Cartile care v-au placut cel mai mult
Am vazut ca s-a deschis un topic despre cele mai proaste carti. De ce n-am discuta si despre cartile care ne-au placut cu adevarat?
Cartea care mi-a ramas in suflet pentru totdeauna este "Fratii Karamazov" a lui Dostoievski. De ce? Pentru sensibilitate, pentru forta de sugestie, pentru ca am fost acolo tot timpul, ca am simtit si am trait odata cu personajele, pentru cat de frumos a fost prezentat Iisus, ca cel care a vrut sa dea libertate celor care doreau doar paine, nicidecum posibilitatea de a alege, pentru bogatia sufleteasca a lui Alexei,...
Dintre cartile scrise de autori romani, cel mai mult mi-a placut "Delirul" lui Marin Preda. Imi place foarte mult simplitatea lui Preda, limpezimea si coerenta frazelor, cum reuseste sa te transpuna acolo si atunci.
Raspunsuri
Sanca spune:
Casandra,
sant de parerea ta, avem nevoie de un asemenea subiect.
Rebreanu este unul dintre scriitorii pentru care am un adanc respect. Toate cartile scrise de Rebreanu am savurat fiecare cuvant, pagina, capitol. Sant carti pe care le-am recitit de cateva ori cu placere. Pe Rebreanu il iubesc si il apreciez mult mai mult de cand sant aici in State. In Romania, viata taranului roman nu prea ma impresiona. Aici imi lipseste.
Marin Preda e si el tot pe aceiasi lista, de autori preferati.
Ion Slavici, cam tot ce a scris, Moara cu Noroc, Popa Tanda, etc.
Fyodor Dostoyevsky nu cred ca a scris vreo carte proasta. Am citit "Crima si Pedeapsa," "Fratii Karamazov," "Idiotul." Cel mai mult mi-a placut "Idiotul."
Lev Tolstoi alt scriitor rus care a scris numai capodopere, si nu ai cum sa dai de o carte "proasta" scrisa de el. De curand am citit "Razboi si Pace" Pentru primele capitole a trebuit sa iau notite despre personajele din carte, ca sa stiu care si cine este. "Moarte lui Ivan Ilyich," "Anna Karenina," "Master and Man" (pe cea din urma am citit-o in engleza si nu sant sigura cum e tradusa in Rom).
"Ciociara" de Moravia mi-a placut si e una din cartile mele favorite.
Am vazut si filmul cu Sophia Loren, facut dupa carte, dar nu prea m-a impresionat.
Depinde si cand citim cartile, la ce varsta, ne influenteaza si impresioneaza diferit. De exemplu am rectit de curand "Lorelei" - cartea lui Ionel Teodoreanu si nu am mai gasit-o asa de grozava ca la 15-16 ani cand am citit-o pentru prima data.
Lista ar fi mult mai lunga. O sa mai revin cand sant mai inspirata.
Anca
Leah spune:
E clar, la carti favorite am ce povesti: Magicianul de Fowles, toate cartile lui Marquez ( Un veac de singuratate, Dragoste in vremea holerei, Despre dragoste si alti demoni)
Din literatura romaneasca, Nunta in cer de Eliade, La Medeleni, vol 1 si 2, Cel mai iubit dintre pamanteni
Cam astea ar fi. Mai sunt care mi-au placut, dar nu ca sa fie chiar piatra de capatai.
"I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference."(Robert Frost)
geut spune:
Fiul risipitor de Radu Tudoran
Casa spiritelor -Isabel Allende
S.O.S -Ion Ghetie
Am citit multe frumoase, dar astea mi-au ramas in suflet.
anangel_lexi spune:
Sunt de acord cu Leah in ceea ce priveste "Un veac de singuratate" de Marquez. Este cartea mea preferata impreuna cu "Mandrie si prejudecata" de Jane Austen. Mai imi place, tot de Marquez "Douasprezece povestiri calatoare" si tot ce tine de literatura victoriana. Dintre cartile romanesti pe primul loc pentru mine va ramane intotdeauna "De la Zalmoxis la Gingis-Han" de Mircea Eliade si "Trilogia Culturii" de Blaga
Sometimes I still lose my mind/ when life is cruel and unkind/ but it's when I suffer that I learn/in a repenting heart love will burn/oh I'm/ thanking blessed Mary for light divine
lilanda spune:
Am citit, demult, odata, o carte socant de frumoasa. "Infernul tandretei" de Alain Bousqet. Incepea cam asa: "Mama, ai murit si ma simt fericit!!". As vrea s-o recitesc sa vad daca ma mai impresioneaza la fel de mult ca atunci, demult, odata. Mi-au mai placut "Darul lui Humboldt" a lui Saul Bellow pentru finetea eleganta cu care este expusa dogmatica societate americana a anilor '50 (Bellow, de altfel, mi-a fost drag tare asa cum a descris Romania, obiectiv, fara ifose, plin de respect in "Iarna Decanului"), "Imposibila usuratate a fiintei" a lui Milan Kundera, "Ostinato" a lui Paul Goma, "cel mai iubit dintre paminteni"... si ar fi multe altele.
Dana P spune:
in copilarie: "Copilaria" de Maxim Gorki
in adolescenta: "Iubita locotenetului francez" de Fowles
"Inel, inel de aur" care nu mai stiu de cine era scrisa, imi amintes doar ca era o scriitoare romanca
acum: celelate scrieri ale lui Fowles: Magicianul, Copacul etc.
CORNELIAP33 spune:
Dupa cum mai spunea cineva, mai devreme, este important cand le citesti: Undeva pe la 15 ani Lorelei si La Medeleni de Ionel Teodoreanu m-au impresionat teribil, recitind acum Lorelei nu a mai fost la fel.
Mai tarziu -18-19 ani Cel mai iubit dintre pamanteni -Marin Preda.
Si apoi...Cautatorii de scoici -Rosamunde Pilcher si Un veac de singuratate -Garcia Marquez, Memorii -Farah Pahlavi, Luni de fiere si Hoti de frumusete -Pascal Bruckner, =i cartile scrise de Nelson de Mille, si... multe altele. Fiecare in felul ei imi place, iar uneori constati ca nu poti face clasamente intrucat cartile sunt atat de diferite ca stil, ca subiect abordat.
Pupici!
Cornelia si bb Rares
Yasmin spune:
va mai amintiti de 'cezara' lui Eminescu? tare imi mai placea cand eram in liceu. ar trebui sa o mai recitesc
http://community.webshots.com/user/yasmintarakci
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro/
bibi spune:
Pot sa raspund fara sa argumentez?
Si daca nu, eu tot o fac
Jurnalul lui Adam si al Evei- Mark Twain( parca)
Si off topic.
Spuneti-mi si mie ca mai sunt printre voi cititori care nu pot inghitzi Augustin Buzura, pleaseeee
carmenutza spune:
Mie mi-au placut mult Martin Eden- Jack London;
Nostalgia - Cartarescu,
Pendulul lui Foucault-Umberto Eco,
Maytrei-Eliade;
Maestrul si Margareta- Bulgakov
si ar mai fi multe..multe....
Carmen si bb Maya Alexia