Indemnizatia pt cresterea copilului
Buna!
Sunt Dabi si am un puiut de 6 luni. As dori sa stiu daca este un termen limita pt depunerea actelor la CASA DE PENSII pt obtinerea indemnizatiei de cresterea a copilului pana la 2 ani. Mentionez ca am nascut in decembrie 2003 am avut concediu postnatal pana la sfarsitul lunii martie. Mai pot obtine indemnizatia incepand cu luna aprilie?
Va multumesc atat eu cat si BB Andrei.
Raspunsuri
cool spune:
***Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, se acorda de la DATA solicitarii (depunerii cererii). Prin urmare, cu cat te grabesti sa depui actele cu atat mai bine.
***Trebuie avut in vedere ca anterior datei nasterii copilului trebuie sa fi avut un stagiu de cotizare de 10 luni in ultimele 12 luni.
Succes!
keke spune:
Am si eu o mare problema. Am nascut in decembrie 2003, fiind angajata cu contract de munca din 6 iunie 2002, prin urmare avand un stagiu de cotizare de minim 10 luni la CAS. Dupa ce am terminat cele 126 de zile de concediu postnatal (23 noiembrie 2003 - 24 martie 2004) trebuia sa primesc cei 6.500.000 indemnizatia pt copil acordata de stat dupa cum prevede legea 577. Din pacate la sfarsitul lui martie nu mi-a spus nimeni nimic in privinta actelor pe care trebuie sa le aduc, iar eu n-am luat decat 3.400.000 pe luna aprilie . In mai, vazand acest lucru m-am desteptat si am inceput sa caut informatii despre acest subiect (in tot acest timp aveam impresia ca angajatorul trebuie sa se ocupe de toate hartiile). Am completat cerea tipizata, o anexa, am legalizat certificatul copilului, impreuna cu toate adeverintele din cele 126 zile pe care le-am primit de la medicul de familie (adeverintele erau deja duse)impreuna cu doua declaratii cum ca n-am venit si sotul cum ca nu a solicitat concediu de paternitate si le-am pus angajatorului in brate pt a le completa cu datele sale personale si pt a le inainta CNPAS-ului. Din pacate nici in luna mai sefii mei n-au binevoit sa se ocupe de dosar, prin urmare n-am primit decat 4.000.000 lei. Deoarece n-au raspuns la nenumaratele telefoane si mesaje pe care le-am dat pt a primi o explicatie am depus o plangere impotriva firmei la Inspectoratul Teritorial de Munca. Va rog sa-mi spuneti ce pot face daca nici asa nu-mi primesc banii, daca imi pot primi diferentele retroactiv si daca as putea sa primesc banii in alt mod fara a fi nevoita sa ma umplu de spume de fiecare data cand vine ziua de leafa, fiindca nu am primit suma care trebuie. Va multumesc frumos.
Gabriela si Keke Karina
Rozi spune:
Gabriela,
In principiu, ar trebui sa primesti cei aprox 6,5 mil incepand cu data depunerii cererii de intrare in concediu pt cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, indiferent de ce fac cei de la firma cu CNPAS-ul.
O observatie: faptul ca "sotul nu a solicitat concediu de paternitate" nu are nici o legatura cu ceea ce vorbim noi aici; trebuia spus ca nu a solicitat concediu de crestere a copilului pana la 2 ani (adica nu beneficiati amandoi, in acelasi timp, de acelasi drept)
Si o curiozitate: ce reprezinta banii pe care i-ai primit dupa terminarea postnatalului? "drepturi cuvenite pentru"... ce? Cum ai fost pontata?
keke spune:
Multumesc pt raspuns. Trebuie sa mentionez ca in luna octombrie mi-au marit salariul pe cartea de munca de la 2.500.000 la 5.000.000, iar in cele 126 de zile am primit lunar 4.000.000lei. In luna aprilie am oprimit 3.400.000 lei nu stiu cum am fost pontata, iar in luna mai am primit 4.000.000 lei. In tot acest timp nu am primit nici o explicatie, ba din contra cand i-am intrebat la inceput de ce? mi-au spus ca nu trebuia sa raman gravida... Am depus plangere la inspectorat, dar pentru diferenta nu cred ca mai am vreo sansa. Mi-e frica ca nu se va rezolva nici cu inspectoratul... cu siguranta va incerca sa-i mituiasca. Ce altceva as putea sa fac? Va multumesc!
Gabriela si Keke Karina
dabi spune:
As face urmatoarea propunere. Cineva care a ridicat indemnizatia sa ne ajute spunandu-ne concret ce acte a depus, unde[la servici sau la CAS], si de unde a ridicat banii[de la servici sau sunt trimisi acasa?...] Cred ca sunt multe mamici pe care aceste raspunsuri le-ar lumina.
Va mutumesc!
keke spune:
Lucrez ca operator la aceasta firma, fac design de logo pt firmele din domeniul confectiilor si nu numai, in final firma produce etichete textile si de carton, stiti voi, acelea care sunt taiate de la guler de multe ori deoarece incomodeaza
Gabriela si Keke Karina