Intrebari
Buna ziua. M-as bucura daca as putea fi ajutata in 2 probleme:am sa nasc la inceputul luni ianuarie si as dori ca si concediul de 2 ani pentru cresterea copilului sa il impart cu sotul meu Este posibil? Si daca da,ce legi precizeaza aceasta? A 2 problema:am un nepotel care s-a nascut in noiembrie trecut.Mama n-a lucrat niciodata,iar tatal este in somaj din ianuarie.Am aflat ca este posibil sa primeasca el indemnizatia pentru cei 2 ani cu conditia ca cele 2firme unde a lucrat in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului sa-si fi varsat efectiv contributiile sociale.Unde se poate afla acest lucru,cind esti pasat de la asigrari sociale la trezorerie si nimeni nu vrea sa dea informatii,iar in caz ca nu au platit mai se poate actiona cumva?
Raspunsuri
marius spune:
1. Pentru prima intrebare raspunsul este afirmativ daca aveti dreptul prin lege sa beneficiati de acest concediu, deci trebuiesc indeplinite conditiile de asigurat(a). Si doar unul din voi odata la alegere, nu amandoi simultan. Legea de baza este 19/2000 cu modificarile de rigoare, toate sunt disponibile la mine pe site pagina legislativa (www.romleas.ro)
2. Pentru a doua intrebare raspunsul este similar deci DA tatal are dreptul la indemnizatie daca a fost asigurat minim 10 luni in ultimul an precedent datei nasterii copilului. Daca este indeplinita conditia trebuie sa faca o cerere la Casa de asigurari sociale de care apartine prin care sa solicite indemnizatia de ingrijire a copilului si simultan o adresa catre Somaj pt inchiderea dreptului de somaj. Banii incasati vor fi de 6.1 milioane lei/luna pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. DAR nu uitati trebuie sa fie indeplinita conditia de asigurat de mai sus. In caz contrar nu are dreptul la CIC.
Marius (www.desprecopii.com)
cool spune:
(2) Baza de calcul a indemnizației de asigurări sociale pentru concediu si indemnizatie pentru crestere copil, se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 10 luni anterioare datei nașterii copilului, pe baza cărora S-A DATORAT sau, după caz,S-A ACHITAT contribuția individuală de asigurări sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, și/sau drepturile prevăzute la alin. (9) sau (10), după caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare. (modificarea a fost adusa in aceasta forma de OU nr 9/2003)
Cred ca intelegi ce vreau sa spun,
Clara Maria spune:
Buna ziua.
Va rog frumos sa clarificati ceea ce ati scris, domnule "cool".
Marius a scris ca venitul lunar pentru cresterea copilului este de 6.1 mil. lei si asa stiam si eu. De ce ati scris ca vebitul este "medie a veniturilor lunare din ultimele 10 luni anterioare datei nașterii copilului"?
cool spune:
ClaraMaria,
Scuze,scuze,scuze....
Doream sa raspund Simonei la cea de-a 2 problema, citez:"cu conditia ca cele 2firme unde a lucrat in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului sa-si fi varsat efectiv contributiile sociale."
Doream sa-i raspund in lumina art.37 din lg.19/2000
Se mai intampla si regret. Marius are dreptate in ceea ce a spus.
Ok?
Clara Maria spune:
Multumesc pentru raspunsul prompt. Nu de alta, dar sotul meu este in somaj si urmeaza ca el sa intre, dupa cele 42 zile, in CCI.
Simonaclaudia23 spune:
Dorim ca sa luam separat cic .El 9 luni ,iar eu restul si nu simultan cum d-a inteles.Intrebam daca este posibil si ce lege prevede aceasta
marius spune:
Este posibil. baza legala este cuprinsa in legea 19/2000 cu modificari.
Marius (www.desprecopii.com)