Viata in Germania (10)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

alina, bine ati venit, ne era dor de voi!
ancuta, aici suntem dar avem aventuri. Mai intai am pierdut rucsacul ("poseta" mea) vineri, l-am gasit sambata. L-a gasit cineva la metrou si l-a lasat la altcineva intr-o statie de S-bahn. era totul intact, si mobilul, si tot ce aveam in el. Jos palaria, tot respectul... altceva nu pot sa spun ca parca inca nu-mi vine sa cred ca mie mi s-a intamplat intai ceva atat de stupid si apoi ceva aproape neimaginabil...
Apoi azi am cazut de pe bicicleta cu tot cu copil. Copilul n-a avut nimic, eu m-am lovit rau de tot de era sa lesine mama cand m-a vazut plina de sange. Acuma stau pe-o buca, pardon, si incerc sa nu ma gandesc la usturimea dintr-o anumita zona. Si sper sa mai treaca pana maine cand mi-a promis sotul ca ma duce la medic daca nu se mai amelioreaza treaba :( Asa ca uite-ne, aici suntem si ne intrebam... ce urmeaza?
Si asteptam povestirile de la Arbeitsamt! hai, nu ne fierbe!

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cami_alex spune:

Fetelor,
se pare ca v-ati saturat de stat acasa si cautati job.Bafta si dati anunt si aici cand gasiti ceva findca ala e chiar un eveniment si o incurajare si pt celelalte fete care cauta.

mamica dulce,
cum a fost la arbeitsamt?in bonn ai fost?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Cristina,
sanatate multa si, daca ai dureri, fugi la dr. ca din cite stiu zilele urmatoare vreti sa plecati in RO, nu?
Cu rucsacul, .......super ca l-ai gasit intact:-) La fel mi-am gasit si eu mobilul a doua zi in Plus, dupa ce-l uitasem printre iaurturi:-)

Pupici

Ralu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns peca spune:

buna fetelor, va salut pe toate, caci eu nu am mai ajuns sa scriu demult pe aici...va citesc doar asa in fuga

acum eu as avea nevoie de orice sfat/experienta/idee/sugestie/.....de la voi, din experienta proprie sau din auzite!

ok. am venit aici la 20 de ani, am terminat liceul uman, am inceput un colegiu, am facut un an am intrerupt sau abandonat mai bine zis si am venit aici....mi s-a recunoscut diploma de liceu
scriu aici ce imi scrie pe ea:
Bewertung:
Nachweis der Qualifikation für ein Studium an den UNiversitäten; freie Wahl der Studienfächer.

asta scrie mare si ingrosat apoi mai jos:

Bewertungsgrundlagen:
1. Rahmenordnung für ausländische Studienbewerber - Beschluss der Ständigen Konferenz der Kulturminister der Läner in der Bundesrepublik Deutschland vom 15 April '94 in der jeweils geltenden Fassung
2. §14 der Verordnung über die qualifikation für ein Studium an den Hochschulen des Freistaates Bayern und den staatlich anerkannten nichtstaatlichen Hochschulen (Qualiofikationsversornung - QualIV) vom 6 Dec. '93 in der jeweils geltenden Fassung

eu m-a gandisem sa studiez aici, dar inainte de toate pt. a avea dr. de studiu imi trebuie ori examenele ori cetatenia

acum vorbind la cursul de pregatiore pt. ZMP cu o colega(romanca), care tocmai primise actele de la bayern de recunoastere liceu si faculta....si nu stia ca ce i-a recunoscut liceul si apoi ce i-a recunoscut din fac....alta fata (tot romanca) imi spune ca eu daca nu am 13 ani de scoala in ro. atunci mie nu mi-a recunoscut aici ca Abi si deci nu am voie sa ma inscriu la fac. respectiv universitate cum spun ei

acum am intrat in ceata, am citi pe hartia de la bayern si scrie mare cu negru....Studium an den Universitäten....dar jos la paragraful 2 scrie de Hochschulen....

acum voi ce intelegeti?

mie nu mi-a scris pe hartie si echivalentul notei de bac in germana, stiu ca trebuie sa mai trimit inca o data si sa cer asta extra, sau cel putin asa mi-a spus o secretara romanca de la o universitate din würzburg...si m-a sfatuit sa fac asta pt. a a vea un avantaj fata de alti..adica ea mi-a spus asa...nota de bac. din ro. este f. buna si aici se mai fac eliminari in funtie de nr. locuri dupa nota si atunci tu nu ai cum sa fi eliminiata...

tipa imi spunea ca mie nu o sa imi echivaleze nota fiindca nu am 13 ani de scoala, caci aici ei obtin bacul dupa 13 ani(asta stiam si eu :) ).....eu stiu ca..dupa ce s-au introdus la noi metoda de bac. cu 6 materii...s-a facut asa tocmai pt. a fi recunoscut examenul de bac. ca si international, dupa o recunoastere in tara de adoptie, adica in cazul meu ce am facut deja la münchen.

acum...findca nu ma simt stapana pe germana, si nic examenele necersare inca nu le am......si mi-e cam teama sa incerc sa ma insciu la o fac. nefiind sigura pe cunostiintele mele.....ma gandeam sa incerc prima data cu un ausbildung. mergand pe ideea...de a avea totusi ceva in mana o meserie, o diploma, decat nimic, si apoi nu e prea tarziu sa ma inscriu cu 27-30 la o fac. daca chiar tin musai.

acum voi ce stiti de domeniul asta

mi-ar fi necesare orice inf. egal in ce domeniu

sau ce ati recomanda voi unei persoane de 23 de ani, cu liceu terinat in romania si stabilita aic...sa faca....daca v-ar cere sfatul/ o parere , si v-ar spune ca ar vrea sa isi faca aici o "cariera" si sa nu ramana doar o "hausfrau" sau "muncitor la banda" o viata!?

va multam' mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joe spune:

Sfatul meu e sa iti alegi facultatea la care ai vrea sa studiezi si acolo sa vezi ce spun despre diploma ta de bacalaureat.
Cunosc cazuri care s-au inscris la facultate doar cu diploma de bac tradusa.

Si referitor la ultima ta intrebare - daca nu ai de gand sa faci bebe acum, repejor - nu iti pierde timpul cu ausbildung - du-te la o facultate - oricum majoritatea cer DSH ca nivel de germana - deci ai mai avea de invatat ceva. Si facultatea nu ti-o alege dupa criterii - da la nu´s ce - ca uite ce se cauta! Du-te unde te trage pe tine ata -gandeste-te ca vei face meseria aia in fiecare zi - adica, mai pe scurt, nu rata startul!
Numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osolita spune:

Peca, e o aberatie ce sustine tipa aia, ca daca n-ai facut scoala 13 ani nu ti se poate recunoaste diploma de Bac. Poate e cam exagerata comparatia dar e ca si cum ai spune ca cei care au prins in Romania facultati de 5 ani sunt mai buni decat cei care au facut aceeasi facultate in 4 ani.
Eu de ex. am diploma de bacalaureat recunoscuta, inclusiv echivalentul ei in sistemul de notare german. Si cunosc o tipa din Ucraina unde liceul se termina dupa 11 ani care are diploma de bacalaureat recunoscuta aici.

In ceea ce priveste alegerea intre studiu si Ausbildung e greu de spus, depinde ce "fel" de cariera vrei sa faci, cu Ausbildungul nu ai mai tarziu prea multe sanse sa avansezi.
Daca faci un Ausbildung ai sansa sa faci si chestii practice pentru ca in paralel cu scoala lucrezi 3-4 zile pe saptamana la o firma. Daca studiezi o sa-ti poti lua probabil un job pentru weekend si probabil ca o sa trebuiasca sa te concentrezi asupra studiului vreo 4-5 ani. Dar dupa ce termini ai alte sanse fata de cei care au terminat un simplu Ausbildung.

Un sfat concret nu pot sa-ti dau, un loc de Ausbildung nu stiu daca mai gasesti anul asta(ca Ausbildungul incepe de obicei la 1 august si candidatii sunt deja de mult alesi), asa ca poti sa incerci sa te inscrii la facultate si pana in octombrie mai ai timp sa te hotarasti.

Mergi la inceput

peca, si eu cred ca poti merge linistita la orice facultate vrei. Dar ai sa ai nevoie de DAF sau DSH, in functie de facultate, cu note mai mari sau mai mici. Tu ai deja un minijob si il poti pastra si daca studiezi, iar daca faci ausbildung oricum nu castigi mult mai mult si vorba fetelor, in timp te plafonezi oarecum pt ca nu poti merge mai departe. Totusi si cu ausbildung si o meserie invatata se poate trai confortabil aici. Esti tanara, poti termina linistita facultatea pana faci un copil, daca intr-adevar esti hotarata sa faci ceva, acum e momentul. mai tarziu e mai greu. ai sa te saturi de invatat la un moment dat si daca mai faci si 1-2 plodutzi chiar ca nu mai ai chef.
Eu pledez pt facultate, ai mari sanse sa faci ceva cu viata ta. Hotaraste-te ce vrei si intreaba acolo care sunt conditiile. Daca iti accepta si DAF, urmatorul e in septembrie parca si in august se fac cursurile pregatitoare pe care ti le recomand din toata inima. Sunt costisitoare dar folositoare. Daca mai e ceva, aici suntem!

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

Peca, noutati fata de ce-au zis fetele nu am...doar vreau sa subliniez si eu ca pentru inscrierea la facultate importanta e doar diploma de bac, indiferent de cati ani a fost liceul facut in RO....Mie mi-au cerut diploma tradusa si legalizata, mi-au cerut sa vada si originalul, fara sa-mi converteasca notele in sistemul lor....Neaparat trebuie sa ai DSH-ul....Daca vrei sa te inscrii pentru Wintersemester (Anmeldungsfrist 15 iulie), le poti spune ca vei da DSH-ul in septembrie/octombrie. Stiu un caz, cand persoana respectiva s-a inscris la Uni din oct., dar a fost pasuita si a dat DSH-ul anul urmator , in aprilie. Cred ca stii, ca DSH-ul doar de 2 ori se poate sustine....in caz de Misserfolg si dupa a doua oara, se pierde dreptul de a mai studia la o universitate germana. Asa ca tre sa ai nitzel grija cand vrei sa dai DSH-ul.
Bafta multa!

Alina

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by copiloi

Neaparat trebuie sa ai DSH-ul....

nu speria fata degeaba ca se cere ori DAF ori DSH, depinde de facultate.

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

Poate m-am exprimat eu prost....Ideea nu era ca "neaparat DSH si nu DAF"...

Oricum, din cate stiu, daca te inscrii la Uni si urmezi cursurile de pregatire pentru DSH, fie e kostenlos, fie costa mai putin , decat un curs DAF la Goethe Institut sau mai stiu eu unde (Abendakademie, etc).
Eu eram inscrisa la Uni Konstanz, unde am dat DSH-ul si unde cursurile de pregatire erau gratis, in timp ce aici in Mannheim, de ex., chiar daca esti inscrisa ca studenta, cursurile costa.

N-am vrut sa sperii ....

Alina

Mergi la inceput