum pe forum, desi in citesc de mult timp cu interes. E putin nepoliticos sa imi "fac intrarea" in felul asta, dar graba si disperarea ma forteaza sa apelez la orice varianta.
Am nevoie de o informatie mai ales de la cei multi dintre voi aflati in strainatate si care probabil au mai trecut prin astfel de situatii.
Sunt studenta in Spania, am un permis de rezidenta ca student, deci fara drept de munca, si peste doua zile urmeaza sa plec in Romania.
Are cineva idee, in conditiile astea, in care eu nu mai sunt rezidenta in Romania, eu trebuie sa platesc vama la un laptop cumparat aici, in Spania? Ma roade tare gandul asta si nu as vrea sa arunc niste sute bune de euro aiurea si nu stiu unde sa ma informez. As prefera mai bine sa il las aici pe perioada vacantei decat sa dau banii. Iar de mita nu se pune problema... n-as avea curaj. As vrea sa stiu care sunt conditiile legale.
Va multumesc din suflet pentru orice ajutor, pentru orice informatie!
Adina
Raspunsuri
Catalin spune:
Potrivit prevederilor pct. 1 din Anexa nr.6 la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei aprobat prin Hotararea Guvernului nr.626/1997, calatorii si persoanele fizice stabilite in Romania sau cu domiciliul in strainatate pot sa introduca in tara, ca bagaje insotite sau neinsotite, fara a fi supuse la plata taxelor vamale, printre altele:
- efectele personale si medicamentele necesare, in mod rational, pe durata calatoriei si a sederii in strainatate sau in tara;
- orice bunuri de orice fel in limita valorica, reprezentand in total echivalentul in lei a sumei de 100 Euro.
In afara bunurilor prevazute la pct.1 se pot introduce in tara, prin bagaje insotite sau neinsotite, cu plata taxelor vamale stabilite la art.90 din Codul Vamal, bunurile in limita valorica reprezentand contravaloarea in lei a 1200 Euro pentru fiecare calator sau persoana fizica, o singura data pe luna.
Importul marfurilor este detaliat si specificat in continutul articolelor 64 - 80 din Codul Vamal al Romaniei aprobat prin Legea nr. 141/1997 si articolelor 71 - 79 din Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei aprobat prin H.G. nr. 1.114/2001 - textul integral al acestor acte normative se regasesc la Sectiunea LEGISLATIE a site-ului www.customs.ro
Catalin
Think pink!
kikimiki spune:
Multumesc mult, Catalin! Chiar daca nu e ceea ce doream sa aud
. Asta e... se pare ca va trebui sa imi caut un baby-sitter vara asta pentru "copilul meu"...
Of, ce ti-e si cu legile astea... nu prea inteleg eu de ce sa fie asa, dar n-am ce face...
.
Multumesc oricum pentru ajutor!
Adina
kikimiki spune:
Abia acum am citit mai cu atentie... limita de 1200 de euro... Si ce ar zice oare legea daca as vrea totusi sa vin cu laptopul meu in tara, chiar si platind taxele, daca el a costat 1700 de euro??? Nu as avea voie sa il iau cu mine ca persoana fizica? Asta ar fi chiar ridicol... Si sunt laptopuri mult mai scumpe pe piata. Am vazut si de 3000 de euro, probabil sa fie si mai mult... Ce ar trebui sa faca oare omul intr-o astfel de situatie? sa-si taie laptopul in bucati si sa-l aduca in vreo 3 luni? ![]()
Ce mai chestie... Si pun pariu ca situatii de-astea "imposibile" mai apar si in cazul altor produse "de uz personal". Ma gandesc la camere digitale... sau mai stiu eu ce minuni...
liris spune:
Adina,
uite sotul meu a intrat in Rom cu laptop in felul urmator. La amb Rom de aici i-au pus in paasaport o stampila ca e rezident in Olanda. si asa laptopul intra in bunurile tale persoanle si nu se mai pot lega de tine ptr vama.
Sotul meu are stampila si acum intra de cite ori vrea , si este intrebat de cele mai multe ori , ptr ca ii vad geanta de laptop , insa nu au ce sa-i faca , cu stampila asta.
ariadne spune:
atat timp cat laptop-ul este bun personal si il scoti cu tine din tara(Ro.) la intoarcere nu este nici o problema.
este bine ca la vama sa il declari si cu declaratia il scoti din tara.
cam astea erau legile, drept sa-ti spun nu mai stiu ce sa mai inventat in codul vamal romanesc care este un catastif cat casa si plin de aberatii care se pot interpreta oricand dupa bunul plac al lucratorului vamal.
ancuta06 spune:
Da, Adina,
daca declari laptop-ul cand intrii in tara si cand iesi din nou, nu e nici o problema, nu mai platesti nimic.
Ancuta &
Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
kikimiki spune:
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri! O sa vorbesc si cu mama, sa ne sfatuim si o sa vad cum facem pana la urma. Eu nu prea am experienta cu "oamenii legii" dar am auzit destule povesti care m-au facut sa ajung la concluzia ca pana la urma risti sa ajungi la mana unui frustrat care nu si-a facut planul pe luna respectiva... Si faza cu "bagi 10 euro in pasaport" auzita pe la altii imi face sila. Nu am facut nimic ilegal si nu am de ce sa ma ascund!
Mie imi e frica acum, la intrarea in tara, pentru ca, dupa ce mi-a scris Catalin, eu, chiar daca am domiciliul in strainatate, tot ar trebui sa platesc vama. Ufff... nu stiu cum e mai bine. Ce imi spui tu, Ancuta, mi s-ar parea si mie normal. Dar eu cum pot sa le dovedesc vamesilor ca o sa si plec inapoi din Romania cu laptopul? Ca presupun ca nu vor avea incredere in cuvantul meu si atat. Faptul ca am biletul de avion dus-intors inseamna ceva?
Ariadne, eu nu aveam laptopul cand am plecat din Romania. L-am cumparat de aici.
Liris, chestia cu stampila de pe pasaport nu prea o inteleg... Din moment ce eu am un act de identitate dat de statul spaniol pentru strain, un DNI, sau document national de identitate... unde scrie ca locuiesc si studiez in Spania... ce nevoie sa mai am de o stampila pe pasaport? Asa o fi. Din pacate insa nu o sa mai am vreme sa ajung pe la ambasada.
Inca o data, va multumesc!
Adina
Rodica spune:
Adina,
am intrebat la vama din aeroportul Otopeni urmatoarele:
-daca o persoana fizica, cetatean roman, cu domiciliul in Romania, cu rezidenta in strainatate, vine in vacanta pentru doua luni cu un laptop ce obligatii are? Am precizat ca vii si pleci cu laptopul.
A spus ca trebuie sa platesti vama urmand ca la iesirea din tara cand pleci inapoi, sa-ti recuperezi banii.
Vezi si tu acuma....
liris spune:
Adina , sotul meu ca rezident face asta de ceva ani.
De fiecare data il opresc , il intreaba de sanatate si cu stampila aia, aia e. n-au ce-i face.
chiar inainte de a-ti scrie l-am intrebat de ce a avut nevoie de ea daca are permisul. n-a stiut sa-mi spuna, dar e sigur cu stampila esti "segura".
suna la ambasada Rom la Madrid si intreaba .nu'sh cum mai sunt pe acolo, dar cind locuiam eu in Spania erau un cuib de profitori... nu are de ce sa-ti ia mai mult de o dupa-amiaza rezolvarea la ambasada...in mod normal
frunzaverde2 spune:
Daca ai rabdare, gasesti informatiile pe site-ul romanesc cu probleme vamale : www.customs.ro.
Aici am vazut de ex ca strainii care vin la studii in ro au dreptul sa isi aduca cu ei un laptop.
If you want to win you have to learn to be a master of the game.