Cartea care mi-a schimbat radical modul de gindire
As vrea sa impartasesc tuturor experienta pe care am avut-o citind o carte de specialitate privind psihologia copilul -- se numeste "Cind apare copilul" de Francoise Dolto. Este absolut extraordinar modul in care aceasta doctorita frantuzoica, mama a trei copii, reuseste sa explice in cele mai detaliat mod cu putinta starile compartamentale ale unui copil si mai ales modul sau de gindire. Absolut tot ce am citit in aceasta carte am aplicat in practica la fetita mea de 2 ani si 7 luni si pot sa va spun ca functioneaza 100 %!
Francoise Dolto a fost psihanalist si a lucrat 60 de ani in acest domeniu. De fapt, ceea ce m-a uimit cel mai mult la aceasta carte este ca e pe intelesul tuturor, cu o gramada de exemple din practica ("ce fac cind copilul meu se tavaleste pe jos si urla" sau "cum renunt la suzeta fara sa o inlocuiesc cu degetul", etc.) si, mai ales foarte multe sfaturi extraordinare despre cum sa reactionezi in anumite cazuri pentru a preintimpina alte probleme mai grave.
Va recomand cu multa caldura sa o cititi (daca o gasiti). Si apropo de asta: eu am imprumutat-o de la o prietena absolventa de psihologie, care, din pacate, nu mai este in tara. Daca stiti pe cineva care o are si o poate imprumuta pt. o zi (ca sa o fotocopiez) sau (si mai bine) doreste sa o vinda -- sint mare amatoare.
Pot sa dau si detalii privind editura si anul in care a fost editata in Romania, dar nu stiu daca am voie sa le postez.
Credeti-ma pe cuvint -- e raspunsul la multe din intrebarile noastre!
Carmen
Raspunsuri
Samsara7 spune:
Cauta pe site-ul
http://www.emania.ro si da cautare "Dolto". NU am gasit decat "Cand parintii se despart", dar pôate ca va fi reeditata si cartea pe care o cauti.
http://www.dol.ro/pagina_cautare.php?sectiune=&cuvant_cautat=Dolto&x=19&y=12
¨Precizez ca F Dolto e renumita in Franta, a fost pediatru si psihanalist si a publicat nenumarate carti legate de psihologia copilului. Poate ar fi bine sa trimiti la editura Humanitas un e mail, gasesti site-ul lor pe net.
Michaela
Pegasis spune:
Michaela,
Multumesc mult pentru informatii. Din pacate am navigat pe toate site-urile si am vorbit la Humanitas de nenumarate ori. Nu mai vorbesc de e-mail-uri peste e-mail-uri la toate anticariatele cunoscute sau nu, am vizitat toate anticariatele care mi-au iesit in cale in Bucuresti, dar nimic! Parca au editat-o intr-o suta de exemplare.... Si daca e asa mare cererea (mai stiu citeva persoane care o cauta) de ce nu vor s-o reediteze? Halal marketing...
Am in biblioteca aproape tot ce a scris F. Dolto despre copii, cu exceptia acesteia. Mi-au fost de un real ajutor pina acum si ori de cite ori caut raspunsuri pe care nimeni nu ti le poate da, ma intrept catre cele scrise de ea. M-am gindit chiar sa scriu la fundatia care-i poarta numele, dar mi-e teama ca-mi vor oferi cartea in lb franceza, ceea ce nu m-ar ajuta foarte mult.
Multumesc inca o data pentru raspuns.
Carmen
alinamoro spune:
Pegasis,daca cumva o gasesti la vreo editura anunta-ne si pe noi.Eu ma un baietel de 2 ani si 2 luni si m-ar interesa cartea.
Multumim ca ne-ai impartasit din experienta ta si bine ai venit printre noi.
alina
Otilia spune:
M-am uitat pe Amazon si-am gasit foarte multe carti scrise de Françoise Dolto. Acum m-ai pus in incurcatura, nu stiu pe care s-o iau mai intii! Tie asta ti-a placut cel mai mult? Ca vad ca-i notata cu 4 stele, cu 5 e notata alta carte: "Les étapes majeures de l'enfance". Ai citit-o si pe asta? Cum e?
Mai are: Tout est langage, Parler juste aux enfants, L'Enfant du miroir, Psychanalyse et pédiatrie si multe altele...
http://www.amazon.fr/exec/obidos/search-handle-url/index=books-fr&field-author=Dolto%2C%20Fran%E7oise/402-7465473-8350537
Care sunt cele mai bune dintre toate?
Din cite citesc aici, cartea de care spui tu, Lorsque l'enfant paraît este o carte care reia prima serie de amisiuni radio pe care Mme Dolton le-a animat pe France Inter si in care raspundea scrisorilor parintilor care aveau dificultati cu educatia copiilor. Asta e cartea?
Si sa nu uit: va mai recomand si eu ceva: Fitzhugh Dodson, in special Tout se joue avant 6 ans si Aimer sans tout permettre, sunt niste carti absolut geniale!!!
~Otilia&LaAdelita~ www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">
Pegasis spune:
Otilia,
Din pacate, n-am citit cartea pe care o mentionezi tu ca fiind marcata cu 5 stele (poate pentru ca n-a fost tradusa si in Romania?). Intr-adevar, "Cind apare copilul" este transpunerea in pagina a acelor emisiuni radio si tocmai faptul ca autoarea raspunde intrebarilor parintilor o face atit de speciala. E foarte la obiect -- intrebare pusa, raspuns dat. Mie mi-a placut cel mai mult si as reciti-o ori de cite ori as avea posibilitatea. Ramine la latitudinea ta daca pe asta o vei cumpara prima.
In ceea ce priveste restul operei lui F. Dolto, toate cartile ei trateaza fazele copilariei cu foarte multa grija si foarte logic. Dar nici una dintre ele nu foloseste un limbaj atit de liber si atit de usor de inteles. Multe sint pentru cei care au ceva experienta in pedagogie sau pentru medici.
Multumesc pentru sugestia cu Amazon, dar, din pacate nu ma ajuta faptul ca sint in limba franceza. Pot sa le citesc doar in romana sau engleza.
Numai bine tuturor!
Carmen
Otilia spune:
quote:Merci de raspuns!
Originally posted by Pegasis
Multumesc pentru sugestia cu Amazon, dar, din pacate nu ma ajuta faptul ca sint in limba franceza. Pot sa le citesc doar in romana sau engleza.
Vezi ca pe Amazon gasesti toate cartile in primul rind in engleza. (Amazonul e in Anglia :))) Asa ca poate fi o solutie daca nu le gasesti in alta parte pe româneste...
~Otilia&LaAdelita~ www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">
try spune:
Ma incita si pe mine subiectul in cauza: vreau si eu cartile respective (in engleza, ca-n franceza, mi-e destul de incomod). De fapt. vreau trimiteri la ele. Pe amazon am gasit numai 2 carti ale ei in engleza: "Dominique: analysis of an adolescent" si "When parents separate". Daca aveti o alta sursa pentru cartile-astea, as fi tare bucuroasa s-o aflu.
Postati aici va rog...
20+ sapt DNP 1 nov.
anda141 spune:
Si pe mine ma intereseaza, speram sa o gasim pe undeva!!
Insa o carte care se aseamana foarte mult cu descrierea care ai facut-o tu acesteia e si cartea "Ascultarea de bunavoie" de Kay Kuzma, e super! Ne explica exact prin exemple practice cum sa-i invatam cu dragoste autodisciplinarea pe copiii nostri, fara bataie, fara caerta, pur si simplu ii facem pe ei sa se disciplineze singuri prin metodele aplicate. Va spun ,e foarte buna!!
Monica si bebe Albert
( 19.ian.2004)
http://community.webshots.com/user/monica1816
oana_noemi spune:
in romania, cartea a fost editata in 1994 la humanitas. le-am scris si mi-au spus ca nu o mai au pe stoc. poate sa caut pe la biblioteci, ca in alta parte nu sper. oricum daca face cineva rost de ea, preferabil in romana sa dea un semn, sunt si eu foarte interesata sa ma inteleg mai bine cu tzumpurelul meu!
Oana si bb Erik
http://community.webshots.com/user/oana_noemi
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro
Sanca spune:
In State s-a publicat o carte - "How to talk so Kids will listen and Listen so Kids will talk" scrisa de Adele Faber. O prietena mi-a recomandat-o si mi-a placut. Mi-a schimbat total felul de a vorbii si de a interactiona cu cei din preajma mea, nu numai cu copii.
Nu stiu de ce am impresia ca am vazut undeva ca a fost tradusa si in romana.