De ce cezariana???

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dama spune:

quote:
Originally posted by oana cretu

Catalina, inca o data iti multumesc pentru ceea ce scri aici. Mie mi-a fost de foarte mare ajutor mesajul tau, pentru ca a fost o confirmare la ceea ce mi-au spus medicii despre cezariana si nasterea naturala.

asa e, subscriu si eu.
Crinuta, informatiile purtate din gura in gura sunt oarecum subiective, iar cauzele reale a unui retard (Doamne fereste pe toata lumea) la micut pot fi si de ordin genetic. Din pacate, inca nu se pot toate detecta din timp inca de cand bebe e in burtica (nici chiar cu cele mai performanta eco sau alte aparate). Si atunci intervine subiectivul; persoana in cauza acuza modul in care a nascut. Si ca sa-ti dau si eu un exemplu, fratele meu se nastea acum 31 ani cu cordonul de 2 ori infasurat in jurul gatului si la 7 luni. Si atunci conditiile medicale nu erau nici pe departe cele de acum. E drept ca si neglijenta unui medic poate duce la diverse situatii nedorite, ca de exemplu, un travaliu lung si obositor, care ar putea fi prevenit de acesta trecand la o cezariana. Si eu aveam oroare de forceps, dar noua ni s-a aratat si explicat ca folosirea lui se face numai in cazuri exceptionale si ca dat fiind evolutia in domeniul medical, nici acesta nu mai produce leziuni. Ce vreau e sa subliniez, e ca nu trebuie sa plecam (mai ales ca acum avem toate acces la informatii stiintifice, nu ce spune unul altul) mereu de la ideea ca o sa fie rau. Sau poate pt ca stim prea multe, de-aia ne si gandim la ce e mai rau. Trebuie sa fim optimiste, doar de-aia ne-am luptat (unele dintre noi) sa aducem pe lume un puiut, nu?

36 saptamani
http://community.webshots.com/user/amduminica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by crinuta

Catalina, eu nu ma refeream la riscuri in general, ci exclusiv la riscuri pentru fat. De ce spun ca la nasterea naturala exista mai multe riscuri? Din experientele altora, din intamplari auzite, citite, etc.
De ex, la nasterea naturala exista riscul circularei de cordon, deci implicit riscul sufocarii. De asemenea, sunt situatii cand se foloseste forcepsul si copilul ramane cu traume pe viata.
Mai cunosc un caz de nastere naturala, in care copilul nu a primit suficient oxigen pentru o anumite perioada de timp( nu stiu detalii dar pot afla exact) si a ramas handicapat pe viata, mai precis retardat mental.
Ma gandesc si eu ( nu sunt medic, de aceea te intreb pe tine) ca un travaliu prelungit nu poate fi benefic pentru copil.

Nu discut riscurile mamei aici, ci exclusiv riscurile copilului, sau mai precis eventualele riscuri.

Crinuta, ai dreptate, se poate intampla tot ce ai spus tu, dar acestea sunt cazuri izolate. Nu uita ca, chiar si cu aceasta tendinta de a face cezariana din zilele noastre, nasterile naturale raman, totusi, mult mai numeroase decat nasterile prin cezariana. (Ba chiar, daca tot am ajuns la subiectul asta, o rata scazuta a cezarienelor combinata cu o rata scazuta a complicatiilor generale la nastere este un foarte bun indicator pentru o maternitate.) Deci, cazurile izolate enumerate de tine, raportate la marea masa a femeilor care nasc natural, reprezinta un procent infim. Ori eu tocmai asta spun, ca in ceea ce priveste atat riscul pentru mama cat si cel pentru fat, acesta este mai mic pentru nasterea naturala decat pentru cezariana "la cerere", adica cezariana fara indicatie medicala. Se prea poate ca in unele dintre cazurile mentionate de tine sa fi fost prezenta o indicatie de cezariana pe parcursul travaliului, dar aceasta sa fi fost ignorata de catre medic - este o posibilitate, dar nu ne putem in nici un caz pronunta aspura acestui aspect.
Dupa OMS, durata travaliului este de pana la 15 ore, cu conditia ca diagnosticul de travaliu declansat sa fie pus corect, la momentul real. Un travaliu pana in 15 ore este normal, cu conditia sa nu survina alte complicatii, cum ar fi deteriorari ale ritmului cardiac fetal, si cu conditia sa nu existe alte indicatii clare de cezariana, preexistente travaliului sau survenite pe parcurs. O expulzie prelugita insa peste 40 de minute este de prost augur.
Este cam greu sa intru in detalii, pentru ca ar fi foarte multe lucruri de explicat (rezidentiatul de ginecologie dureaza 5 ani ), insa scorul Apgar, spre exemplu, este utilizat pe scara mondiala pentru a evalua starea copilului la nastere si se bazeaza pe niste parametri usor de apreciat (culoarea tegumentelor, puls, reflexe, tonus, respiratie) care sunt notati, fiecare, cu zero pana la doua puncte. Daca exista complicatii fetale, unul sau mai multi din acesti parametri vor fi inevitabil afectati in mod semnificativ, deci aceste complicatii se vor reflecta intr-un scor Apgar scazut. De aceea am considerat ca, odata ce am spus ca studiile demonstreaza ca copiii nascuti prin cezariana au scoruri Apgar mai mici decat cei nascuti pe cale naturala, am lamurit problema riscurilor fetale. Repet, vorbesc pe scara larga si nu despre cazuri izolate.
Numai bine si nastere usoara,
Catalina.

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Adela
cataghe> nu inteleg ce vrei sa spui cu modul meu de a ma exprima. ... desi daca ma recitesc vad ca nu am atacat pe nimeni dar rosii tot primesc .

Reciteste tot ce am scris intr-o zi cand esti mai calma si vei vedea ca rosiile alea pe care le tot vezi sunt imaginare.
quote:

Si daca asta este raspunsul tau in calitate de medic eu mai mult nu comentez: "Era sa zic eu acuma de ce nasc vedetele prin cezariana (cat si unele persoane care se cred vedete la scara mai mica, din diferite puncte de vedere), dar bunul simt imi dicteaza sa ma abtin!"

Despre calitatea mea de medic chiar ca nu ai absolut nici o cadere sa comentezi, asa ca mi se pare intelept faptul ca te abtii. Cat despre faptul ca dai tot soiul de interpretari numai de tine stiute spuselor mele, este o chestiune care te priveste personal.
quote:

Succese nelimitate si tie si binele pe care mi-l doresti sa ti se intoarca inzecit.

No problem, sint o persoana mai degraba patimasa, dar nu intr-atat de patimasa incat sa doresc raul cuiva in urma unei discutii pe un forum!

Cred ca ne-am suficient la subiectul asta, asa ca daca doresti sa ai ultimul cuvant, pofteste! E momentul sa ma si injuri daca ai pofta, pentru ca nu voi mai riposta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

quote:
Originally posted by Adela
Bine dama> atunci nu generalizez. Rectific: in elvetia. Alt exemplu: Aici cand merg la dentist ma intreaba: cu anestezie la masea sau fara?

Eu nu am auzit vreun medic care sa prezinte riscuri la nasterea naturala. Totul este roz (probabil ca asa si este, nu stiu!- foarte bine)
...inseamna ca occidentul este numai in Elveti, mai ales ca vad ca face exceptie de la toate.
Si apropos, eu nu vorbeam de o simpla interventie la masea, ci de cazuri fara grave fara intoarcere, unde ti se impune de ex. operatia (vrei nu vrei) cand tu ai prefera ca toata vindecarea sa constea in administrarea de pilule si cu asta totul sa fie roz.
Mai am si eu intrebare, daca nu sunt indiscreta. Ce zodie esti? Daca vrei raspunzi, daca nu, nu, pas de probleme. Merci

36 saptamani
http://community.webshots.com/user/amduminica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

S-a creeat aici o polemica puternica de la faptul ca unele accepta cazariana si unele nu, doresc nateri naturale. Nimic mai simplu , decat doua pareri diferite sustinute.
Ceea ce este trist este faptul ca cele care au nascut normal le condamna pe cele care au apelat la cezariana(la cerere sau nu). M-i se pare o lipsa de respect pentru intelocutor afisata din start. Este cum ai zice cuiva :"ei lasa ca noi stim mai multe despre o nastere, ca doar am nascut normal!!!".
Fiecare cu ceea ce a ales sa faca. Nu cred ca trebuie sa dam cuiva explicatii despre ceea ce alegem in viata noastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anky spune:

Adela,eu voi alege acum cezariana din start.
De ce?
1.Pentru ca mai am o cezariana.
2.Avind in vedere experienta de la prima nastere care nu a fost placuta,durerile de nastere au fost foarte nasoale si nu m-am dilatat decit 3 cm. in 9 ore.
3.Imi este frica de ruptura de uter.
4.Scap rapid si fara dureri.
5.Pur si simplu nu vreau sa ma mai chinui.
6.Sint linistita ca bebelusul este afara fara probleme

O zi buna!

Anca DPN 08.05.05 siBianca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anky spune:

Adela,stai linistita ca nici mie aici in Olanda nu mi s-au prezentat riscurile nasterii pe cale naturala.

Anca DPN 08.05.05 si Bianca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Eu personal am auzit mult mai multe cazuri de complicatii la nasterea naturala decat la nasterea prin cezariana. Hemoragii exista si la una si la alta, risc de infectii exista atat la taietura operatiei cat si la epiziotomie. Sunt femei care dupa ani de zile au probleme din cauza epiziotomiei.

Catalina, eu mai am o intrebare care mie mi se pare esentiala. In cazul nasterii naturale, este monitorizat copilul in timpul travaliului? DE unde stiu medicii daca copilul este sau nu in suferinta fetala? De unde stiu ca are circulara de cordon sau nu?
Chiar Sanzi Ana scria ca in cazul ei nu si-au dat seama nici la eco, iar copilul era in pericol, si de asemenea s-a ales si cu o hemoragie puternica dupa. Din pacate, eu cunosc multe asemenea cazuri,si asta ma sperie, pt ca ma gandesc in primul rand la copil.

Crinuta si bb din burtica 30+ saptamani

Dr. Nayel, CFR2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

ma bag si iooo,neaparat!!
Eu am nascut natural.Am trecut prin durerile facerii,a fost greu,dar la sfirsit,am avut o satisfactie enorma.Nu credeam ca pot sa fac asa ceva,de una singura.Asta nu inseamna ca cele care au nascut prin cezariana sint de condamnat,zic eu.M-a tentat enorm sa fac cezariana,mai ales ca am miopie avansata,stiu sigur ca in Romania m-ar fi bagat direct la cezariana.Medicii suedezi nici nu au vrut sa auda!!M-au si jignit,cind au auzit ca vreau cezariana,mi-au tinut o polologhie de zile mari,explicindu-mi riscurile si la sfirsit m-au convins.Nu-mi pare rau.Asta e experienta mea,strict personala,si nu vreau sa impun altora sa aleaga cum sa nasca.Altceva vreau sa spun.Ma gindesc la toate fetele care sint gravide si citesc aici,numai de riscuri,ca la nastera naturala patesti aia,la cezariana patesti ailalta!Eu zic sa ne gindim un pic la ele,ca nu e usor sa citesti toate acestea cind ai un bebe in burtica,eu imi aduc aminte de perioada cind eram gravida si citeam astfel de discutii..mamaaa,ce ma speriam!
Nasteri usoare ,tuturor,indiferent de calea pe care ati ales-o!

Elena si pisicutza Amelie
poze Amelie

Mergi la inceput

Crinuta, nu ai inteles ce am vrut sa spun. Riscul se calculeaza raportand numarul complicatiilor la numarul total al nasterilor prin cezariana, respectiv pe cale naturala, si nu dupa ce a auzit fiecare. Sunt date statistice, obiective, nu ceea ce am auzit eu sau tu.
Fatul trebuie monitorizat in cursul travaliului prin cardiotocografie, iar in cazul in care nu exista cardiotocograf (dar din cate vad cel putin de la nivel de spital judetean in sus exista), pur si simplu prin auscultarea batailor cardiace fetale. Fatul reactioneaza la stres prin tulburari ale ritmului cardiac caracteristice.
Ca veni vorba, sunt o multime de copii nascuti pe cale naturala cu circulara de cordon, chiar dubla, fara nici o problema. Daca circulara pune probleme, acest lucru se va reflecta in ritmul cardiac fetal si se poate interveni. Riscul la circulara de cordon nu e in nici un caz ca bebeul sa se "sufoce", ci sa apara o compresie pe cordon care sa afecteze legatura intre el si mama. In momentul in care apare aceasta compresie, se traduce imediat prin tulburari ale ritmului cardiac fetal.
In ceea ce priveste hemoragia, poti sa te alegi cu o hemoragie strasnica si la cezariana, diferenta e ca tu habar nu ai. De altfel, cantitatea de sange care se pierde la cezariana fata de nasterea naturala, in mod normal este dubla.

Mergi la inceput